Ариана Гранде – метаморфозата на една попзвезда

Снимка: Steve Granitz/Wireimage/Getty Images

Ариана Гранде – метаморфозата на една попзвезда

Снимка: Steve Granitz/Wireimage/Getty Images
Сподели

Певица и актриса, известна със своя диапазон от четири октави. Ариана Гранде е родена на 26 юни 1993 в  един от най-богатите населени места в южна Флорида – Бока Ратон. Тя се превръща в идол за милиони тиинейджъри след големият си пробив през 2010 г. Тогава получава роля в телевизионния сериал на Nickelodeon – „Victorious“. Дебютният ѝ албум „Yours Truly“ се появява само две години по-късно и включва популярния сингъл „The Way“, съвместен проект с рапъра Мак Милър. Така от малкото момиче с глас на славей има честта да бъде сравнявана с неповторимата Марая Кери.

Паралелно с кариерата на Ариана, се променя и нейният имидж. От добър пример за подражание за децата, тя е определяна като фатална жена. Нека да проследим нейната трансформация през годините.

Ранни години

Участието във „Victorious“, създаден от Дан Шнайдер, е  просто част от целта ѝ да стане певица. Паралелно с изява си в телевизията – тя създава своя youtoube канал и започва да качва кавър след кавър на едни от най-популярните певици на 90-те.

Гранде работи неуморно и печели все по-голяма популярност. Известна като „Малката червенокоска с красивия глас“, тя печели сърцата на публиката. През 2012 г. обявява връзката си с актьора Джей Брукси, с което постепенно загърбва имиджа си на невинно момиче.

През същата година тя записва своя първи сингъл – „The Way“, който разбива класациите и я превръща в най-обсъжданото име в Twitter през 2013 г.

По същото време сериалът „Victorious“, в който участва, преминава в продължението „Сам и Кет“. Ариана Гранде отговаря с трогателно съобщение в социалните мрежи, че ролята е оставила траен отпечатък върху живота ѝ.

Малко по-късно става ясно, че режисьорът на сериала Дан Шнайдер е обвинен от много актриси в сексуално насилие. Документалният филм „Тишина на снимачната площадка: Тъмната страна на детската телевизия“ по HBO разкрива

тревожни твърдения за малтретиране на деца

и друго неподходящо поведение от страна на режисьора.

Ариана Гранде избягва коментар по темата, а след спирането на сериала рядко говори за продукцията.

@videosforu___ 🙁 #arianagrande #nickelodeon #victorious #danschneider #foryou #foryoupage #viral #ariana ♬ i miss your warm hands – i don’t like mirrors

 

Възходи и падения

Ариана Гранде става изключително разпознаваема, след като цели три от песните ѝ влизат в Топ 6 за САЩ през 2014. Това са „Bang Bang“, „Break Free“ и „Problem“. На първото си голямо турне тя впечатлява милиони зрители с артистичността и вокалните си умения. Нейните живи изпълнения са по-добри от заснетите клипове, което я превръща в рядкост за голямата сцена.

След този голям успех Ариана се завръща към киното и решава да освободи майка си от ролята на пиар. Славата я спохожда твърде млада и талантливата изпълнителка усеща, че

има нужда от повече свобода

в професионалното и личното си изразяване. Така тя се забърква в поредица от скандали.

На първо място, започват да се разпространяват слухове, че певицата е влязла в отношения със сгодения Биг Шон. Те са потвърдени с обвинението от Ная Ривера, че Ариана имала ключ от неговата къща. Този любовен триъгълник разделя фен базата на певицата на две.

Само след няколко месеца тя започва нова връзка с Рики Алварез. Още в началото на връзката им те бяха заснети как унищожават храна на витрината на магазин, казвайки че мразят Америка.

След всички тези конфликти нейният имидж определено се променя и губи голяма част от фенове си. Поради тази причина решава да направи изявление в социалните мрежи, признавайки колко съжалява за постъпките си.

Само че думите ѝ не оправдават фактите. След поредната раздяла, тя започва връзка с американски хип-хоп музикант и продуцент. С носената от него лоша репутация, включваща проблеми с наркотиците и алкохола, Ариана се притеснява да говори за отношенията им и в този период от време е изцяло концентрирана в кариерата си. През 2016 тя пуска албума си „Dangerous Woman“, който отново я издига на върха. В този нов проект стилът на Гранде е изключително променен – тя заменя розовите рокли с черна дантела.

В този период заради близките ѝ професионални отношения с Ники Минаж, тя е обвинена в „blackfishing“. Този термин е въведен от хип-хоп културата и обозначава нечернокожи инфлуенсъри и публични личности, които използват бронзант, тен, Photoshop или дори козметична хирургия, за да променят външния си вид, така че да изглеждат като чернокожи или хора от смесени раси.

@1993ggrande When Ariana Grande Performed Side To Side with Nicki Minaj and started getting nervous and Nicki Minaj said you got this boo #ArianaGrande #NickiMinaj #Arianators #Arianator #Ariana #Grande #Ari #AG #Nicki #Minaj #SideToSide $#SideToSideLive #QueenArianaGrande #QueenAriana #ArianaIsTheQueen #QueenNickiMinaj #QueenNicki #NickiIsTheQueen #1993ggrande #1993grande #foryourpage #foryoupage #fypシ #fyp ♬ original sound – 1993ggrande

Пълен катарзис

През 2017 талантливата актриса и певица преживява изключителен емоционален катарзис след атентата по време на концерта си в Англия. Ариана е парализирана от шока и не знае как да постъпва занапред нито в кариерата си, нито в личен план. Тя признава в много интервюта през този период, че се отдава на алкохола, за да забрави всичко, което се е случило. Малко след като се стабилизира, тя организира благотворителен концерт в памет на жертвите от атентата в Лондон. Певицата взема обмисленото решение да прекрати връзката си с Мак Милър и няколко месеца след това обявява годежа си с Пийт Дейвидсън.

А малко след смъртта на Милър, животът ѝ се обръща още веднъж на 180 градуса и тя се затваря в себе си. Тя намира утеха от болката си в музиката и създава два албума един след друг – „Sweetener“ и „Thank U, Next“.

След всички върхове и падения тя научава урока си по трудния начин – решава да не издава нищо повече за личния си живот. В периода на COVID-19  певицата отново оглавява класациите с „Positions“. Издава и своя първи документален филм „Excuse Me, I Love You“. След дълги месеци на догадки  в социалните мрежи и музикалните ѝ клипове тя разкрива публично годежа си с брокера на луксозни имоти Далтон Гомес.

Новото начало 

Рекордьорката по лайкове и хитове преживява още един шок преди завръщането си с нахлуването на крадец в дома ѝ. След това тя отново се затваря в себе си и започва да пише. През 2023 изненадва всички, обявявайки развода си, последван от нов албум. С „Eternal Sunshine,“ който докосва дълбоко душите на милиони, изпълнителката подхранва любопитството към образа си. Ариана променя драстично външния си вид – заменяйки черната опашка със руса коса, а бронзовия тен със снежно бяла кожа. Много зрители забелязват, че дори и гласът ѝ е променен.

Ариана Гранде признава в социалните си мрежи, че е имала нужда да захвърли образа си на секси фаталното момиче. Тя го свързва с тъга и с поредица от мъгливи спомени поради злоупотреба с някои субстанции. В ролята си на излекувано красиво момиче тя сякаш разцъфва след апокалипсис и признава, че слага на първо място в момента менталното и физическото си здраве. И така – след всяка буря идва ново начало.

Актуално

Избрано за вас