Мария Банова: „Театроскоп“ може да те разтърси до клетъчно ниво и за минута

Мария Банова: „Театроскоп“ може да те разтърси до клетъчно ниво и за минута

Сподели

Артисти от два континента се събират в София, за да омагьосат публика на възраст от 6 до 60 със своето участие в „Театроскоп“. Второто издание на международния фестивал на театралната миниатюра

стартира с три дати в София от 12 юни

На 15 юни то ще гостува в Пловдив, а на 16 ще акостира в Бругас (часовете и локациите на спектаклите може да видите тук).

По същество „Театроскоп“ ни запознава с театъра в кутия. Всяка продукция радва със собствен саундтрак и прецизно изработен декор за минималистичното си пространство.

Преживяването е индивидуално за зрителя във всеки един смисъл – историята се разгръща само пред публика от един.

Artportal се срещна с организатора на събитието Мария Банова. Познаваме я като режисьор на част от най-обичаните постановки за деца на родна сцена.

 

– Мария, какво да очакваме от „Театроскоп“ тази година като семейно забавление?

– Тази година „Театроскоп“ се случва с участието на 13 театрални минатюри от България, Испания, Италия, Чили и Бразилия. Публиката ще види артисти от дебюта на фестивала миналото лято, но този път те ще разказват историите си с нови вдъхновяващи миниатюри. Отново сме платформа за българските творци с театър в кутия. Целта да се срещнат с нови и повече зрители в София, Пловдив и Бургас.

– Има ли възрастово ограничение за посетителите? Едно 3-годишно дете, например, ше фокусира ли вниманието си върху спектакъл в кутия?

 – Театралната миниатюра е ценна с това, че е адресирана да цялото семейство. А децата на 3 годинки реагират много искрено, възторжено и искат отново да повторят спектакъла.  Много е зареждащо да усмихнеш едно дете!

– Как се разказват въздействащи истории с продължителност от 3 до 5 минути? Човек като чуе за постановка с такъв тайминг и си мисли, че ще види по-скоро скеч, откъс, а на пълнокръвна продукция?

Силата на театър в кутия, или Lambe Lambe Caja, е в това, че тя въздейства за кратко време с метафоричин образи. С емоционално послание,  красива музика и неприкрито присъствие на актьора в този миниатюрен театрален свят. Зрителят сключва мълчалив пакт на съгласие за потапяне в този мини свят. Дължината на етюда не е опредляща за степента на въздействие върху публиката. Понякога и една минута може да те разтърси до клетъчно ниво, да те накара да съпреживееш и занемееш.

– Какви представления ще видим от българска страна?

С огромно удоволствие ще представим три нови миниатюри, създадени от Държавен куклен театър Стара Загора. Въпреки че „Театроскоп“ се случва в началото на лятото, пърформансите ще са на тема Коледа. И трите миниатюри са нежни, забавни и изключително красиви. Много сме щастливи, че семейството на артистите, имащи творческо вдъхновение за съдаване на театър в кутия, се умножават.

В програмата се включва и театър „Трио” от Бургас, които ще забавляват малки и големи със своите Театромати с тема за гората и океана. „Арт Ленд” ще заложи на две минатюри за еволюцията и една, посветена на нашият обичан приятел Димо Стоянов от група P.I.F. Искаме повече хора да съпреживеят посланието на „ Цялото небе”.

– Как ще опишеш „Тетароскоп“ с три думи?

– Вдъхновение, послание и смисъл!

 

Фотокредити: Личен архив

Актуално

Избрано за вас