Кирил Маричков – легенда на българската музика, оставил трайна следа в сърцата на поколения

Снимка: БТА

Кирил Маричков – легенда на българската музика, оставил трайна следа в сърцата на поколения

Снимка: БТА
Сподели

България е в траур. Снощи, на 11 октомври 2024 г., при нелеп инцидент загина легендарният български певец, музикант и композитор Кирил Маричков. Според свидетели, той е паднал от сцената по време на подготовката за концерта на „Фондацията“ във врачанското село Селановци. Докато се движел по сцената, Маричков се спъва и пада от около един метър височина, в резултат на което получава тежка черепно-мозъчна травма.

Снимка: Кристина Цветкова

На площада, където е разположена сцената, имало множество хора, които с нетърпение очаквали началото на концерта. Малко след случилото се присъстващите незабавно започнали да му помагат. Извикан е екип на Спешния център в Оряхово, който пристигнал в рамките на 7 минути. Лекарите започнали незабавна реанимация, но за съжаление, между Селановци и Оряхово той загубил битката за живота си. Официална позиция по случая ще излезе съвсем скоро.

„Никой не беше наблизо, за да предотврати това ужасно падане.

Кирил Маричков падна от метър и половина височина, ударяйки се на лицето. Никой не би могъл да оцелее при такъв инцидент. Душата ми се къса. Видях го, когато вече лежеше на земята.“ Това сподели пред bTV музикантът Иван Лечев от групата „Фондацията“, който беше прекарал последните часове с великия музикант. Той добави, че в последната година е имало няколко подобни инцидента на сцената.

Музикантът, който се превърна в символ на музиката от 90-те в България със създаването на рок групата „Щурците“, обичан от всички нас, щеше да навърши 80 години в края на този месец. В чест на юбилея, на 30 октомври, беше планиран голям концерт в зала 1 на НДК. Кирил Маричков остави незаличима следа в българската музика, възпявайки любовта, свободата и братството с песни като „Клетва“, „Мой Свят“, „Обичам те завинаги“ и много други.

През последните десет години неговият принос в областта на културата и изкуството беше признат с орден „Св. св. Кирил и Методий“ първа степен, както и с

най-високото държавно отличие – Орден „Стара планина“ първа степен.

Неговите песни се изпълняват в училищата от поколения наред, оставяйки трайна следа в сърцата на младите.

Ранни години

Кирил Маричков е роден в столицата и е потомък на видния български революционер и политик Георги Странски. Освен това, той е внук на архитекта Киро Маричков, а по майчина линия – на диригента Борис Левиев, от когото наследява музикалния си слух. Баща му, Кирил Кирилов Маричков, учи право и дипломация първоначално в Сорбоната в Париж, а след това в Лозана. Той е и първият посланик на България във Ватикана след 1989 г. Майка му, Ирина Левиева, подобно на баща си, също избира пътя на изкуството и става художничка.

„Музиката беше част от живота ми още от малък. Спомням си как майка ми свиреше на пиано, а в къщи винаги имаше музика. Това събуди у мен любов към изкуството.“ – споделя Кирил Маричков в интервю с „Дневник“ за детството си и влиянието на музиката в живота му.

„Щурците“ и след тях
Снимка: сп. „Българско радио“

Когато чуем името Кирил Маричков, веднага правим асоциация с рок групата „Щурците“. Тя е основана през 1967 г. от него и барабаниста Петър Цанков след разпадането на рок формацията „Бъндараците“.

Групата добива популярност след участие в конкурс на радиопредаване, който определя името ѝ. Първоначално „Щурците“ изпълняват кавър-версии и композиции на утвърдени поп композитори, но по-късно се насочват към създаването на собствено звучене, основано на авторски произведения. Нейната музика се отличава с разнообразие от стилове, обхващащи рокендрол, хардрок и прогресив рок, и предава дълбоки послания.

„Всяка песен, която написах, носи частица от мен.

Аз съм част от историята на „Щурците“ и всяка нота е нашият спомен и послание към поколенията“ – казва Кирил Маричков в интервю за Дневник.

Маричков е фронтмен, басист, певец и основен композитор на групата. Той е създател на най-големите хитове на „Щурците“ като „Рок в минало време“, „Вкусът на времето“, „Конникът“, „Клетва“ и „Вълшебен цвят“. „Щурците“ са не само музика за мен. Те са част от моя живот, моята философия и моят начин на съществуване. Всичко, което съм, е свързано с това, което сме постигнали заедно“ – раказва легендата в интервю за 24 часа.

Те се нареждат сред най-влиятелните български рок групи на 20-ти век, наред с други известни състави като ФСБ, Сигнал и Ахат. Техният уникален стил и мелодичност ги представят като олицетворение на музикалната сцена през 90-те. „Ние никога не сме се страхували да експериментираме. Стремежът ни беше да създадем нещо различно и уникално за българската музикална сцена“ – споделя Кирил Маричков в интервю за Труд.

Снимка: Стандарт

С прекратяването на активната творческа и концертна дейност на „Щурците“, Кирил Маричков се отдава на солови проекти и обществени ангажименти. Първият му самостоятелен опит е саундтракът на култовия филм „Вчера“, в който включва песента „Клетва“. По-късно той издава два солови албума: „Зодия Щурец“ и „Искам да кажа“.

Кирил Маричков често се събира с колегите си от групата за отделни концерти или кратки турнета. Например, през лятото на 2007 г. той участва в турнето „40 години Щурците“, по повод на 40-годишнината от създаването на състава. В интервю с „Дневник“, той споделя: „Тези години, прекарани с „Щурците“, са незабравима част от живота ми и съм горд, че съм част от тази музикална история.“

Снимка: BTV

През 2011 г. Маричков е ментор в риалити шоуто „Гласът на България“, където неговият отбор достига до финала, но не печели конкурса. Малко след това става член на супергрупата „Фондацията“.

Последните години, след пандемията, той издава албума „75“ и разкрива много драматични и забавни случки от концертите и турнетата на „Щурците“ в биографичната си книга „Кирил Маричков – На прага на времето“.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас