Пчели засичат експлозиви, или да впрегнеш животно на работа

Пчели засичат експлозиви, или да впрегнеш животно на работа

Сподели

Как една пчела може да измести куче като пръв помощник на гранична полиция в засичането на преносими експлозиви? Човекът има рядката дарба да опитомява животни, но доста често му се налага да използва вместо ръката на приятел я лапа, я крилце или копито, за да се справи с екстремна ситуация. Независимо дали зависят от острия нюх нa немска овчарка за блокиране на нелегален внос на дрога, или тренират коне и добитък за облекачаване на живота си във фермата, хората търсят помощ от различни представители на фауната.

Ranker.com селектира част от най-причудливите професии, след които фразата „да впрегнеш животно на работа“ придобива истински висш смисъл.

Пчела отмята смени на летище

Със сигурност сте виждали полицейски кучета в действие по летищата, но в няколко межуданродни аеропорта вече използват помощта на пчели в откриването на потенциални бомби. Американски изследователи откриват, че насекомите имат също толкова силно обоняние и могат да бъдат не по-малко ефективни от кучетата при детекцията на експлозиви.

Използваната техника на „обучение“ най-често е смесването на подсладена вода  с  химикали, използвани в създаването на бомби. Пчелите решават, че това е нектар и моментално засичат източника на аромата. Върху телцето им е положен микрочип, който разпознава този тип поведение и сигнализира на охраната.

Павиан регулира светлините на жп гара

Действието се развива в края на 19 век. Джеймс Уайд, светлинен регулировчик на жп гара в Южна Африка, преживява тежък инцидент. Падайки на релсите пред наближаващ влак, той губи двата си крака. Завръщайки се на работа като инвалид, техникът получава екзотичен асистент – павиан на име Джак. Маймуната помага, като избутва количката му по трудни терени и дърпа лостовете със светлинни индикации вместо него. Случката гръмва в медиите, когато от жп компанията провеждат редица тестове за интелигентност и назначават Джак на пълно работно време. Освен ежедневната си надница, сърцатият павиан получавал и по една бира седмично.

Порове се подвизават като електротехници

Поровете са известни с мълниеносната си скорост и гъвкавост, които им позволяват да се движат през тунели и да се ориентират безпогрешно в недостъпни зони. С тези свои умения те се превръщат в безценен кадър за електро индустрията. До 1960 г. „Боинг“ има свой отряд от порове за прокарване на кабели в скелето на самолети в строеж.

Животинките се оказват често търсени и музикалната индустрия. През 1999 г. те са използвани за окабеляването на няколко фестивала във Великобритания.

Защо поровете не са търсени на „трудовата борса“ и днес? Проблемът не е в работодателите, а в самите изпълнители. Поровете бързо губят интерес към даден проект и са в състояние да заспят, докато си проправят път към целта.

Кучета на кметския стол

Американското градче Рабит Хаш има само 315 души население и със сигурност щеше да остане тотално неизвестно, ако кметския стол в общината му не бе зает от куче. От цяла глутница, всъщност. Джуниър Кокран е череният лабрадор, заемал поста от 2004 г до смъртта си на 15-годишна възраст през 2008 г.  Настоящият кмет на Рабит Хаш е питбулът Брюнет Полтроу (на снимката, в името му има видима закачка с носителката на „Оскар“ Гуинет Полтроу). Негови асистенти са бордър коли и австралийска овчарка.

Маймуни гонят крадци

През 2001 г. в Ню Делхи резус маймуни започват масови обири на правителствени сгради и унищожават ценно имущество. Решението на индийското правителство е да намери по-големи маймуни, които да се справят с проблема. Те използват лангури, които, изкушени от заплатата си в щедро количество банани, постепенно изтласкват резусите в покрайнините на града.

Плъхове разчистват военни зони

Военните зони обикновено остават маркирани с мини, след като конфликтът приключи. Експлозивите са толкова добре заровени, че могат да бъдат открити само с помощта на гамбийския хомяковиден плъх. Сензитивните носове на тези мишлета бързо засичат експлозивите в земята, а компактният им размер не е в състояние да предизвика детонация. Животинките надушават всичко в радиус от 2000 квадратни метра само за 20 минути. За сравнение – на човек ще му отнеме 4 дни, за да отметне същата задача.

Пингвин е почетен член на Норвежката кралска стража

Сър Нилс Олаф е кралски пингвин с постоянен адрес в зоопарка в Единбург. Тази птица обаче е най-популярна в Норвегия, където е почетен член на кралската стража. Посветен е в рицарско звание през  2008 г. и е повишен в ранг бригаден генерал през 2016 г. На церемонията сър Олаф лично инспектира военните редици, строени в негова чест.

Пингивните в шотладнския зоопарк се зачисляват към Кралската стража в Норвегия от 70-те години на миналия век с цел заздравяване на дипломатическите връзки между двете страни. Сър Олаф е едва третият, на който е оказана честта.

Овце помагат в производството на вино 

В много лозя в борбата срещу плевели и насекоми се използват пестициди. Със скока в търсенето на био продукти обаче винопроизводителите се ориентират към по-екологични решения за опазването на реколтата.  Вдъхновени от фермерите в Нова Зеландия, канадците масово започват да използват овце за подрязването на лозята. „Винарският кастинг“ се печели предимно от малки агънца. Малкият им размер ги прави безвредни за терена, а скромната възраст  още не е събудила любопитството им към гроздовите зърна. Изпражненията им, от друга страна, вършат добра работа като стимулират плодородието на почвата.

 

Фотокредит: Wikimedia Commons/Public Domain Image/Pixabay

Актуално

Избрано за вас