Мария Илиева – родена да бъде звезда

Снимка: Maria Ilieva/ Facebook

Мария Илиева – родена да бъде звезда

Снимка: Maria Ilieva/ Facebook
Сподели

Някои хора вярват, че житейският път на човек е предопределен още от неговото раждане. Често ключова роля в изтъкаването на тази съдбовна нишка играят и най-близките ни хора. Родена в семейството на диригент и концертмайстор, Мария Илиева очаквано се е превърнала в една от най-големите звезди, изявяващи се на българската музикална сцена. Днес певицата със зашеметяващ глас 

празнува своя рожден ден, 

затова отново обръщаме поглед към едни от най-забележителните ѝ постижения.

Любовта ѝ към музиката се заражда още докато е на едва 5 години и посещава уроци по пиано и солфеж. Година по-късно тя вече e открила магията на пеенето. Въпреки това, в свое интервю пред „24 часа” звездата споделя, че в ранното си детство е била възхитена от професията на строителите. След това се интересувала и от медицина.

Животът отвежда нея и семейството ѝ в София, където тя завършва УНСС. Въпреки че защитава успешно бакалър „Застрахователен бизнес” и магистър „Международни отношения”, Илиева не загърбва музиката.

Снимка: Maria Ilieva/ Facebook

Музикална кариера

В края на 2000 г. талантът ѝ е забелязан от Българска музикална компания (БМК), откъдето ѝ предлагат да стартира солова кариера.

Още през 2001 г. тя създава „Лунен сън”, който я изстрелва по върховете на всички музикални класации в България, предаде БТВ. Последва го глабозамайващият трак „Нищо”.

Година по-късно „на бял свят се поява” и „Стерео стая”, който е

първият изцяло анимиран български видеоклип. 

Самата Илиева решава да влезе в ролята на продуцент и основава MI Productions. Сериозната стъпка в своето професионално развитие тя прави едва 3 години след началото на своята самостоятелна кариера.

Певицата превръща музиката в смисъл на своя живот. С цел да сбъдне мечтите и амбициите и на други млади и талантливи изпълнители тя създава и своя втори лейбъл „Стерео стая” през 2007 г.

Междувременно – тя не оставя на заден план и собствената си кариера. През годините на сцената Илиева успява да създаде два студийни албума, един макси-сингъл, един Best Of албум и десетки хитове. Благодарение на тях, се настанява в сърцата на българската публика.

Снимка: Maria Ilieva/ Facebook

Сред най-слушаните ѝ сингли са „Играя стилно”, „Сама”, „Нека вали”, „Всичко”, “I Like”, „Остани тази нощ”, Alright, „Крадена любов” и „Чуваш ли ме”, „Видимо доволни”. Те са изпълнявани както по време на концерти из цяла България, така и  в Австрия, Германия, Белгия, Сърбия, Македония, Франция, Португалия, Полша, Великобритания, САЩ и Канада.

По време на различни музикални спектакли тя се отличава с нежния си глас, делейки една сцена с  Glenn Hughes (Deep Purple), Simply Red, Scorpions, Lou Bega, Zucchero, Gypsy Kings, James Arthur. Тя е откривала концертите на артисти като George Michael, Simple Minds, Danni Minogue, Garaj Mahal.

Илиева е и сред малкото артисти, качвали изявявали се в легендарната зала „Олимпия” в Париж, както и в MEO Arena в Лисабон, Португалия.

Награди

Научавайки всички тези впечатляващи факти за певицата, вероятно за никого не е изненада, че Forbes Bulgaria я определя за 

най-влиятелната дама в българския шоубизнес 

в продължение на 3 поредни години.

Тя получава и отличието „Златна книга“ за своя висок принос към развитието на българското изкуство и култура. Не по-малко впечатляваща е наградата ИКАР, присъдена ѝ от Съюза на артистите в България за съвременна музика. Илиева е носител на още десетки награди, свързани с творчеството ѝ, продуцентската ѝ дейност и отличителния ѝ стил. Многократно е определяна е за най-добър изпълнител и най-стилна дама.

Снимка: Maria Ilieva/ Facebook

 Предстоящ концерт в НДК

Турнето на Мария Илиева, озаглавено „Любов”, ще завърши с грандиозен концерт в НДК на 6 декември. Сред гост-изпълнителите, които ще огласят залата в дует с нея, са Миро, Михаела Филева, Владимир Ампов-Графа и Любо Киров.

По време на сценичната си изява тя ще представи за първи път пред публика и последната си песен „Ако утре няма днес“, която е в дует с Миро, припомня БТА.

„Много съм щастлива, че ще събера на една сцена някои от най-близките ми приятели и музиканти, на които искрено се възхищавам”, коментира звездата.

За настроението на феновете по време на концерта ще се грижи и мистериозен гост-изпълнител, чието име Илиева все още пази в тайна.

Екипът на ArtPortal и 7Arts ѝ пожелава здраве, щастие и вдъхновение!

Актуално

Избрано за вас