Андреа Бочели: Адвокат, любител на конете, виното и един от най-великите гласове в света

Снимка: Getty Images

Андреа Бочели: Адвокат, любител на конете, виното и един от най-великите гласове в света

Снимка: Getty Images
Сподели

Андреа Бочели е известен в цял свят с невероятния си глас и таланта си. Пътят му до върха на класическата музика обаче не е лесен. Роден в скромно семейство в Тоскана, Италия, Бочели се сблъсква с многобройни предизвикателства и неуспехи по пътя си към превръщането си в един от най-успешните и прочути оперни певци на всички времена. Въпреки това – благодарение на упоритата работа, решителността и дълбоката си любов към музиката, Бочели устоява и се издига до върха, оставяйки трайно наследство като икона на класическата музика.

Ранен живот и обучение

Андреа Бочели е роден на 22 септември 1958 г. в Лаятико, Тоскана, Италия. Той е най-малкият от шест деца, а семейството му е дълбоко вкоренено в богатата музикална традиция на региона. Бащата на Бочели е пекар и любител певец, а майка му е домакиня, която свири на пиано.

Снимка: Giovanni De Sandre

Районът, където израства, е изключително красив и богат на природни дадености, покрит с „килими“ от цветни поляни и осеян с високи кедрови дървета. От хилядолетия земеделците отглеждат тук маслини и грозде.

Днес по-малкият брат на Андреа, Алберто, управлява процъфтяващ агротуристически бизнес от фермата, в която са израснали. Те са трето поколение стопани на земята и второ поколение винопроизводители.

Родителите им, Алесандро и Еди,възпитават тази гордост от работата и семейството. Въпреки че Андреа е незрящ,

той се научава да се занимава със земеделие, да отглежда животни,

да язди коне и да прави вино заедно с брат си.

Снимка: Getty Images

От ранна възраст Бочели се занимава и с музика и е насърчаван да преследва своята страст. Той започва да взема уроци по пиано на шестгодишна възраст, а по-късно добавя китара и флейта към списъка си с инструменти.

Ранният живот на Бочели обаче не е безоблачен. Когато е на пет месеца, той е диагностициран с вродена глаукома, която в крайна сметка води до пълната загуба на зрението му на дванадесетгодишна възраст. Въпреки това – Бочели отказва да позволи на увреждането си да го определи и вместо това го използва като мотивация да работи по-усилено и да преследва мечтите си.

Снимка: Shutterstock

След като завършва гимназия, Бочели посещава университета в Пиза, където учи право. Използвайки брайлов компютър и софтуер за превод,

Андреа не пропуска нито една лекция.

Истинската му страст обаче винаги е била музиката. След дипломирането си работи като назначен от съда защитник. Вечер свири в пиано барове. „Мислех, че това е интелигентен начин да изкарам малко пари и да се запозная с момичета“.

Планът му проработил отлично. С допълнителните пари плащал за уроци по пеене. Една вечер, докато пее, той среща бъдещата си съпруга Енрика. Двамата се женят през 1992 г., когато Андреа е на 36 години, и имат двама сина – Амос и Матео.

Снимка: Scott Kowalchyk

В крайна сметка той решава да направи кариера като оперен певец. Започва да взема уроци по пеене и да изучава класическа музика, а през 1986 г. се дипломира със специалност вокално изпълнение.

Възход към славата

Кариерата на Бочели се разраства в началото на 90-те години на миналия век.

Снимка: Luca Rossetti

Андреа свири в малко градче на брега на морето, когато Дзукеро, италианската поп звезда, се отбива за едно питие. Дзукеро си спомня: „Написах песен с намерението да накарам Павароти да пее в дует с мен“. Той обаче си помислил, че гласът на Андреа ще бъде идеален за демото.

Дзукеро изпраща песента на Павароти, но той е ангажиран. Освен това Павароти казал: „Защо ти трябвам аз? Вече имате подходящия певец.“ В крайна сметка Павароти записва песента, но

Андреа придружава Дзукеро на турнето, на което той свири в разпродадени зали.

По-късно същата година Андреа присъства на рождения ден на Дзукеро. Агентът Катерина Казели чува Андреа да пее и веднага подписва договор с него. Тогава тенорът е на 38 години. Бочели издава първия си албум „Il mare calmo della sera“, който се радва на огромен успех в Италия. Мощният му емоционален глас и поразителната му външност бързо го превръщат в любимец на феновете и той започва да изнася концерти в цялата страна.

