Какви тайни крие писмеността на маите?

Снимка: Pixabay

Какви тайни крие писмеността на маите?

Снимка: Pixabay
Сподели

След края на Втората световна война, много далеч от Мексико, младият студент в Московския университет Юрий Конорозов попада на работата на германския учен Пол Шелхаас. Той определя дешифрирането на маите като неразрешим казус.

Конорозов приема този въпрос като лично предизвикателство – при това за цял живот.

Времето, в което живее младият учен, е много трудно. Студената война е в своя пик, а

сталинисткият режим забранява на хората да пътуват по света

и да общуват със западни изследователи.

Маргарита Албедил е ученичка на Конорозов. Тя разказва, че изследователят не е имал възможност да участва в световните проучвания точно заради политическата власт в СССР.

Отдавайки се на науката за маите, Конорозов открива, че

зад всеки от йероглифите в писмеността на маите стои сричка,

а това са общо 355 знака. Неговата работа, макар и първоначално оспорвана от някои от учените по това време, впоследствие е утвърдена и приета от водещите световни изследователи. Дори учените от Съединените щати признават откритието и определят Конорозов като човекът, дешифрирал писмеността на маите.

Галина Ершалва също е негова ученичка, предаде Нова тв. Тя споделя, че в онези времена са направили всичко възможно, за да популяризират откритието, тъй като значимостта му за науката е огромно. В последните години от живота си – след падането на комунизма в СССР, Юрий Конорозов успява да посети руините на маите в Мексико.

Мексиканското правителство

го удостоява с най-високото отличие, връчвано на чужденци –

Орденът на орела на ацтеките. Днес, този медал се пази от внучката на Конорозов – Анна Маслова. Тя споделя пред VOA, че нейният дядо е бил забележителен човек, най-важният и обичаният в живота ѝ.

Конорозов до голяма степен е забравен в Русия, но работата му по дешифрирането на една древна мистерия го надживява.

Актуално

Избрано за вас