Великите цитати на Стоянка Мутафова: 101 г. от рождението й

Великите цитати на Стоянка Мутафова: 101 г. от рождението й

Сподели

Великите цитати на Стоянка Мутафова остават да живеят и до днес, 101 години от рождението й – пъстри като самата нея и десетките роли, които е изиграла. Стоянка Мутафова е родена е на днешния 2 февруари през далечната 1922 година в София.  Жизненият ѝ път приключи на 6 декември 2019 година.  Актрисата е сред едни от най-обичаните актриси в българския театър и кино.

Тя участва в над 90 театрални постановки. Публиката я обича и заради ролите ѝ във филмови и телевизионни продукции като „Големанов“, „Вражалец“, „Милионерът“, „Новогодишна шега“, „Топло“, „Любимец 13“, „Кит“ и др. За да отдадем нужната чест на Стоянка Мутафова, сме подготвили няколко от великите цитати на голямата актриса:

„Нямам проспани години. Нямам тихи любови.“
„Или си енергичен, или не. Не можеш да си такъв нарочно или насила.“
„Не се чувствам старица, нищо че изглеждам така.“
„– Как искате да Ви запомнят?
– А, много ми е зор! Както искат, така да ме запомнят!“
„Без компютри няма напредък, но без изкуство няма живот.“
„Човек получава толкова много цветя два пъти в живота – когато идва и когато си отива. Аз идвам!“
„Ако реша да лудувам, го правя толкова бясно, че събирам полицията. Не мога по друг начин.“
„Да запазиш детското в себе си е да запазиш вкуса си към живота…“
„Не мога да се прехласвам от благодарности към публиката. Артистите много обичат в интервютата да ръсят фрази като „Моят бог е моята публика“ или „За мен публиката е всичко“. Как могат да са всичко четиристотин души в салона, дето и лицата им не различаваш? Какъв е тоя бог, дето толкоз лесно му се кланяш? Я по-полека.“
„Голямото ми притеснение беше да не би да остана незабелязана. Трескаво измислях щуротии само и само да привлека вниманието върху себе си.“
„Понякога се чувствам много млада, много малка даже. Някои пъти като дете. Нещо детско си нося в себе си. Не се чувствам възрастна. Не, не, не. Не нося това, което много хора имат много рано – едно такова достолепие добиват в поведението си – така може, пък така не може. Както искам, така си живея.“
„Който не носи театър в себе си е умрял.“
„Българинът е завистлив. В това е най-добър. Виж, да се бори, да се бунтува – за това не го търси.“

Това е тя:

Мутафова е сред основателите на Държавния сатиричен театър „Алеко Константинов“, където работи от 1956 до 1991 г., след това в Драматичен театър „Адриана Будевска“ в Бургас – от 1991 г. На Стената на славата пред Театър 199 има пано с отпечатъци на ръцете и.

Играе в над 90 театрални постановки. Измежду пиесите с нейно участие са „3 сестри“, „Дванайсета нощ“, „Големанов“ (където играе баба Гицка), „Госпожа Министерша“, „И най-мъдрият си е малко прост“ и „Арсеник и стари дантели“.

Кандидат за Световен рекорд на Гинес в категорията „Най-възрастна активно играеща на сцената актриса“. На 94-годишна възраст през 2016 г., осъществява мащабно турне в театрални зали в САЩ, Канада, Германия, Нидерландия, Швейцария и Великобритания.

На 2 февруари 2019 г. Стоянка Мутафова отбелязва 70 години на сцена и 97-и рожден ден в зала 1 на НДК.

Актуално

Избрано за вас