Кои са 10-те неразгадани загадки на изкуството? (Част 1)

Снимка: pexels

Кои са 10-те неразгадани загадки на изкуството? (Част 1)

Снимка: pexels
Сподели

Изкуството винаги е било източник на вълнение, въпроси и загадки. То не само отразява красотата и креативността на художниците, но и крие тайни и мистерии, които често събуждат любопитството ни и гъделичкат въображението ни. Затова днес ще се потопим в света на изкуството и ще разгледаме някои от най-известните мистерии.

 

Смъртта на един художник

Винсент ван Гог: Автопортрет; Снимка: Britannica

Следите около смъртта на Винсент ван Гог през 1890 г. сякаш сочат към самоубийство – борбата му с бедността, тежката депресия и цялостното лошо психично здраве.

Въпреки това има няколко

несъответствия с посочените улики,

като например как пистолетът така и не е намерен или свидетелствата за това как двама тийнейджъри са тормозили ван Гог малко преди да бъде застрелян. Това доведе до няколко теории, като например, че е бил убит или застрелян, след като се е забъркал в неприятности.

Независимо от това ван Гог почина твърде рано за времето си и светът загуби един велик художник и пионер на постимпресионистичното изкуство.

 

(Не толкова) прикритото престъпление на Караваджо

„Обезглавяването на Свети Йоан Кръстител“, Караваджо; Снимка: Wikipedia

Говорейки за загадъчни убийства, бароковият художник Караваджо може би сам се е измъкнал от едно от тях. Известният италиански художник от XVI в. често изобразява хора в драматични ситуации, предизвиквайки емоции чрез смело осветление и контраст, които граничат с тревожност.

А може би самият той е бил обезпокоен, като се има предвид, че е извършил убийство две години преди да нарисува „Обезглавяването на Свети Йоан Кръстител“. Преди да бъде заловен, той бяга в Малта и дори му е поръчано да нарисува тази картина, докато е беглец.

Това, което е толкова загадъчно, е че векове по-късно неговият подпис е открит в тази картина,

подписана с кръвта на явно убития от него човек.

„Обезглавяването на Свети Йоан Кръстител“ е единствената творба, която той някога е подписвал, а някои твърдят, че в картината е изобразил собственото си престъпление. Но кой знае? Начинът, по който го е направил, никога не е бил потвърден.

 

Неуловимият Банкси

Снимка: banksy.co.uk

От по-модерната и лекомислена страна имаме загадката на Банкси – талантлив уличен художник от 90-те години на миналия век, чиито сатирични графити се появяват по стените тук и там, главно по улиците на Англия. Но докато изкуството доказва, че Банкси съществува,

никой всъщност не знае кой е той.

Спекулантите смятат, че той най-вероятно е британец или поне живее във Великобритания. Причината е, че повечето му творби са там, но освен това за този художник се знае малко.

Много хора – особено фенове на Банкси смятат, че самоличността на подобни художници трябва да остане неизвестна, не само за да се увеличи интересът им, но и за да бъдат защитени. Причината е, че някои от техните по-политически настроени произведения могат да им донесат неприятности.

Настрана от всичко това, има някаква тръпка да си представиш, че обикновеният непознат до теб може да е известен художник, нали? И така, някои мистерии е по-добре да останат неразгадани.

 

Усмивката на Мона Лиза

Снимка: Wikipedia

Мона Лиза – най-известното произведение на Леонардо да Винчи и може би дори най-известната картина в света. Нейните очи сякаш ви следват из стаята и виждат през душата ви.

Освен че очите и усмивката ѝ са хипнотизиращи,

дълго време загадката е била и въпрос на самоличност.

След многобройни проучвания обаче повечето смятат, че тя е Лиза Джерардини, съпруга на италиански търговец.

В днешно време учените се интересуват повече от използването на инфрачервени изображения, за да видят какво има под видимия слой боя, разкривайки още повече за картината. Това включва първоначалната скица на да Винчи или нагласени неща, докато я рисува.

Във всеки случай, ако някога имате възможност да отидете в Лувъра, вижте дали можете да разгадаете мистерията зад движещите се очи или какво кара усмивката ѝ почти да оживее.

 

Обикновено момиче?

Снимка: Wikipedia

​​Макар да не е толкова известна, колкото катината на да Винчи, има друго момиче, което предизвиква почти толкова интриги. Това е „Момичето с перлената обица“ – прекрасна картина на Йоханес Вермеер от 1665 г.

Тя не се усмихва като Мона Лиза, но въпреки това очите ѝ са омагьосали много хора от всички краища на света. И за разлика от Мона Лиза, все още не знаем коя е била тя, освен, че трябва да е била истинска муза, която да вдъхнови Вермеер.

За личния живот на Вермеер също не се знае много,

така че това също допринася за загадъчната ѝ самоличност.

Хората смятат, че тя може да е била негова любовница или дъщеря, но в крайна сметка изглежда, че той е успял да отнесе тази тайна в гроба си.

Очаквайте част 2, в която ще изследваме още загадки на изкуството, другата събота.

Актуално

Избрано за вас