Лиъм Пейн – тийн звездата, която ще живее завинаги в сърцата на милиони

Снимка: Shirlaine Forrest/ WireImage

Лиъм Пейн – тийн звездата, която ще живее завинаги в сърцата на милиони

Снимка: Shirlaine Forrest/ WireImage
Сподели

На небосвода изгря още една музикална звезда. Поп певецът и бивш член на легендарната момчешка група One Direction Лиъм Джеймс Пейн бе намерен мъртъв пред хотел в квартал Палермо, Буенос Айрес на 16 октомври. Трагичният инцидент е настъпил след падане от балкон на третия етаж. Според полицията, екип за спешна помощ открива тялото на Пейн след сигнал за „агресивен мъж, който може да е бил под въздействието на наркотици и алкохол“. Мениджърът на поп изпълнителя посочил, че

„когато е в съзнание, той разрушава цялата стая и е необходимо да изпратите някого“,

подчертавайки, че животът на мъжа е в опасност. Непосредствено след пристигането на екипа, служителите чули силен звук и открили тялото му във вътрешния двор.

Снимка: Facebook/Liam Payne

Директорът на спешната медицинска служба Алберто Кресченти съобщава пред местните медии, че Пейн е имал „сериозни наранявания“ и потвърждава, че ще бъде извършена аутопсия. Той обаче отказа да коментира обстоятелствата, довели до падането.

Само часове преди инцидента бившият член на One Direction публикувал в Snapchat снимка с думите: „Това е прекрасен ден тук в Аржентина“. След разпространението на новината за смъртта му фенове започнаха да се събират пред хотела, запалвайки свещи в негова памет. Полицията бе принудена да отцепи входа на мястото за настаняване заради струпването на почитатели.

Семейството му също направи изявление след смъртта му.

„Съкрушени сме. Лиъм завинаги ще живее в сърцата ни и ще го помним с неговата добра, забавна и смела душа. Подкрепяме се по най-добрия начин, на който сме способни като семейство. Молим за уединение и пространство в този ужасен момент“.

Министерството на външните работи на Обединеното кралство потвърди, че е в контакт с аржентинските власти относно съобщенията за смъртта на британския гражданин, но допълнителни подробности все още не са предоставени.

Днес е черен ден за цялото поколение, което израсна с музиката му. Музикалният свят загуби едно момче, което си отиде само на 31 години. Лиъм Джеймс Пейн не беше само талантлив артист, а и вдъхновение за значителен брой младежи по света. Неговият принос към музиката и безкрайният му талант ще останат завинаги в паметта на тези, които го обичаха.
Ранни години

Лиъм Пейн е роден на 29 август 1993 г. в Уулвърхемптън, Англия, в семейство на медицинска сестра и монтьор. Появил се три седмици преди термина, той преминава през редица здравословни проблеми в детството си. Първите години от живота му преминават под внимателното наблюдение на лекарите, тъй като единият му бъбрек не функционира правилно. За да се справи с болките, малкият Лиъм трябва да понася шестнадесет инжекции всяка сутрин и още шестнадесет вечер.

Снимка: Facebook/One Direction’s World

През този период – въпреки физическите си болки, той проявява силен интерес към спорта. Така от четиригодишна възраст става член на клуб по лека атлетика,

където за три години достига до челните места на 1500 м в своята възрастова група.

„Когато бях по-малък, преминавах през много трудности, но никога не съм се отказвал от мечтите си,“ споделя по-късно пред медиите Пейн.

На дванадесет години, след като е жертва на тормоз от по-големи ученици, родителите му го записват на уроци по бокс, за да се научи как да се защитава. Той бързо добива самочувствие и завършва с отлични оценки. След това продължава образованието си в City of Wolverhampton College, където изучава музикални технологии — важна стъпка в бъдещата му кариера.

От X Factor до голямата слава

Лиъм Джеймс Пейн е само на 14 години, когато се явява на прослушване за The X Factor UK през 2008 г. Достига до етапа „Къщите на съдиите“, но Саймън Коуел му казва да се върне след две години. Следвайки съвета му, през 2010 г. той кара цялата публика да настръхне с изпълнението си на „Cry Me a River“ на Майкъл Бубле и получава

четири „да“ от журито.

Въпреки това не успява да влезе в категорията „Момчета“. Тогава Никол Шерцингер предлага да събере Хари Стайлс, Найл Хоран, Лиъм Пейн, Луис Томлинсън и Зейн Малик в група, наречена One Direction. Едно събитие, което определено ще остане в историята на музиката…

Групата бързо печели популярност и заема трето място в шоуто, а веднага след това подписва договор със Syco Entertainment. Дебютният им сингъл „What Makes You Beautiful“ излиза през септември 2011 г. и става международен хит. Албумът им „Up All Night“ дебютира на първо място в САЩ. One Direction стават първата британска група с такъв успех.

След издаването на албума групата започва Up All Night Tour, първоначално предвиден само за Обединеното кралство и Ирландия. Поради огромното търсене, турнето се разширява и включва концерти в Австралия и Северна Америка. Билетите за него се разпродават за минути, а критиците хвалят певческите способности и сценичното присъствие на групата. „Те наистина знаят как да привлекат публика,“ коментират експертите. През май 2012 г. излиза видео албум, документиращ турнето, и същия месец дебютира първата книга на One Direction в Америка — „Dare to Dream: Животът на One Direction“, която оглавява класацията на бестселърите на The New York Times.

Снимка: Kevin Mazur/AMA2014/WireImage

По-късно излизат триизмерният документален филм „One Direction: Това сме ние“ и третият албум на групата „Midnight Memories“, който става най-продаваният албум в света за годината. Where We Are Tour, първото им стадионно турне, генерира над 290 милиона долара.

През 2014 г. излиза четвъртият албум на групата „Four“, който е последният с участието на Зейн Малик. Така идва края на една ера и Лиъм Пейн поема по-голямата част от вокалите и става

един от основните автори на песни в групата.
Солова кариера

След разпадането на One Direction, Лиъм Пейн започва да работи като продуцент под псевдонимите „Big Payno“ и „Payno“. Той си сътрудничи с колеги продуценти AfterHrs за ремиксиране на песни, включително „I Don’t Care“ на Черил Коул през 2014 г.

Силно повлияни от музиката на Крис Браун, Фарел Уилямс, Джъстин Тимбърлейк и Ъшър, някои EDM уебсайтове отбелязват, че неговите ремикси навлизат в сферата на фючър хауса.

През август 2014 г. Пейн създава продуценската компания Hampton Music Limited, под чието име се публикуват соловите му проекти. Пет години по-късно той издава сингъла „For You“ с Рита Ора, която става саундтрак на филма „Петдесет нюанса освободени“, песента „Familiar“ с J Balvin и „Polaroid“ на Jonas Blue, в която участва като вокалист.

На 6 декември 2019 г. излиза първия му албум LP1, който получава смесени до отрицателни отзиви и дебютира под номер 17 в класацията за албуми на Обединеното кралство и номер 111 в Billboard 200. През май 2023 г. Пейн разкрива, че работи по втория си албум, който е „много по-личен от първия“. Ако имаме късмет, ще можем да го чуем след смъртта му.

Личен живот и борба с алкохолизма

Поп изпълнителят е имал множество краткосрочни връзки. Една от тях е с британската изпълнителка Черил Коул, която е част от журито на X Factor UK. Те имат един син, който навърши 7 години тази година.

Снимка: Dave Benett/Getty

Лиъм Пейн публично говори за борбата си с алкохолизма, която започва след успеха на One Direction. В едно от интервютата си пред Логан Пол той споделя: „Когато си на върха, е лесно да се загубиш в него. Започнах да пия, защото ми беше трудно да се справя с натиска“. Той получава и диагноза СДВХ (синдром на дефицит на внимание и хиперактивност) като възрастен.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас