Хари Худини – илюзионистът, успял да избяга от корема на морско чудовище

Снимка: Library of Congress

Хари Худини – илюзионистът, успял да избяга от корема на морско чудовище

Снимка: Library of Congress
Сподели

„Никoй затвор не може да ме задържи…Никакви въжета или вериги не могат да възпрепятстват свободата ми“, така майсторът на бягствата, илюзионистът и каскадьор Хари Худини представя самия себе си. Добил световна популярност с триковете си, включващи вериги, въжета, усмирителни ризи, ковчези и различни кутии, той доказва, че човешкият талант, устрем…а и „магия“ не познават граници.

Взаимства псевдонима си от името на друг илюзионист

Рожденото име на Худини е Ерик Вайс. То обаче бива променено на Ерих, след като семейството му емигрира от Унгария в Уисконсин, когато той е на 4 години. Роднините му го наричали „Ери“ или „Хари“ на галено. Той бил очарован от магията, особено от работата на прочутия френски магьосник Жан-Евген Робер Худин. Когато започва собствената си магическа кариера през 90-те години на XIX в., той отдава почит на своя герой, като добавя „и“ към името Худин, за да създаде сценичния си псевдоним Хари Худини.

По-късно предизвиква полемика, като обвинява бившия си идол, че краде трикове на други фокусници. През 1908 г. той дори написва книга, озаглавена „Разкриването на Робер Худин“, в която заклеймява съименника си като измамник, „който се възползва от чуждите умения“.

Снимка: McManus, Young Collection – Library of Congress
Худини се прочува като „Краля на белезниците“

През първите години от живота си в шоубизнеса Худини изпитва трудности и обмисля да се откаже от работата си и да отвори училище за магии. Провървява му през 1899 г., когато Мартин Бек го кани на турне в Съединените щати и Европа. По негов съвет Худини превръща бягствата в основна част от представлението си. Той започва да предизвиква публиката да го върже или да му сложи белезници и популяризира представленията си, като организира бягства от местни затвори. Рутинната игра има огромен успех.

Новият „крал на белезниците“ играе пред разпродадени публики в цяла Европа. Затвърждава и славата си в Щатите с няколко впечатляващи изпълнения. При едно от тях той скача в река в Рочестър с ръце, оковани с белезници зад гърба. При друго излиза от затворническата килия, в която някога е бил затворен Чарлз Гито – човекът, убил президента Джеймс Гарфийлд.

Брат му също е успешен илюзионист

След като се установява в Европа в началото на 1900 г., Худини взема със себе си и по-малкия си брат Тео. Той също е магьосник, който е работил като негов партньор по време на ранната му кариера. Скоро Тео започва да изпълнява триковете на брат си под сценичното име Хардин. Двамата дори създават фалшиво съперничество, за да повишат популярността си.

Макар и до голяма степен да е засенчен от по-известния си брат, Хардин е признат за пионер в бягството от усмирителна риза пред очите на публиката. По-късно той наследява сценичното оборудване на Худини след смъртта му и продължава да го използва в представленията си до 40-те години на ХХ век.

Снимка: Smithsonian magazine
Худини успява да избяга от тялото на морско чудовище

През септември 1911 г. група бизнесмени от Бостън предизвикват Худини да опита най-странния трик в кариерата си – бягство от корема на 1500-килограмово „морско чудовище“, изплувало в пристанището на града. Историците все още не са сигурни какво всъщност е било то. Описвано е като кит и костенурка. Без значение от неговия вид илюзионистът се справил със задачата.

Докато хиляди зрители го гледали, той се оставил да му сложат белезници, да го оковат с железа на краката и да го вкарат в трупа на животното, който след това бил покрит с вериги и поставен зад завеса. Худини излиза триумфално само след 15 минути. По-късно обаче признава, че почти се е задушил от изпаренията на химикалите, използвани за балсамирането.

Той е пионер в авиацията

След като се запалва по авиацията по време на престоя си в Европа през 1909 г., Худини си купува биплан Voisin, произведен във Франция. Така става един от първите частни пилоти в света. Магьосникът катастрофира по време на първия си полет в Германия, но продължава да практикува. В крайна сметка дори си поставя за цел да стане първият човек, пилотирал самолет в Австралия.

През март 1910 г. по време на обиколка в Даундър Худини сяда зад волана на своя Voisin и прави три успешни полета близо до Мелбърн. Въздушната лига на Австралия сертифицира проявата на Худини, но някои историци твърдят, че рекордът всъщност принадлежи на Колин Дефрис, англичанин, който няколко месеца по-рано е направил кратък полет. През 2010 г. и двамата са удостоени със серия пощенски марки.

Снимка: Library of Congress
Худини помага на американските военни през Първата световна война

Въпреки че е роден в Унгария, Худини е американски патриот и върл поддръжник на участието на САЩ в Първата световна война. Той убеждава Дружеството на американските магьосници да подпише клетва за вярност към президента Удроу Уилсън. По-късно отменя сезона на турнетата си, за да се посвети на забавлението на войниците и събирането на пари за военните действия.

Худини също така използва арсенала си от фокуснически трикове, за да предостави специални инструкции на американските войници. В поредица от уроци, провеждани в нюйоркския хиподрум, той съветва войниците как да избягат от потъващи кораби и да се освободят от въжета, белезници и други ограничения в случай на пленяване от германците.

Той притежава собствено филмово студио

Кратката кариера на Худини като звезда в нямото кино започва с „Тайната на майстора“ от 1919 г. – приключенски сериал, в който той играе агент под прикритие, който използва уменията си за бягство, за да осуети престъпни заговори. Сериалът се превръща в хит. Магьосникът се снима и в два игрални филма преди да открие собствено студио, наречено „Houdini Picture Corporation“. Той заснема две продукции „Човекът от отвъдното“ и „Халдейн от тайните служби„. Нито един от тях не се представя добре в боксофиса, а критиците се подиграват на скованите му изпълнения. След като губи голяма част от личното си състояние, Худини се отказва от филмовия бизнес през 1923 г.

Худини развенчава екстрасенсите и свръхестественото

От 20-те години на ХХ век той започва втора кариера като професионален скептик. Разобличавал е екстрасенси, читатели на мисли, медиуми и други „спиритуалисти“, които твърдят, че могат да контактуват с починалите.

Худини води неуморна кампания, пише history.com. Той дори предлага награда от 10 000 долара на всеки екстрасенс, който може да представи „физически явления“, които не могат да бъдат обяснени рационално.

Снимка: Wikipedia
Причината за смъртта му все още бъде конспирации

Худини умира на Хелоуин 1926 г. на 52-годишна възраст – няколко дни, след като e провел представление в Детройт. Официалната причина за смъртта му е перитонит, причинен от спукан апендикс. За последните му дни обаче продължават да се носят няколко легенди. Най-известната е свързана с инцидент, който се е случил след изпълнение в Монреал на 22 октомври.

Докато приготвял в гримьорната си Худини е заговорен от студент, който го попитал за слуха, че може да издържа на силни удари в коремните си мускули. Когато той се похвалил с физическата си сила, младежът го ударил в корема без предупреждение. Оставил го да се превива от болка. Худини се оплаквал от болки в стомаха до края на деня. Това накарало мнозина да заключат, че неочакваните удари са предизвикали апендицита му. Други пък твърдят, че великият магьосник е бил отровен от спиритистите, които преди това са отправили няколко смъртни заплахи срещу него.

Актуално

Избрано за вас