Какво пише в бележниците на Леонардо да Винчи?

Снимка: Codex Atlanticus

Какво пише в бележниците на Леонардо да Винчи?

Снимка: Codex Atlanticus
Сподели

Леонардо да Винчи е едно от най-разпознаваемите имена в света на изкуството. Едва ли съществува човек, който да не е чувал за неговата картина „Мона Лиза“ и фреската „Тайната вечеря“. Ако погледнем в цифри,

изкуството  може би е най-малкият му принос към света.

Той има само 22 картини, изложени по целия свят, и още няколкостотин лични рисунки. За сметка на това той е бил отличник в огромен брой дисциплини – от архитектура до природни науки, от математика до инженерство.

Неговите тетрадки са пълни с оригинални научни наблюдения, предположения и хипотези. Той скицира проекти на безброй двигатели и машини, много от които по-късно ще се появят на бял свят. Подтикваме ви да надникнете из някои от страниците им.

Снимка: nga.gov
Гротеска

Леонардо проявява склонност към изобразяване на гротеска. Той е обсебен от съпоставянето на това, което нарича bruttezza (грозота) като контрапункт на bellezza (красота).

Винаги е имал под ръка бележник, за да скицира лицата в тълпата.

В края на 80-те и началото на 90-те години на XIV в. той прави много екзотични, фантастични и грозни рисунки на мъже, жени и животни. Някои от изображенията вероятно са били студии за дворцови постановки, други – карикатури на местни хора, а трети – просто хумористични измислици. Те се оказват пълна противоположност на идеално пропорционалния Витрувиански човек на Леонардо.

Снимка: openculture.com
Архитектура

Чертежи и планове на сгради изпълват бележниците на Леонардо. Той е завладян от проблема за архитектурната естетика (свързана с пропорциите), както и от акустиката на църковните сгради.

Той е решен да открие структурна комбинация, която

да позволява гласът на проповедника да достига до най-отдалечения ъгъл

на сградата. Той изобретява teatro da predicare – лекционна зала във формата на амфитеатър.

През 1515 г. е официално назначен за главен архитект (и художник и механик) на френския крал Франциск I. Проектира военни укрепления, които отчитат засиленото използване на артилерията. Той създава наклонени стени с разширена основа, за да се предотврати подкопаването им от непрекъснатите бомбардировки.

Снимка: openculture.com
Изобретeния

Мнозина казват, че има малко съвременни изобретения, които не са вдъхновени от Леонардо, пише National Geographic. Част от идеите му „оживяват“ в парашута, машината за шлифоване на огледала, ножицата и пружинното задвижване (използвано най-вече в играчките). Някои твърдят, че той дори е проектирал първия робот. Вероятно е най-признат в областта на летенето, много преди концепцията за практическа летателна машина да стане реалност. В бележниците му могат да бъдат открити

над 35 000 думи и 500 скици за летателни машини,

както и на птици в полет. Според него самите те също са летателни машини.

Снимка: fineartamerica.com
Анатомия

Леонардо записва изследванията си на човешката анатомия в рисунки и придружаващи ги бележки, които разкриват детайли, неописани дотогава. Две човешки дисекции се оказват особено важни. Първата, направена на възрастен мъж,

описва атеросклерозата и артериалната обструкция –

диагноза на сърдечно заболяване, поставена стотици години преди лекарите да разпознаят симптомите. По същото време Леонардо прави аутопсия на дете и установява, че същите съдове са без запушвания, а стените им са еластични – признак на тялото преди настъпването на възрастта.

Човешкото око обаче е онова, което го вълнува най-силно. Той изучава неговата структура, връзките му с други органи и прецизното му функциониране. За да опознае окото, Леонардо измислил техника за извършване на дисекции – потопил окото в яйчен белтък и го сварил, за да стане по-твърдо и по-лесно за обработка. Така развенчал преобладаващите представи за окото и го представя като рецептивен орган, който „вижда“ чрез отразена светлина.

Актуално

Избрано за вас