Еминем – от Маршъл Матърс до Slim Shady

Снимка: Reprodução

Еминем – от Маршъл Матърс до Slim Shady

Снимка: Reprodução
Сподели

„Моля за вашето внимание! Нека истинския Slim Shady се появи“. Датата е 17 октомври. С други думи, това е денят, в който е родено лошото момче на американския рап Еминем. Истинското му име е Маршъл Брус Матърс III. Музикант, бунтар, баща и бъдещ дядо, той е сред хората, които формират и променят музикалната индустрия.

Снимка: Reprodução
Предизвикателно детство и любов към думите

Рапърът никога не се запознава с баща си, чието име носи, тъй като той изоставя семейството, когато Еминем е още бебе. Отхвърля и всички опити на сина си да се свърже с него в детството му.

Той е отгледан от майка си Дебора „Деби“ Нелсън. Тя така и не успява да се задържи на работа за повече от няколко месеца, затова двамата често се местят между Мисури и Детройт. Прекарват голяма част от времето си в общински жилища. „Сменях училищата два, три пъти годишно“, спомня си по-късно Еминем.

„Това вероятно беше най-тежката част от всичко“.

Този странстващ начин на живот оказва голямо влияние върху личността му. Той няма близки приятели, разчита изцяло на себе си и във всяко ново училище е третиран като аутсайдер. „Биеха ме в тоалетната и по коридорите, бутаха ме в шкафчетата“, казва той.

Снимка: courtesy Betty Kresin via

Еминем посещава гимназията „Линкълн“ в Уорън, Мичиган, където три пъти не успява да завърши девети клас и накрая отпада от образователната система на 17-годишна възраст. Въпреки че е лош ученик, той винаги е имал дълбок афинитет към езика, чел е много комикси и дори е изучавал техния специфичен речник. „Открих, че колкото и зле да съм бил в училище и колкото и ниски да са били оценките ми в някои моменти, винаги съм бил добър по английски език“, отбелязва изпълнителят.

„Просто чувствах, че искам да мога да разполагам с всички тези думи,

да ги имам в речника си по всяко време, когато ми се наложи да ги извадя“.

Еминем е бил язвително критичен към начина, по който майка му го е отгледала. Чрез текстовете на песните си той публично я обвинява, че е била пристрастена към лекарства, отпускани с рецепта, както и че го е подлагала на емоционално и физическо насилие. Деби категорично отрича всички подобни обвинения и през 1999 г. тя дори завежда дело за клевета срещу сина си на стойност 10 милиона долара. Двамата сключват споразумение за 25 000 долара, пише Biography.

Еминем като съпруг и баща

Еминем е едва 15-годишен, когато се запознава с 13-годишната Ким Скот на домашно парти. Тя също не познава баща си и е била сексуално малтретирана от доведения си родител. Тя живее с Маршъл и майка му Деби. Двамата започват да се срещат, а връзката им е бурна от самото начало. Майката изхвърля двойката, когато Еминем напуска училище.

Снимка: Getty images

Двойката се разделя и събира отново много пъти. Женят се точно преди Еминем да замине на първото си голямо турне през 1999 г. Развеждат се през 2001 г. след продължителен, грозен и много публичен спор за попечителство над дъщеря им Хейли. Сагата подтиква рапъра да напише песента „Kim“ през 2000 г. Те продължават да поддържат бурни отношения, докато не се стига до повторния им брак през януари 2006 г. Вторият им опит за семейно щастие също не продължава дълго. В рамките на три месеца рапърът подава молба за развод, а раздялата им е финализирана през декември.

Лошото момче на рапа като грижовен родител

Ким Скот  и Еминем  отглеждат три деца: Алейна, Хейли Джейд и Стиви. 

Снимка: LittleShady podcast

Биологичната им дъщеря Хейли Джейд се ражда през декември 1995 г. и е най-голямото вдъхновение за своя баща. Тя се радваше на голям обществен интерес покрай новината за своята бременност преди седмици. Във видео, публикувано в социалните мрежи, инфлуенсърката и водещ на подкаст

връчва на баща си синя футболна фланелка с надпис „Дядо“

и числото 1, както и изображение на сонограма.  Очите му се разширяват и той се просълзява от тази щастлива новина. За нея е написана песента „Mockingbird“ от 2004 г. – емоционален израз на един баща, готов на всичко за щастието на дъщеря си.

