Études чества Жан-Мишел Баския в новата си колекция

Études чества Жан-Мишел Баския в новата си колекция

Сподели

За своята десета годишнина френския бранд за дрехи Études почита творчеството на Жан-Мишел Баския.

Модата често е превръщала изкуството в своя велика муза и новата колекция на Études N°20 не прави изключение от правилото!

За своята колекция за есен-зима 2022 г. колективът на Études залага на цветовете на фовизма и творбите на американския художник-неоекспресионист Жан-Мишел Баския, с цел да създаде диалог между French touch и американската градска сцена от 80-те години. Бродерии, щампи, цветове… Разпознаваемият стил на Баския може да се открие в 26 артикула на бранда.

Някои от най-известните му творби са отпечатани върху памук и деним, известният му автопортрет е изобразен върху трикотажен плат, а динозаварът Pez се превръща на щампа върху раирана жилетка. Това не е първият път, в който модата отдава почит на нюйоркския художник – през 2021 г. Сен Лоран предлага серия от дрехи и аксесоари.

Изложбата е част от голямото събитие за тази есен „Paris en mode arts“.

Легендата на контра и ърбан културата.

„Не съм чернокож артист. Аз съм просто артист.”

През 1976 г. Жан-Мишел Баския и приятелите му започват да изписват графити в близост до галериите в Манхатън, които подписват с псевдонима SAMO – „Same Old shit“.  SAMO заинтригува както минуваите, така и други аристи на ърбан сцената и започва все повече да се налага на арт сцената в Ийст Вилидж. Баския е поканен да участва в телевизионното предаване на Глен О’Брайън, а през 1978 г. му е посветена статия в The Village Voice. Продължава да прави графити самостоятелно до 1979 г., като приключва проекта с надпис SAMO IS DEAD по стените на Сохо.

През 1980 г. играе себе си в независимия филм Downtown 81 на Едо Бертолио, написан и продуциран от Глен О’Брайън.  О’Брайън запознава Баския с Анди Уорхол, с когото по-късно си сътрудничи. Същата година, в резултат на събитието „Ню Йорк/Нова вълна“, участва в изложби с Кийт Харинг, Анди Уорхол и Робърт Мейпълторп.

През 1981 г. Рене Рикар публикува в списание Artforum възторжена статия, озаглавена „Сияйното дете“, която дава тласък на кариерата на Баския. Анина Носей организира първата самостоятелна изложба на Жан-Мишел Баския в Ню Йорк.

В началото на 80-те години Баския започва да излага картините си главно в Ню Йорк благодарение на няколко галеристи.

Но Анди Уорхол е ключът към успеха на Баския. Той копнее да се срещне с него и дори има негова снимка над леглото си.

Започва да показва творбите си на модни обществени места. Те създават заедно над сто картини. Баския изобразява своя приятел като банан в „Brown Spots“ (“Кафяви петна“).

“Задрасквам думи, за да им обръщате повече внимание. Фактът, че са закрити ви кара да искате да ги четете.”

Актуално

Избрано за вас