Бойко Кръстанов – една ярка звезда в артистичното небе

Снимка: Стефан Каменов

Бойко Кръстанов – една ярка звезда в артистичното небе

Снимка: Стефан Каменов
Сподели

Звездата му изгрява само няколко дена преди коледната, когато на 21 декември 1987 г. в София се ражда момче на име Бойко. Няколко години, едно театрално образование и множество роли по-късно

вече всички знаят името му – Бойко Кръстанов.

По повод рождения му ден поглеждаме назад към дългия път, който е извървял, за да стане ярко светещата звезда на артистичното небе, която е днес.

Снимка: Иван Ерменков

Израства в столицата и в гимназията не му върви математиката, но пък оттогава се запалва по актьорството. След 12-и клас кандидатства в НАТФИЗ и завършва през 2010 г. в класа на професор Здравко Митков. В началото на пътя си се изявява на сцената на Театрална работилница „Сфумато“, част е от трупата на Малък градски театър „Зад канала“. Там участва в пиесите „Заминавам“, „Рент“, „Любов и пари“ и много други.

Играе и в Младежки театър „Николай Бинев“, където в продължение на няколко години участва в редица представления. Част от тях са „Летище“, „Господин Балкански“ и „Господин Пунтила и неговият слуга Мати“.

Дебютира и на голямата сцена на Народен театър „Иван Вазов“ с ролята на Луис Айрънсън в „Ангели в Америка“.

Още в годината, в която завършва театралната академия е дебютът му в киното с ролята на Спейса в пълнометражния филм „HDSP: Лов на дребни хищници“. Истински известен за масовата публика обаче става

в ролята на Дани Касабов в българския сериал „Стъклен дом“,

излъчван между 2010 и 2012 г. Там си партнира със Стефан Данаилов, Калин Врачански, Елена Петрова, Яна Маринова, Георги Кадурин и други.

Снимка: Борис Славков

Следва участие в сериала „Под прикритие“, където играе Eрол Метин – полицай под прикритие. През 2014 г.

си партнира с Ейдриън Броуди и Салма Хайек

в американската продукция Septembers of Shiraz, снимана в България.

В ролята на Деян пък той влиза два пъти – в първа част и продължението на романтичната комедия „Завръщане“ на режисьора Николай Илиев.

Любима на публиката е и ролята му на Михаил Георгиев-Гомес в комедийния сериал „Съни бийч“, който е излъчен по bTV от 2020 г. до 2022 г.

Личи си, че Бойко е роден да бъде актьор, защото за творческия си път досега има толкова много успешни проекти, както в киното, така и в театъра и на телевизионния екран. Сам споделя, че не си представя да прави нещо друго.

Последните години сякаш са изключително успешни за актьора и откъм сценичните му изяви. Заедно с колегите си Явор Бахаров и Даниел Пеев-Дънди изиграват любими на публиката постановки като „Отчаяни съпрузи“ и „Джийвс и Устър в Пределно неясно“ на сцената на Théatro отсам канала. Именно там през последните години талантливият актьор

играе моноспектакъла си „Всички страхотни неща“.

Представленията на сценичното трио и моноспектакълът на Бойко често се радват на разпродадени турнета и в страната.

Снимка: Facebook

Друго негово изключително въздействащо представление е „Дишай“, в което си партнира с Елена Телбис.

Признава, че образователните игри и викторини винаги са му били интересни, така че веднага приема предложението на Българската национална телевизия да стане водещ на предаването „Това го знам“ от началото му през януари 2023 г.

Първият път, в който видях Бойко Кръстанов на сцена беше в представлението „Възвишение“, където се превъплъщава в ролята на Гичо. Явно не само аз съм била единствената впечатлена, защото през 2014 г. за тази роля

Бойко получава наградата „Аскеер“ за изгряваща звезда.

Актьорът споделя, че ролята на Гичо не е една от най-любимите, редом с превъплъщенията му в „Пазникът“ и „Пияните“ на Явор Гърдев.

За ролята си на Джон в „Петел“ по Майк Бартлет в Младежкия театър пък Бойко е номиниран за наградата „Икар“ през 2019 г.

Снимка: Facebook

Освен актьорската професия той много обича футбола и пътуванията до далечни и непознати краища на света. Бил е в Перу, Колумбия, Куба, Япония и къде ли още не…

Макар ярките му образи на екрана и в театъра, в съзнанието ми завинаги ще останат запечатани рециталите му на стихотворенията „Сватбата на мама“ на Борис Христов и „Понякога по-много се обичахме…“ на Христо Фотев, като част от проекта „Поетите“.

Страстен приключенец, истински талант и любимец на цяло поколение – всичко това е Бойко Кръстанов. И много повече…

Актуално