Снимка: Getty Images

През 1996 г. Бочели издава втория си албум „Romanza“, който има огромен международен успех и затвърждава статута му на оперен певец от световна класа. Албумът съдържа смесица от оперни арии и поп песни и ражда няколко хитови сингъла, включително „Time to Say Goodbye“ (Con Te Partirò) – дует с английското сопрано Сара Брайтман, който се превръща в огромен хит в Европа и Съединените щати.

През 1998 г. изпълнителят записва The Prayer със Селин Дион, която коментира:

„Ако Бог можеше да пее, щеше да звучи като Андреа Бочели“.

Албумът му от 1999 г. „Sacred Arias“ е продаден повече от всеки друг класически албум на солов изпълнител.

Предизвикателства и трудности
Снимка: Luca Rossetti

Въпреки успеха си, Бочели се сблъсква с многобройни предизвикателства и трудности по време на кариерата си. Като незрящ оперен певец той трябва да преодолява много препятствия. Той често се затруднява да се ориентира в непознати сцени и понякога изпитва трудности при разчитането на нотите. Въпреки това – той не позволява на тези предизвикателства да възпрепятстват кариерата му, а ги използва като мотивация да работи по-усилено и да усъвършенства изкуството си.

Бочели се сблъсква и с критики и скептицизъм

от страна на някои представители на света на класическата музика, които се питат дали един сляп оперен певец може наистина да успее на най-високо ниво. И все пак с мощните си изпълнения и невероятния си вокален диапазон Бочели неведнъж доказва, че съмняващите се грешат

Снимка: Shutterstock
Упорита работа и решителност

Успехът му идва „за една нощ“ след години свирене в пиано барове. Упоритата работа и решителността на Бочели се отплащат и той се превръща в един от най-успешните и известни оперни певци на всички времена. Издал е над двадесет албума и е продал над 85 милиона плочи по целия свят, което го прави

един от най-продаваните класически изпълнители на всички времена.

Освен това – е носител на многобройни награди и отличия, сред които множество класически награди „Брит“ и „Грами“ за най-добър нов изпълнител през 1999 г.

Снимка: Luca Rossetti

Бочели е изнасял концерти по целия свят и е споделял сцената с някои от най-големите имена в класическата музика, сред които Пласидо Доминго и Сара Брайтман. Те са се провеждали на едни от най-престижните места в света, включително Роял Албърт Хол, Карнеги Хол и Операта в Сидни.

Личен живот

В допълнение към успешната си кариера Бочели има и щастлив личен живот. Той е бил женен два пъти и има четири деца. До 2000 г. Андреа Бочели е световноизвестен, но бракът му с Енрика не издържа на напрежението. Двамата се разделят през 2002 г.

Снимка: Getty Images

Няколко месеца по-късно се запознава с настоящата си съпруга Вероника Берти на едно парти. Лошото време забавило повечето от гостите и тя се оказала сама до пианото. Андреа я кани на своята маса.

Тя си спомня: „Говорихме си за музика и за това къде съм родена. Използвах официалното „ вие“ вместо приятелското „ти“ и той продължаваше да казва на всички: „Защо ми говори така? Ние сме почти на една и съща възраст“.

Вероника е на 18 години, а Андреа е на 43 години. Тя използва учтивото италианско местоимение за уважение. Но Андреа знаел, че е открил нещо непреходно.

„Нашата беше любов от пръв поглед“.

Бочели активно се занимава и с благотворителност и е посланик на ООН за Световната продоволствена програма.

Снимка: Getty Images

Андреа рядко говори за слепотата си в интервюта. Той твърди, че пак е щял да пее, да прави вино и да язди коне – независимо от славата или зрението си. „Успехът е нещо като лошо храносмилане“, отбелязва той. „Огромно ядене, което те кара да се чувстваш некомфортно“.

Снимка: Getty Images

Андреа Бочели е истинска икона на класическата музика, познат и обичан по целия свят заради невероятния си глас и талант. Въпреки че е изправен пред многобройни предизвикателства и неуспехи, той упорства и се издига до върха благодарение на упорита работа, решителност и дълбока любов към музиката. Творчеството му ще продължи да вдъхновява и докосва сърцата на поколенията.

Българската публика също ще има възможността да се докосне до него на 14 септември. Той ще изнесе концерт на Националния стадион „Васил Левски“, с който ще отбележи 30 години от началото на кариерата си.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас