Кои са най-смъртоносните корабокрушения в историята?

Снимка: Popperfoto via Getty Images

Кои са най-смъртоносните корабокрушения в историята?

Снимка: Popperfoto via Getty Images
Сподели

Пътуването по море винаги е било свързано с риск. Сред факторите, които могат да доведат до корабокрушения, са инциденти, човешки грешки, неблагоприятни климатични условия и действия по време на война. Докато някои морски катастрофи (потъването на „Титаник“), са известни на обществеността, то други, довели до значително по-голяма загуба на човешки живот – са останали сравнително неизвестни. Кои са те?

The White Ship

През 21-ви век прекосяването на Ламанша е нещо съвсем обичайно. Високоскоростният ферибот може да измине пътя за 90 минути, а пътуването с влак през тунела под Ламанша отнема само около половин час. Не така обаче стои въпросът в началото на XII век. Тогава пътуването се е смятало за изключително опасно. На 25 ноември 1120 г.

близо 300 души намират смъртта си, когато The White Ship потъва

край бреговете на Нормандия. Макар че този брой може да изглежда незначителен в сравнение с други морски катастрофи, един от загиналите е Уилям Етелинг. Той е единственият законен син и наследник на английския крал Хенри I. Смъртта му разрушава плановете на монарха относно това кой ще го наследи. Когато умира през 1135 г., настъпва период на гражданска война, тъй като съперничещи си претенденти настояват за трона. В хрониките от онова време се разказва, че освен загиналите в битката, хиляди са умрели от глад в резултат на размириците. Мирът се възстановява напълно едва след възкачването на трона на Хенри II, през 1154 г.

Снимка: Bettmann/CORBIS
SS Eastland

Едно от най-тежките морски корабокрушения в историята на САЩ се случва на 24 юли 1915 г. Тогава SS Eastland се преобръща в река Чикаго. Той е претоварен със служители на Western Electric, които отиват на фирмен пикник. Eastland потъва на метри от брега. От приблизително 2 500 души на борда загиват повече от 800.

Снимка: Popperfoto via Getty Images
RMS Lusitania

Корабът е нападнат от германска подводница на 7 май 1915 г. и потъва само за 18 минути. Смятан е за цел от германците, тъй като те вярват, че е използван за транспортиране на военни материали. Доказано е, че в момента на потъването си

Lusitania всъщност е превозвал повече от 170 тона боеприпаси.

Едно от най-смъртоносните корабокрушения в историята убива 1198 пътници, сред които 128 американци. В крайна сметка – случилото се се води до включването на САЩ в Първата световна война.

SS Sultana

На 27 април 1865 г. в река Мисисипи избухва най-смъртоносната морска катастрофа в историята на САЩ, пише Britannica. Параходът SS Sultana се взривява. Американската гражданска война е приключила само няколко седмици преди това и репатрираните военнопленници на Съюза, изтърпели адските условия във военните затвори на Конфедерацията, нямат търпение да се върнат по домовете си на Север. За да улесни това пътуване, федералното правителство плаща добре на параходните оператори за всеки превозван войник. Тази практика води до изумителни нива на корупция, както и до пренебрегване на най-основните изисквания на безопасността. В случая със Sultana това означавало

да се съкратят разходите за ремонт на протеклия котел и да се превозят 2300 души –

повече от шест пъти над номиналния капацитет на кораба. Когато претовареният котел се пропуква, стотици загиват при първоначалната експлозия. Oще повече са затрупани при срутването на претоварените палуби. Въпреки че загиват около 1 800 души, инцидентът до голяма степен е засенчен в пресата от продължаващото отразяване на убийството на Линкълн.

Искате да научите още за неизвестните корабокрушения в историята? Продължаваме с класацията си…

SS Kiangya

В края на 1948 г. комунистическите сили вземат превес в гражданската война в Китай и хиляди хора решават да избягат от Шанхай. На 4 декември 1948 г. SS Kiangya превозва 2150 бежанци (според официални данни) – почти два пъти повече от капацитета си. По-късно още няколко хиляди души се качват на парахода преди да напусне доковете. Корабът се взривява в устието на река Хуангпу. Това най-вероятно се дължи на удар в мина от времето на Втората световна война. Твърди се, че 1000 пътници са били спасени, но близо 4000 са загинали при експлозията и последвалото потъване.

Снимка; shipwrecksandseadogs.com
MV Doña Paz

На второ място в класацията за най-смъртоносни корабокрушения се нарежда това на MV Doña Paz. Морският транспорт играе жизненоважна роля за растежа и развитието на Югоизточна Азия, а фериботите превозват стотици милиони хора в региона всяка година. Авариите обаче са твърде често явление. Само през 21-ви век международните регулаторни агенции са документирали

около 17 000 смъртни случая в резултат на потъване на фериботи

във водите на Югоизточна Азия. Най-смъртоносната гражданска морска катастрофа в историята се случва на 20 декември 1987 г., когато пътническият ферибот MV Doña Paz се сблъсква с петролния танкер MT Vector в пролива Таблас. В желанието си да стигнат до местоназначението си преди коледните празници, приблизително 4300 души (повече от два пъти повече от официалния капацитет на кораба) са се качили на Doña Paz преди отплаването му . По време на сблъсъка вероятно и двата кораба не са имали функциониращо радио. Въпреки добрата видимост и сравнително спокойното море, нито един от двата кораба не е дал признаци, че знае за другия.

Сблъсъкът възпламенява 8800 барела нефт и бензин.

Двата кораба бързо са обхванати от пламъци. От повече от 4 400 пътници и екипаж на двата кораба само 26 души са спасени от водите, покрити с нефт.

Снимка: Sueddeutsche Zeitung Photo / Alamy Stock Photo
MV Wilhelm Gustloff

Корабът осигурява развлечения за германските работници и служи като важен пропаганден инструмент на Третия райх. Океанският лайнер превозва туристи на круизи в Северния Атлантик и Средиземно море. С избухването на Втората световна война през 1939 г. обаче е превърнат в болничен. По-късно служи като плаващи казарми, а в последните месеци на войната е призован да евакуира германски войници и цивилни от Източна Прусия. По това време, в съответствие със законите на войната, MV Wilhelm Gustloff е свалил бялата боя и червените кръстове, които са го обозначавали като невоенен. Наличието на войници на борда и зенитни оръдия на палубата моментално превръщат кораба в реална военна цел. В пристанището на Готенхафен (днес Полша) се стичат бежанци с надеждата да избягат, а хиляди се тълпят на борда му. Корабът, построен за 1900 души, напуска пристанището на 30 януари 1945 г. и превозва около 10 000 души. Малко след 21:00 ч. същата вечер три торпеда, изстреляни от съветска подводница, се удрят в левия борд на Gustloff.

Ледът е направил много от спасителните лодки на кораба неизползваеми,

а членовете на екипажа, които са най-добре обучени да се справят с евакуацията, са загинали при торпедната атака или са били в капан под палубата. Малко повече от час по-късно корабът потъва в студените води на Балтийско море. Въпреки че спасителните дейности започват в рамките на няколко минути след първия SOS сигнал от кораба, само 1200 души успяват да се измъкнат. Потъването отнема живота на 9 000 души, заради което Gustloff оглавява класацията с най-смъртоносните корабокрушения в историята.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас