Има много попзвезди, но само един Елтън Джон

Снимка: Gavin Bond

Има много попзвезди, но само един Елтън Джон

Снимка: Gavin Bond
Сподели

Елтън Джон е един от най-великите изпълнители и автори на песни в историята на поп музиката. Има певци. Има попзвезди. Има суперзвезди.

Но има само един Елтън Джон.

От края на 60-те години на миналия век до наши дни Елтън се извисява над света на музиката с хитове във всяко едно десетилетие.

На днешния 25 март той навършва 77 години и това е идеалният момент да погледнем назад към живота и творчеството на сър Елтън.

Истинското му име
Снимка: Getty Images

Елтън Джон е роден на 25 март 1947 г., а истинското му име е… Елтън Херкулес Джон.

Да, Елтън законно променя името си на Елтън Херкулес Джон на 7 януари 1972 г. Той работи под това име още от 60-те години на миналия век, като е съчетал имената на своите колеги от групата Bluesology Елтън Дийн и Лонг Джон Балдри.

Когато се ражда обаче, му дават името Реджиналд Кенет Дуайт.

Детство и музикален път
Снимка: Elton John AIDS Foundation

Елтън е роден в Пинър, Мидълсекс, и израства с родителите на майка си в общинска къща в това предградие.

Учи в училищата Pinner Wood Junior School, Reddiford School и Pinner County Grammar School, но прекъсва образованието си преди матурите, за да се съсредоточи върху музиката.

Майката на Елтън – Шийла Айлин, и бащата – Стенли Дуайт, се занимават с музика. Баща му свири на тромпет в полупрофесионалната група на Боб Милар.

Може би също толкова важно е, че и двамата са били почитатели на поп музиката от онова време и са събирали плочите, които младият Елтън е слушал.

Когато пораства, Елтън започва да свири на пианото на баба си и скоро започва да разпознава класически мелодии по слух.

Снимка: Getty Images

Започва да взема редовни уроци по пиано на седемгодишна възраст, а

на 11 години печели стипендия за Кралската музикална академия.

Същевременно свири Джери Лий Луис на училищни събития.

„Донякъде се съпротивлявах да ходя в Академията“, казва той. „Бях от онези деца, които можеха да се справят, без да се упражняват, и пак да минат, да изкарат оценките“.

Въпреки че е имал допълнителни уроци и е бил добър ученик, той напуска преди последните изпити.

На 15-годишна възраст, все още с името Реджи, той е нает да свири на пиано в хотел Northwood Hills. По-късно сформира група The Corvettes и Bluesology, като последната става подгряваща група на Лонг Джон Балдри.

Нещата вървят добре за тийнейджъра Елтън и тогава се случва среща, която променя живота му завинаги.

Ерата на Елтън Джон
Снимка: CNN

Както при много други музикални партньорства през 60-те, 70-те, 80-те и 90-те години, една от най-великите поп връзки започва с обява в музикална преса.

Елтън Джон отговаря на обява в New Musical Express, публикувана от мениджъра на Liberty Records по A&R Рей Уилямс.

Бърни Таупин, който също е отговорил на обявата, му дава текстове на песни. Той написва музиката и нещата си идват на мястото.

Двамата мъже се срещат лице в лице през същата година и записват собствената си песен Scarecrow. По това време Елтън сменя името си.

През следващата година Елтън и Бърни се присъединяват към DJM Records като автори на песни и бързо издават албуми за музиканти като Роджър Кук и Лулу.

Това включва и неуспешен опит за написване на песента на Лулу за конкурса за Евровизия през 1969 г. (тяхната I Can’t Go On (Living Without You) се класира на шесто място, а победител в конкурса стана Boom Bang-a-Bang.

В края на десетилетието музикалният издател Стив Браун ги призовава да направят нещо свое и Елтън записва сингъла I’ve Been Loving You и първоначално неуспешния си дебютен албум Empty Sky.

На следващата година

записва едноименния албум „Елтън Джон“,

в който е песента Your Song.

Сингълът стига до номер 7 в британската класация, албумът става златен в САЩ и получава номинация за „Грами“, а ерата на Елтън Джон започва.

Музикални хитове
Снимка: Gavin Bond

Можем да изброяваме хитовете му със страници, страници и страници – лесно е, като се има предвид, че в забележителната си кариера

Елтън е издал над 30 албума и около 150 сингъла.

Най-успешните му албуми излизат в началото на 70-те години: Madman Across the Water, Honky Château, Don’t Shoot Me I’m Only the Piano Player и Goodbye Yellow Brick Road.

Оттогава насам има солидна порция златни и платинени плочи, сред които Caribou, A Single Man, Too Low For Zero, Made in England и Wonderful Crazy Night.

За Елтън Джон не е чуждо да се събира с колеги изпълнители, за да направи хит – от Джон Ленън до Бритни Спиърс и Стиви Уондър, Ед Шийран и Blue.

Той свири на пиано в четвъртия номер едно сингъл на Wham! The Edge Of Heaven и участва в записи на всички изпълнители – от Kate Bush и Queens of the Stone Age до Fall Out Boy и Red Hot Chili Peppers.

Снимка: Vanity fair

Елтън е един от най-продаваните изпълнители в историята на музиката. През кариерата му са продадени повече от 300 милиона плочи, още когато от продажба на плочи се печелят прилични пари.

Турнето Farewell Yellow Brick Road на петкратния носител на „Грами“ стартира през 2018 г. и първоначално трябваше да приключи през 2021 г., но беше отложено заради пандемията Covid-19. Турнето беше оповестено като последното му след повече от пет десетилетия на път.

Турнето включваше повече от 300 концерта и беше посетено от повече от 6 милиона фенове по целия свят. На 8 юли тогава 76-годишната музикална икона завърши турнето си Farewell Yellow Brick Road и

изпълни последния си концерт в Стокхолм, Швеция.

Дали наистина звездната кариера на Елтън Джон е приключила предстои да разберем. Има още толкова, което може да се каже за тази велика личност. Това, което знаем със сигурност е, че песните му ще се пеят още много дълго време и следата му в музиката е толкова ярка, че няма да бъде забравена скоро.

Актуално

Избрано за вас