Как Мандела ефектът преобръща представите ни за реалност?

Снимка: Shutterstock

Как Мандела ефектът преобръща представите ни за реалност?

Снимка: Shutterstock
Сподели

Мандела ефектът е завладяващ феномен, при който хората споделят колективен спомен, който никога не се е случил. Той предизвиква дискусии за естеството на спомените, реалността и дори за възможността за паралелни вселени.

Описван като явление, характеризиращо се със споделени и последователни неверни спомени, Мандела ефектът често се фокусира върху конкретни погрешно запомнени детайли от поп културата.

„Това се случва, когато много различни хора си спомнят погрешно едно и също нещо, което по същество е колективен фалшив спомен“, казва Холи Шиф, лицензиран клиничен психолог в Гринуич, Кънектикът.

Снимка: POOL-THEANA CALITZ-BILT, AP
Защо се нарича „Мандела ефект“?

След конференция през 2010 г. Фиона Брум – самоопределила се като изследовател на паранормални явления, въвежда понятието. Това се случва във връзка с кончината на Нелсън Мандела президент на Южна Африка (1994-1999). Тя твърди, че някои хора погрешно са смятали, че той е починал в затвора през 80-те години на миналия век. В действителност обаче Мандела все още е бил жив.

Примери

Един от най-често цитираните примери за ефекта на Мандела е свързан с играта Monopoly.  Хората често погрешно си спомнят талисмана ѝ –  изобразен с монокъл.

Снимка: goodhousekeeping.com

Противно на всеобщите разбирания – популярният анимационен герой Любопитният Джордж няма опашка.

Снимка: goodhousekeeping.com

Макар че много от нас ясно си спомнят черните детайли на опашката на героя от „Покемон“ – Пикачу, такива не съществуват. Опашката му е изцяло жълта.

Снимка: goodhousekeeping.com

Дори най-големите фенове на „Междузвездни войни“ могат да сгрешат. Роботът не е изцяло златен. Той има сребърна част на десния си крак.

Мандела ефект се наблюдава и в Епизод 5 от поредицата –  „Империята отвръща на удара“. Запомнили сме един от най-известните цитати от франчайза грешно. Дарт Вейдър казва: „Не, аз съм твоят баща“, а не „Люк, аз съм твоят баща“.

Снимка: goodhousekeeping.com

Въпреки милионите чаши, които вероятно са продадени, някои клиенти на световна верига за кафе са изненадани от детайл известното ѝ лого – звездата над главата на митологичната сирена. Много клиенти си спомнят, че логото е имало само корона без звезда над нея. Е, в един момент сирената наистина е нямала звезда, но това е било преди емблематичния ѝ зелен вид, припомня watchmojo.com.

Снимка: Reddit

Не по-малко объркващи са и заглавията на няколко хитови детски сериали. Правилното наименование е „Looney Tunes„, а не „Looney Toons“. А знаехте ли, че се пише „Семейство Флинтстоун“, а не „Семейство Флинстоун“?

Снимка: goodhousekeeping.com
Какво може да причини Мандела ефект?

Изследванията показват, че фалшивите спомени могат да бъдат резултат от неправилно представяне на работната, краткосрочната и дългосрочната ни памет. Това означава, че с течение на времето припомнянето на определени детайли или събития може да се изкриви. Освен това – можем

да си създадем фалшиви спомени въз основа на внушения или дезинформация

от други хора около нас. Интернет е друг фактор, които може да изиграе голяма роля в разпространението на дезинформация, пише Forbes.

Потенциална причина за Мандела ефекта е и невропсихиатрично разстройство, известно като конфабулация. При него мозъкът на човек създава погрешни спомени, без да има намерение да заблуждава някого.

Квантовата физика, фундаменталното изследване на материята и енергията, както и теорията за алтернативни реалности са още една недоказана идея, която стои зад ефекта на Мандела.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас