Любомир Нейков – артистът, който разсмя цяла България

Снимка: Йордан Симеонов

Любомир Нейков – артистът, който разсмя цяла България

Снимка: Йордан Симеонов
Сподели

Любомир Нейков несъмнено заслужава приза – артистът, който разсмя цяла България. Със своите неподправен хумор и впечатляващи артистични заложби той спечели сърцата на мнозина българи. За пръв път се сблъсква с актьорското майсторство едва в 4 клас, но любовта му към него е още по-силна днес – когато вече се е превърнал в един от най-уважаваните и обичани артисти. В чест на рождения ден на актьора връщаме лентата назад към едни от най-ключовите моменти от кариерата му. 

Снимка: Liubomir Neykov/ Любомир Нейков – Facebook
Детство и първи стъпки в кариерата

Той е роден в Червен бряг през 1972 г. Именно там прави първите си стъпки в актьорското майсторство. Окуражен от своя по-голям брат Цветан, Любомир Нейков посещава трупа по художествена самодейност, ръководена от Правда Маринова. Тогава

той е едва 4 клас,

докато останалите са 8 или 9. Първата му „роля” е да представи ученически изпит по начина, по който се изразяват футболните коментатори. Така очарова и разсмива първата си публика.

Завладян от магията на актьорското творчество, той решава да кандидатства във ВИТИЗ (днешен НАТФИЗ). Първият му опит се оказва неуспешен, тъй като не е подозирал, че трябва да подготви значително по-голям брой материали, с който да се представи пред изпитващите. Следва година и половина пауза, която прекарва в казармата. Той обаче

не се отказва от мечтата си да бъде артист

и при първа възможност се завръща във ВИТИЗ. Първоначално смята, че ще бъде скъсан на изпитите, заради което дори не напуска работата си в спедиторска фирма в Червен бряг.

Снимка: Liubomir Neykov/ Любомир Нейков – Facebook

Усилията му се увенчават с успех и влиза с пълна шестица в класа по „Актьорство за куклен театър“ на проф. Румен Рачев.

„Пред нас се разкри едно изключително даровито момче с много чувство за хумор. Имаше силно изявена гражданска позиция за своята възраст. Любчо може да е и много романтичен и страдащ герой – такъв, който ни кара и да се усмихнем, и да му съчувстваме, но и да го разберем”, изтъква преподавателят му, цитиран от БТВ.

Думите му биват доказани, когато Любомир Нейков е във втори курс. Тогава му се налага да излезе от комедийното си амплоа и да се разгърне драматичните си заложби.

Представя пиесата „Дервишово семе”, която разплаква колегите му.

В свое участие в подкаста на колегата си Китодар Тодоров той разказва, че студентската му мечта е била да се запознае с Кръстьо Лафазанов. Заветното събитие се случва един слънчев ден, когато се прибира към ВИТИЗ с баничка в ръка. И до ден днешен определя него и Христо Гърбов не само за свои приятели и колеги, но и за учители.

Професионален път

В периода от 1998 до 2006 работи в  предаванията „Хъшове“ и „Шоуто на Слави“, изявява се и в театрална формация Мелпомена. Докато е при Слави Трифонов, Любомир Нейков се занимава предимно с имитации на известни личности. В репертоара му влизат Бойко Борисов и Иван Костов, не се притеснява да влиза в женски роли. Разделя се с предаването приятелски, тъй като е в преследване на лични проекти.

2006 г. е паметна за актьора, тъй като с Евтим Милошев основават продуцентска компания, която

стои зад едни от най-успешните заглавия в българския ефир –

предаването „Комиците”, сериала „Столичани в повече” и пет сезона от приключенското риалити „Сървайвър”.

Снимка: Liubomir Neykov/ Любомир Нейков – Facebook

Въпреки че е отдал живота си на актьорското майсторство, Любомир Нейков признава пред БТА, че кариерата често го изправя и пред сериозни трудности.

„Въпросът е да си обичаш професията и да я вършиш по най-добрия начин. Дали ще метеш улиците, дали ще изхвърляш кофите, дали ще боядисваш някакви сгради – ако го правиш с любов, ще се чувстваш щастлив”, категоричен е актьорът.

За своите предимно комедийни роли той споделя, че „на режисьорите им е лесно да те сложат в един калъп и да те търсят само там”.

Без значение дали е в хумористична или драматична роля обаче едно е сигурно – Любомир Нейков е един от артистите, които завличат публиката си в емоционална вихрушка, още със стъпването си на сцената.

Актуално

Избрано за вас