Джордж Майкъл: Непознатата страна на един музикален идол

Джордж Майкъл: Непознатата страна на един музикален идол

Сподели

Популярният британски изпълнител Джордж Майкъл е роден под името Георгиос Кириакос Панайоту на 25 юни 1963 г. в Източен Финчли, Лондон, Англия. Той се превръща в  една от иконите на популярната музика през 80-те и 90-те години на ХХ век. Музикалните интереси на Джордж започват още в ранна възраст, когато той намира грамофон, скрит в гаража на родителите му. Това откритие го вдъхновява

да напише първата си песен на 6-годишна възраст.

Когато е на 8 години, той разбира, че иска да се занимава с музика, въпреки че пази тази тайна от родителите си.

Michael Putland // Getty Images

Докато е в гимназията, той се сприятелява с Андрю Риджли, с когото прави и своя дебют на музикалната сцена. Според хората те били малко вероятен дует.

Майкъл бил пълничък и срамежлив, докато Риджли бил привлекателен и общителен.

След като напускат гимназията, Майкъл и Риджли основават кратко съществувала група, наречена Executive. С нея те изнасят само няколко концерта, след което се разпада.

Успехът им обаче не остава незабелязан. През 1982 г. момчетата сключват договор със звукозаписната компания Innervision Records и стават известни като Wham! Първият им албум, Fantastic!, е издаден в Обединеното кралство през 1982 г. и се изкачва до 4-то място в класациите. В САЩ е издаден през следващата година. В периода 1982-1984 г. Wham! издава множество сингли. С всяка следваща песен се изкачват все повече към върха и успеха.

Michael Putland // Getty Images
Wham! скоро си спечелват верни последователи сред тийнейджърките.

Малко след като Wham! се превръщат в поп икони, дуото прави смел политически избор. През 1984 г. свири на благотворителен концерт в подкрепа на стачката на миньорите в Обединеното кралство.  Тя е силно оспорвана от  министър-председателят Маргарет Тачър и Консервативната партия.

Пътят към солова кариера

Въпреки че „Careless Whisper“ е издадена в албума на Wham! „Make It Big“, песента се счита за първата солова песен на Майкъл, която се отличава с напълно различен стил и подход от типичната поп чувствителност на Wham!. До 1985 г. песента заема първо място в 25 държави по света.

Той написва песента само на 17 години,

пътувайки с автобус на път за работа като диджей.

Музикантът разтърсва музикалния свят през 1986 г., когато в интервю за предаването „Aspel & Company“ обявява, че Wham! ще се разпадне, но ще изнесе още един концерт, преди всичко да приключи. Концертът „The Final“, проведен на стадион „Уембли“, се състои пред разпродадена публика от над 70 000 души. До момента на раздялата дуото е издало три албума и има шест британски хита. И Майкъл, и Риджли пишат прочувствени писма до своите фенове, в които им благодарят, че са били до тях.

Първият му солов албум през 1987:  има огромен успех

Майкъл е написал и продуцирал всички песни в него. Той е пълен с хитове и изстрелва Майкъл на челно място в класацията, като му носи и

награда „Грами“ за албум на годината.

Албумът също така отбеляза първия път, когато бял изпълнител пробива на първо място в класацията на Billboard за най-добрите черни албуми. Откъсвайки се от сладникавия си образ в Wham!, Майкъл излъчва чувственост с водещите сингли „I Want Your Sex“, „Father Figure“ и заглавната песен „Faith“.

Съди звукозаписната си компания

Въпреки че оттогава много изпълнители са се изправили срещу звукозаписните си компании заради музикални права, изображения и други,

Джордж Майкъл е един от първите, които завеждат дело срещу звукозаписната си компания.

Той прави това, с основанието, че няма контрол върху имиджа си и че е „нищо повече от софтуер“. Майкъл дава под съд Sony през 1992 г. В крайна сметка делото е в полза на Sony. Години по-късно документален филм разкрива, че певеца съжалява за това свое действие. Решението спира кариерата му за пет години.

Епидемията от ХИВ и СПИН е близо до дома

Докато се занимаваше със съдебното дело срещу Sony, Майкъл се справя и с откритието, че партньорът му Анселмо Фелепа е ХИВ-позитивен. Това преживяване вероятно подхранва отдадеността на Майкъл към изследванията на СПИН през целия му живот. След като се изследва, Фелеппа открива животозастрашаващото си състояние и съобщава мрачната новина на партньора си след Нова година през 1992 г.

Снимка: Pete Still/Redferns // Getty Images

През април същата година Майкъл щеше да изпълни трибют в памет на своя идол Фреди Меркюри, който току-що е починал от усложнения от СПИН. През 1993 г. Фелепа се поддава на вируса, умирайки от усложнения, предизвикали мозъчен кръвоизлив.

След смъртта на любимия си, Майкъл най-накрая казва на родителите си, че е гей.

През 1998 г., след арест за „неприлично поведение“ на публично място от полицай под прикритие в Бевърли Хилс, Майкъл няма друг избор, освен да се разкрие, за да изпревари пресата. След ареста си авторът на песни ще сатиризира момента във видеоклипа си към песента „Outside“. Там  Майкъл се представя за офицер, танцуващ в обществена тоалетна.

Снимка: Oli Scarff // Getty Images

Това не е единственият му сблъсък със закона. Той е бил залавян и преди за притежание на наркотици, но е бил освобождаван. Участвал е и в множество пътни инциденти. През 2006 г. е намерен полузаспал зад волана на своя мерцедес. През 2010 г. се блъска с колата си си в сградата на филмов център. През 2013 г. се съобщава, че е изпаднал от автомобила си по средата на магистрала М1, когато се е опитвал да затвори правилно вратата.

Предозиране и пристрастяване

През 2000 г. депресията, в която се намира, сякаш само се задълбочава, като Майкъл се пристрастява към парти наркотика GHB, както и към други вещества. В книгата „Джордж Майкъл: Животът“ Джеймс Гавин разказва, че певецът е играел видеоигри, гледал е и организирал „опити с GHB“ –

начин да избяга от постоянния страх за имиджа си.
Снимка: Erhan Elaldi/Anadolu Agency // Getty Images

Джордж Майкъл умира през 2016 г. в деня на Коледа. Макар да се съобщава, че е починал от естествена смърт, свързана с чернодробна и сърдечна недостатъчност, има спекулации, че роля за кончината му са изиграли забранени вещества. Други пък твърдят, че музикантът е посегнал на живота си.

Актуално

Избрано за вас