Йоана Буковска – актрисата без граници

Снимка: Георги Казаков

Йоана Буковска – актрисата без граници

Снимка: Георги Казаков
Сподели

Йоана Буковска-Давидова е сред забележителните ни родни актриси. Зрителите я познават както от малкия, така и от големия екран и театралната сцена. Макар да е имало периоди, в които се бори с клишета, поставяни ѝ от други, тя остава упорита и искрена и талантът ѝ я възнаграждава с любовта на хората.

Йоана е родена на разпети петък – 8 април 1977 г. Израства в семейство на журналисти и твърди, че това е повлияло на пътя ѝ, тъй като от малка е имала досег до културните среди у нас. Родният ѝ град е Габрово, но когато е в трети клас, семейството ѝ се премества в София.

Така още съвсем малка Йоана постъпва в детската студия на „Сълза и смях“.

Артистичният ѝ талант не остава незабелязан.

На 14-годишна възраст играе Кадиджа в постановката „Лулу“, режисирана от проф. Крикор Азарян.

Снимка: БГНЕС

Младата актриса получава първото си признание още на 16-годишна възраст – oтличена e с награда на международния конкурс за детско-юношески постановки във Враца за ролята си на Жулиета в спектакъла на Вили Цанков „Ромео и Жулиета“.

„Имах страхотния шанс още тогава да се кача на истинска сцена, да работя с истински актьори. И съм щастлива, че имах възможността да изиграя Жулиета, когато бях на 16 г.“, казва тя.

Йоана Буковска завършва Френска гимназия и става студентка в НАТФИЗ в класа на проф. Снежина Танковска и Андрей Баташов. Там е състудентка на Теодора Духовникова.

В театъра се изявява в постановки като „Евридика“ от Жан Ануи в театър „Българска армия“, „Есенна соната“ в Театър 199 и „Адската машина“ в театър София.

Снимка: Георги Казаков

Първата ѝ роля в киното е режисирана от Иван Георгиев – „Магьосници“. В него Буковска се превъплъщава в принцеса Лилия. Тази роля остава на заден план след появата на актрисата в сериала на Иван Андонов „Дунав мост“,

който ѝ носи голяма популярност.

По време на снимките на сериала Йоана е едва на 21 г., третокурсничка в НАТФИЗ. Макар образът ѝ на Стела в „Дунав мост“ да е на фатална жена, самата Йоана обяснява, че двете нямат нищо общо.

Актрисата участва с епизодична роля и във филма на Стефан Командарев „Пансион за кучета“.

През 2008 г. Йоана впечатлява с таланта си в представлението на Теди Москов „Одисей пътува“, за което получава награда „Максим 2009“ за главна женска роля в театъра.

С Калин Врачански; Снимка: Facebook

В Театър 199 под режисурата на Йосиф Сърчаджиев Йоана играе в „Госпожица Юлия“. В тази пиеса на Аугуст Стриндберг тя си партнира с Калин Врачански.

За професията на актьора тя казва: „Идва един момент, в който ако си достатъчно честен човек и актьор започваш да

използваш професията си като психоаналитик

и успяваш да преработиш личните си драми през ролите си, споделяйки ги с другите. Когато си честен и откровен това винаги достига до хората“. И добавя: „Актьорът е лечител на душите. Трябва да споделяш това, до което ти си се докоснал, за да може и другите да се разпознаят в него“.

Със Свежен Младенов; Снимка: Facebook

Ключова е и ролята ѝ в сериала „Откраднат живот“. Виолета Захариева е много благодатен образ, който се развива изключително неочаквано през сезоните на „Откраднат живот“. Не знаех как ще се разкрие тази жена, но имах добро предчувствие и не се излъгах.

Тя за мен… не е просто лош герой.

Когато имаш такъв тип персонаж, можеш да разгърнеш цялата си палитра от актьорски бои, нюанси и търсения в занаята. И най-голямото ми професионално удовлетворение за тези 3 сезона е, че чрез метаморфозите си Виолета се превърна от най-негативния персонаж в една от любимките на аудиторията, на която съчувстват и ѝ симпатизират”, казва Йоана за героинята си.

Освен всички театрални и филмови проекти

актрисата е участвала и в продукция с Антонио Бандерас,

с когото играят семейна двойка. Йоана определя звездата от „Маската на Зоро“ като щедър, изключителен професионалист, с голям размах и готовност да откликне.

Други емблематични нейни роли са в „Сватби по български“ и „Клопката“, като и във филма „След сезона“.

Йоана е носител на много награди. Сред тях е Аскеер за поддържаща женска роля за спектакъла „Есенна соната“. Освен това има пано с отпечатъците ѝ на

Стената на славата пред Театър 199.

По повод комплиментите от почитателите ѝ тя казва, че именно публиката е нейното огледало и коректив. „Трябва да си много близо до себе си и хората, за да създаваш трогващи образи“, твърди актрисата.

Снимка: „Променяне“

Тя определено умее да го прави. Казва, че макар качеството на една продукция да е субективно, за нея „качествено представление е това, което трансформира душата“.

Йоана създава собствена продуцентска къща, за да поддържа моноспектакъла си „Променяне“. Това е може би единственото театрално представление, което започва с думите „Уважаеми дама и господа, моля вкючете мобилните си телефони“. 

Спектакълът е създаден през 2019 г. и се завръща на сцената отново в края на 2023 година. Едно от малкото подобни представления в Европа,

„Променяне“ използва добавена реалност

и включва „вечния враг на артиста и зрителя – телефона“, както казва самата Йоана, като инструмент на представлението. „Това е едно наистина просветляващо и променящо те представление, където се чувстваш човек в най-светлите тонове на тази дума“, казва актрисата пред БНТ по повод „Променяне“.

Снимка: Facebook

Едно от най-новите представления, в които в момента може да се насладите на таланта на Йоана Буковска е „Капан за тъпаци“.

Актуално

Избрано за вас