Мария Бакалова – актрисата, родена под щастлива звезда

Снимка: Getty Images

Мария Бакалова – актрисата, родена под щастлива звезда

Снимка: Getty Images
Сподели

Мария Бакалова се ражда в Бургас – под щастливата звезда на изкуството, което белязва целия ѝ живот.

Уроците по пеене и флейта от детството ѝ прерастват в любов към сценичните изкуства и по-специално към театъра, на който планира да се отдаде след завършването на НАТФИЗ. Среща с друг български актьор и едно предложение за участие в неизвестна продукция

преобръщат напълно плановете ѝ.

Изведнъж целият свят научава името на Мария Бакалова, а с него и това на България. На върха на славата я изстрелва героинята ѝ Тутар от „Борат 2“. Тя я превръща в

първата българка, която е номинирана за престижната награда „Оскар”

за поддържаща роля. Следват още номинации за „Златен глобус” и БАФТА. Удостоена е и с почетен „Аскеер“ за „посланик на българското актьорско майсторство и международна изгряваща звезда“. На 4 юни, когато актрисата празнува своя 28-ми рожден ден, екипът на Art Portal разказва за пътя ѝ до Холивуд и новите ѝ проекти.

Снимка: Костадин Кръстев – Коко
Ранни стъпки в кариерата
Дебютът ѝ е в тийнейджърския „XIIa“ през 2017 г.

След това се снима в „Трансгресия“ – за ролята си печели наградата за най-добра актриса на фестивала за алтернативно кино „Алт ФФ“ в Торонто през 2018 г. и получава номинация на „Куин Пам Интернешънъл Филм Фестивал“. Участва и в „Бащата“, спечелил голямата награда на кинофестивалите в Карлови Вари (2019) и Триест (2020). Гледаме я и в няколко епизода на онлайн сериала „Типично“.

Пътят към Холивуд

Когато получава предложението да участва в Холивудска продукция, Бакалова все още работи по българския проект на режисьора Ивайло Пенчев „Като за последно”. С нея се свързва Юлиан Костов – вече успешен зад граница български актьор, който се стреми да помага на други свои колеги от Източна Европа да пробият в световното кино.

Интересното е, че и

двамата не са знаели за каква роля всъщност ще сте яви на кастинг Бакалова.

Младата актриса дори не е била сигурна дали няма да стане жертва на трафик на хора. Двамата си спомнят за своето запознанство по време на участието си в подкаст. Тогава Мария била изключително уплашена от предложението, тъй като не вярвала, че подобно нещо може да се случи на някого като нея.

Съдбата и талантът обаче показват друго. Оказва се, че

Мария е „преборила“ над 1000 други актриси

от Европа и Америка, за да спечели ролята на Тутар във филма „Борат 2“. Налага ѝ се да премине през 3-4 кръга преди да я изберат за ролята. За целта ѝ се наложило да пътува непрекъснато и да изпълнява изключително странни задачи.

Първият запис, който изпраща за прослушването, заснема в 5 сутринта след абсолвентския си бал за завършването на НАТФИЗ. Колкото до първия кастинг за „Борат 2“ – той бил на много странно и съмнително място – улица без къщи, което още повече изострило притесненията на Мария. Друг специфичен аспект от процеса на снимане била миризмата – пръскали ги с ужасни миризми, за да могат да влязат в образ.

Миризмите далеч не са били най-екстремна та част от снимките. Оказва се, че те са провеждани в напълно непринудена обстановка – така наречените статисти дори не знаели, че са част от заснемането на продукция. Поради тази причина

актьорите понякога били преследвани от полицията,

заради странните си действия.

Култова сцена с участието на Бакалова от филма е срещата между Тутар, преструваща се на журналист, и адвоката на Тръмп – Руди Джулиани, който я подлага на сексуален тормоз.

„Стажантът“

Филмът, разказващ части от житейската история на Доналд Тръмп, беше представен премиерно по време на филмовия фестивал в Кан преди няколко седмици.

А отзвукът му беше мигновен.

Целият екип на продукцията, включително и Бакалова, която влиза в ролята на Ивана Тръп – първата жена на кандидата за президент, получи 8-минутни овации. Самият бизнесмен, както и негови поддръжници също не пропуснаха да изразят мнението си за лентата, заплашвайки със съд режисьора Али Абаси.

В свое интервю пред Deadline Бакалова споделя, че не е знаела много за Ивана Тръмп, когато през 2022 г. нейните агенти ѝ изпратили по имейл сценария за „Стажантът“.

„Видях, че Али Абаси режисира. Той е страхотен режисьор, един от най-добрите“, казва тя. „И започнах да го чета и си казах: „Добре, почакай малко. Ролята, за която ще чета, ще бъде на Ивана Тръмп.

Влюбих се в историята,

в начина, по който е развита – в това, че е толкова непреходно, универсално гмуркане в подмолите на американската империя, на американската система. Това е американската мечта, за която всички знаем“, изтъква актрисата.

Бакалова пояснява, че би искала да представи Ивана като един велик оцеляващ. С изказването си вероятно прави референция към сцената във филма, в която героинята ѝ бива изнасилена от своя съпруг. Според нея включването на изнасилването в сценария е важно за изграждането на цялостния образ на героинята.

„Надявам се да я изиграя с уважение и достойнство, защото наученото за нея ме вдъхнови и съм благодарна, че имах възможност да прочета за нея“, казва младата надежда на световното кино.

Продуцентска дейност

Бакалова и нейният колега и приятел Юлиан Костов основават продуцентската компания Five Oceans, която до този момент е работила по два филма – „Триумф“ и късометражният „Това, което остава“. В кратката лента участват самата Мария,  Захари Бахаров и Елена Телбис. Главната роля е поверена на младия Ян Лозов.

„Това, което остава“ разказва за съзряването на момче по време на трагични събития, разтърсващи семейството му. Всички персонажи застават пред болката от загубата на близък човек, откриват истини, за които не са готови, правят избори, които променят напълно живота им.

Актуално

Избрано за вас