Стоянка Мутафова – стихията на българските кино и театър

Снимка: plovdivtime.bg

Стоянка Мутафова – стихията на българските кино и театър

Снимка: plovdivtime.bg
Сподели

Стоянка Мутафова е от онези артисти, чиито роли остават „гравирани“ в историята на българското кино и театър.  Приятелите ѝ казват, че е била „най-жизненият човек, обичащ живота“, както и че се е отличавала със своята интелигентност и щури действия. Именно по време на едно такова тя се качва за пръв път на сцената и едва 13-годишна омагьосва своята публика. Аплодисментите и обичта на феновете ѝ я преследват до сетния ѝ дъх, а след това политат с нея към вечността. На 2 февруари тя щеше да навърши 102 години. В нейна чест връщаме лентата назад към детството, началото на кариерата ѝ и едни от най-запомнящите ѝ се роли.

Снимка: plovdiv.bg
Детство

Кръщелното име на великата актриса всъщност е Стояна-Мария Мутафова. Тя е кръстена на своя дядо Стоян и Дева Мария. Причината е, че тя се ражда много слаба – семейството ѝ дори не е сигурно, че ще оцелее. Приятел на родителите ѝ дава идеята тя да бъде покръстена преди да си отиде. Святата ѝ закрилница обаче явно върши добре работата си и Стояна оцелява. Когато е на 13 години се появяват и артистичните ѝ заложби. Тогава тя е на почивка с родителите си в Казанлък, а ваканцуващите театрали решават да поставят пиесата „Женитба” на Гогол, предаде „24 часа”. Тя моли режисьорът Петър Увалиев за малка роля в постановката и получава тази на слугинчето. Въпреки това обаче тя

печели сърцата на публиката

със свое неочаквано комично изпълнение.

Снимка: zajenata.bg

За това, че артистизмът е заложен в ДНК-то ѝ още от дете, говори и ситуация, в която тя се преструва, че се е обесила, защото родителите ѝ са я ядосали. Въпреки отличителния си афинитет към актьорското майсторство, тя завършва Първа софийска девическа гимназия през 1941 г., а по-късно и класическа филология в СУ.

Именно докато е студент, пътищата ѝ се пресичат с гадателка.

“Да знаеш – един ден ще бъдеш герой на мегдана. И кучетата даже ще те знаят”, казва ѝ тя. След тази съдбоносна среща Мутафова решава да кандидатства в Държавната театрална школа. Баща ѝ Константин Мутафов – драматург в Народния театър „Иван Вазов”, изпраща писмо до директора на културната институция Владимир Полянов с молба дъщеря му да не бъде приета в школата.

Професионална кариера

Как от Стояна-Мария Константинова Мутафова тя се превръща в Стоянка? Всичко това се случва случайно. На един от плакатите за предстоящо представление с нейно участие името ѝ е изписано грешно. Първоначално иска надписът да бъде променен, но колегите ѝ я убеждават, че

“к”-то носи щастие”.

Успехът ѝ в действителност не закъснява.

Играе в над 90 театрални постановки. Сред пиесите с нейно участие са „3 сестри“, „Дванайсета нощ“, „Големанов“, „Госпожа Министершата“, „И най-мъдрият си е малко прост“. Актрисата е и един от основателите на Държавния сатиричен театър „Алеко Константинов”.

Снимка: special.bg

Десетки са и впечатляващите ѝ роли на малкия и големия екран. Пресъздава различни многопластови образи блестят в „Големанов“, „Вражалец“, „Милионерът“, „Новогодишна шега“, „Топло“, „Любимец 13“, „Специалист по всичко“, „Кит“. Последната ѝ телевизионна роля е тази на възрастната Мария Чеканова в сериала „Столичани в повече”.

На 94-годишна възраст

осъществява мащабно турне в театрални зали

в САЩ, Канада, Германия, Нидерландия, Швейцария и Великобритания. Година по-късно пък обикаля из цяла България заедно с дъщеря си Мария Грубешлиева, за да представи книгата „Добър вечер, столетие мое”.

Заради активната си артистична дейност тя кандидатства за Световен рекорд на Гинес за най-възрастна активно играеща на сцената актриса.

Стоянка Мутафова си отива на 97 години. Както актрисата Татяна Лолова казва обаче тя ще е жива, докато дишам.

Актуално

Избрано за вас