Робърт Дауни – младши: От тежкото детство и наркотиците до световната слава

Снимка: MONICA SCHIPPER/GETTY IMAGES

Робърт Дауни – младши: От тежкото детство и наркотиците до световната слава

Снимка: MONICA SCHIPPER/GETTY IMAGES
Сподели

Робърт Дауни – младши е сред най-търсените и високоплатени актьори в Холивуд.  Той прави първите си филмови изяви през 80-те години на миналия век, но нарастващият му успех е помрачен от години на борба със зависимостта. Екранният Тони Старк дълго време злоупотребява с наркотици. Благодарение на своето семейство, приятели и рехабилитационни грижи, успява да се измъкне от клопката им. Той се завръща на екрана за радост на всички свои почитателите и жъне професионални успехи и до днес. За огромния му талант и борбата му за живот разказваме на неговия рожден ден – 4 април.

Снимка: DAN MACMEDAN/WIREIMAGE
Детство

Зависимостта на Дауни датира още от детските му години, когато е „заобиколен от наркотици“. Баща му е наркоман, а майка му – алкохоличка. Така той

опитва марихуана за първи път на шестгодишна възраст.

Две години по-късно Дауни и баща му вече вземат тежки наркотици заедно, което по думите на актьора е задълбочавало емоционалната им връзка.

„Когато баща ми и аз вземахме наркотици заедно, това беше като че ли той се опитваше да изрази любовта си към мен по единствения начин, който познаваше”.

Отвън употребата на наркотици, Дауни получава второстепенни роли във филмите на баща си. Той прави

актьорския си дебют на петгодишна възраст,

като играе болно кученце. На 7 пък се появява в сюрреалистичния уестърн „Дворецът на грейзерите“. Няколко години по-късно родителите му се развеждат. Едва на 17 той взема решение да напусне училище, за да преследва кариера в киното.

През този период той работи на различни места, за да се издържа. Разчиства маси в ресторант Central Falls, работи в магазин за обувки и изпълнява ролята на „жива статуя“ в нощен клуб Area. Междувременно се явява на прослушвания.

Снимка: ALAN SINGER/NBCU PHOTO BANK
Зависимостта превзема живота му

През следващите няколко години животът на Дауни е поредица от грешки, предизвикани зависимостта.

„Вземах наркотици след работа и през уикендите. Може би съм се

появявал с махмурлук на снимачната площадка“,

спомня си той години по-късно.

Неколкократно е влизал в рехабилитационни клиники и дори прекарва 12 месеца в затвора. Дауни е заловен да

шофира гол и дрогиран.

Арестуван е в хотелска стая в Палм Спрингс, където е открит с кокаин и облечен в костюм на Жената чудо. След постигнато споразумение със съда по случая той отново бива хванат „под влиянието на неразкрит „стимулант“. Бягайки от полицията, веднъж дори припада в двора на своите съседи заради сериозното количество опиати в кръвта си, пише biography.com

Завръщане в киното

След пет години злоупотреба с наркотици, арести, рехабилитация и рецидивизъм Дауни е готов да работи за пълното си възстановяване от зависимосtта и да се върне към кариерата си. Първата си актьорска работа след рехабилитацията той получава през август 2001 г. Участва чрез липсинк изпълнение във видеоклипа към сингъла на Елтън Джон I Want Love. Повторният си пробив в киното прави, след като Мел Гибсън, който му е близък приятел, плаща застраховката му за филма „Пеещият детектив“ от 2003 г. Залогът на Гибсън му проправя пътя и актьорът успява да се завърне в мейнстрийм филмите  с „Готика”. Продуцентът на лентата обаче

удържа 40% от заплатата на Дауни

до приключване на снимките като „застраховка”. Подoбни клаузи са стандартни в договорите му по онова време.

Снимка: Marvel
 „Отмъстителите”

Въпреки положителните отзиви на критиците – до 2008 г. Дауни така и не се е снимал в комерсиален филм. Това се променя, след като получава роли в „Железния човек” и „Тропическа гръмотевица”.

Превъплъщението му в Тони Старк го утвърждава като касова звезда. Филмът, базиран на комиксите на Marvel,  събира над 318 млн. долара на вътрешния пазар. Героят му се превръща и в един от централните персонажи в последвалата поредица от филми от вселената на Marvel  – „Отмъстителите“.

Снимка: MELINDA SUE GORDON/UNIVERSAL PICTURES
„Опенхаймер”

Дауни прекъсва за кратко участията си на големия екран и се съсредоточава върху работата си на продуцент. Той обаче се завръща с класа през 2023 г. и си извоюва „Оскар” за поддържаща мъжка роля за участието си в биографичната лента за бащата на атомната бомба – „Опенхаймер”. Въпреки че режисьорът на филма Кристофър Нолан не е работил в тясно сътрудничество с актьора в миналото, той се свързва директно с него относно ролята на Луис Щраус и го кани да прочете сценария за филма.

„Чувствах, че Дауни е готов да дойде и да опита нещо съвсем различно. А като режисьор, ако успееш да убедиш един от най-великите актьори на своето поколение да дойде и да предизвика себе си по напълно различен начин, просто знаеш, че ще се получи нещо специално“, казва Нолан пред Vanity Fair.

Актуално

Избрано за вас