В началото на 2000-те години Еминем осиновява Алейна, която е родена през февруари 1993 г. от сестрата на Ким, Доун Скот. Биологичната ѝ майка умира през януари 2016 г. от предполагаема свръхдоза хероин. Рапърът осиновява и детето на Ким от покойния ѝ бивш приятел Ерик Хартър. Стиви е родена през април 2002 г.

Път към музикалната сцена

Еминем започва кариерата си в ъндърграунд рап сцената на Детройт и придобива известност с първия си студиен албум „The Slim Shady LP“ от 1999 г.

Снимка: Sal Idriss/Getty Images

След като отпада от гимназията, Еминем намира начин да изрази страстта си към езика. Той пренасочва младежкото си бунтарство към нововъзникващия музикален жанр хип-хоп. Идентифицира се с нихилистичния гняв на рап музиката от края на 80-те и началото на 90-те години на миналия век. Приема сценичното име M&M, което е закачлива препратка към инициалите му, които по-късно започва да изписва фонетично като „Eminem“.

Въпреки че по онова време рап музиката се създава почти изключително от чернокожи, Еминем все пак навлиза в детройтската музикална индустрия и рап битките. Младежът се оказва изключително опитен в тези импровизирани словесни сблъсъци и въпреки расовата си принадлежност бързо се превръща в една от най-уважаваните фигури в ъндърграунда.

Снимка: Getty images
Дискография и музикални успехи

Пробивът на Еминем най-накрая идва през 1997 г. Той заминава за Лос Анджелис, когато печели битката на рап олимпийците. След това д-р Дре, легендарният рапър и бивш продуцент на N.W.A, слуша неговата касета „The Slim Shady EP“ в мазето на дома на изпълнителния директор Джими Айовин. Дре е толкова впечатлен, че подписва договор с младия рапър за своя лейбъл Interscope Records. Това е моментът, в който Еминем се превръща в един от най-изтъкнатите рапъри в жанра. Той е отговорен за прехода на рапа към популярната музика.

Еминем се завръща през 2002 г. с „Шоуто на Еминем“, което се оказва почти толкова популярно, колкото и албумът The Marshall Mathers LP“. Той създава хита „Without me“. През същата година прави актьорския си дебют в полуавтобиографичния филм „8 Mile“, режисиран от Къртис Хансън. Той има голям успех сред критиците и в търговската мрежа. През следващата година печели Оскарза песента „Lose yourself“, включена към лентата, пише Brittanica.

Рапърът издава Encore“ (2004 г.) и сборника с най-големите хитове Curtain Call: Хитовете“ (2005 г.), които се продават добре, но не успяват да привлекат толкова внимание, колкото предишните му албуми. През 2008г. изпълнителят

публикува мемоарната книга Такъв, какъвто съм“,
която включва снимки, рисунки и текстове на песни.
Снимка: Goodreads

„Relapse“ от 2009 г. е колекцията с нови авторски проекти на изпълнителя. Макар че се отличава с мащабна продукция на д-р Дре, албумът получава слаби отзиви заради прекалените си опити да шокира и донякъде остарелия си каталог от препратки към попкултурата. Въпреки това сингълът „Crack a Bottle“ става втората песен на Еминем, която оглавява класацията за сингли на Billboard. Тя му носи награда Грами

Следващият му албум  Recovery през 2010 г. е отговор на критиките, отправени към предходния. Новият запис демонстрира, че може да бъде мощна търговска сила, тъй като синглите в него се превръщат в големи хитове. „The Marshall Mathers LP 2“ (2013 г.).

става шестият, който печели наградата „Грами“ за най-добър рап албум.

Еминем получава смесени отзиви за Revival“ (2017 г.), а Kamikaze“(2018 г.) е описан от мнозина критици като донякъде куриозен. Мнението им обаче не оказва голямо влияние върху продажбите и през 2020 г. „Music to Be Murdered By“ става десетият му пореден албум, който дебютира на върха на класацията Billboard 200.

През 2022 г. Еминем участва заедно с други хип-хоп звезди, сред които д-р Дре, Мери Джей Блайдж и Снуп Дог, в шоуто на полувремето на Суперкупата. По-късно същата година той е въведен в Залата на славата на рокендрола.

Снимка: Shady/Aftermath

През 2024 г. Еминем издава „The Death of Slim Shady (Coup de Grâce)“. Това е концептуален албум, в който той нанася смъртоносен удар на своето скандално алтер его Slim Shady. Водещият сингъл от него „Houdiniстига до второ място в класацията Billboard Hot 100, превръщайки се в най-високо класираната му песен от десетилетие насам.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас