Кой и защо уби дизайнера Джани Версаче?

Снимка: Christophe Thorimbert

Кой и защо уби дизайнера Джани Версаче?

Снимка: Christophe Thorimbert
Сподели

На 15 юли 1997 г. италианският моден дизайнер Джани Версаче се прибирал от разходка в квартала, когато от нищото се появил непознат мъж и го застрелял на стълбите на любимото му имение в Маями Бийч. Това е кратката версия за едно от най-запомнящите се  убийства на миналия век., пише Biography.

А някога чували ли сте цялата история? Време е да ви я разкажем. 

Сутринта на 15 юли 1997 г. приличала на всяка друга. Версаче се събудил в Каса Казуарина- 10-стайно триетажно имение в средиземноморски стил от 30-те години на миналия век, разположено на 1116 „Оушън Драйв“. Предишния ден Версаче направил изключително успешно представяне в Париж. Колекцията  Atelier Versace Couture Fall 1997 с Наоми Кембъл начело постигнала голям успех. Италианско-американската търговска камара много скоро щяла да му присъди наградата „Гражданин на годината“.

Снимка: Christophe Thorimbert

Върнал се в имението си във Флорида, за да си почине заедно със своя дългогодишен партньор Антонио Д’Амико. Около 8:30 ч. Версаче се отправил на разходка – до кафене „Нюз“, намиращо се на около 0,3 мили южно, на 800 Ocean Drive. Облечен само с бяла тениска, черни къси панталони и сандали, Версаче се разхождал по улицата. За местните жители това не било необичайно.

Той често се отбивал в кафенето, за да чете списания,

а понякога се отплесвал и си взимал портокалов сок. През тази сутрин той похарчил около 15 долара за пет списания – Business Week, Entertainment Weekly, People, New Yorker и Vogue – и се върнал вкъщи – на по-малко от 10 минути пеша.

Непознат застрелва Версаче посред бял ден

Версаче се прибрал у дома и започнал да отваря портите на своя оазис. Д’Амико тъкмо излизал от къщата, отпивайки сутрешното си кафе, когато отнякъде се появил непознат мъж, облечен в сива тениска, черни къси панталони и бяла шапка, който държал раница. От нея извадил пистолет 0,40 калибър изстрелял два куршума в задната част на главата на Версаче от съвсем близо разстояние.

Изведнъж времето в слънчевия Маями Бийч сякаш спира
Снимка: Miami Herald

Очевидецът Еди Бианки се намирал в близкия магазин за кънки и побягнал по посока на изстрелите. „Бяхме точно там, гледахме и нищо не можеше да се направи“, казва той пред „Ню Йорк Таймс“. „Кръвта му течеше като луда.

Той се разтресе малко и спря да се движи“.

Д’Амико веднага го обзело зловещо чувство. „Чувствах се така, сякаш кръвта ми се е превърнала в лед“, разказва той пред “ Observer“. Според „Гардиън“ той и камериерът им скочили на крака. „Къщата беше с витражи, така че не можехме да видим какво се е случило отвътре, затова трябваше да отворим портата“.„Видях Джани да лежи на стъпалата, а около него имаше кръв“, каза Д’Амико.

„В този момент всичко притъмня. Отдръпнаха ме, не видях повече“.

Версаче бързо е транспортиран до травматологичния център „Райдър“ на болница „Джаксън Мемориал“ в Маями, на седем мили дома му. Към 9:15 ч. сутринта обаче той е обявен за мъртъв едва на 50-годишна възраст.

Медиите се стичат на South Beach, за да отразят новината за нелепото убийство. Зрители се тълпят пред входа на къщата, за да зърнат четирите изцапани с кръв коралови стъпала преди един работник от окръга да ги почисти следобед.

По-късно те се превръщат в импровизиран мемориал с оставени цветя и картички.
Снимка: Getty images

От другата страна на земното кълбо други големи имена от света на модата изпращат своите съболезнования. „Новината за смъртта на Джани Версаче ме остави шокиран“, заяви Джорджо Армани. „Реакцията ми е бунт срещу тази неестествена и насилствена смърт.“, казва той.

„Шокът от тази трагедия ме опустоши“, казва Валентино Гаравани по информация на CNN. „Не мога да повярвам, че той все още не е с нас.“ Дизайнерът Джанфранко Фере казва: „Нямам думи, с които да опиша как се чувствам в момента. Това, което се случи, е абсурдно, необяснимо, ужасно… Чувствам само безкрайна болка“.

На погребението му присъстват имена като Елтън Джон, Стинг и принцеса Даяна. Докато модната индустрия се опитва да си обясни преждевременната му смърт, скоро се намесва и ФБР. Оказва се, че той не е бил първата жертва на извършителя.

Версаче е петата жертва на Андрю Кънанан

Описван от Vanity Fair като „гей-жиголо, което няма късмет“, 27-годишният Андрю Кунанън е филипински италианец, израснал в Сан Диего. Според сведенията той е гений с висок коефициент на интелигентност, който може да изрежда подробни факти, благодарение на фотографската си памет, и жадува за светски живот. Той

често преследва по-възрастни богати мъже.
Снимка: Getty images

Чарът на Кънанан му помогнал да се вмъкне в начина на живот на богатите, което същевременно оставя след себе си редица  неизвестни.

Един от най-големите въпросителни е дали Версаче и Кънанан са се познавали. Някои източници твърдят, че Кънанан се е запознал с Версаче в Сан Франциско години преди стрелбата през 1997 г. Семейство Версаче обаче е категорично, че двамата никога не са се срещали. Но едно нещо е сигурно.

През пролетта на 1997 г. Кънанан побеснява. Между 27 април и 9 май извършва четири убийства.

Първото е на предполагаемия му най-добър приятел Джефри Трейл, 28 г., последвано от влюбения в него Дейвид Мадсън, 33 г., в Минесота. След това преминава към 75-годишния бизнесмен с недвижими имоти Лий Миглин в Чикаго. Въпреки че според някои сведения Миглин е бил клиент на Кънанан, семейство Миглин твърди, че бизнесменът определено не се е срещал с убиеца си преди онази нощ. Според Vanity Fair тези три убийства са дело на

„патологичен, садистичен сексуален престъпник“.

Четвъртата му жертва – 45-годишният жител на Ню Джърси Уилям Рийз, се смята, че е убит просто заради червения си пикап Chevrolet 1995. Смъртоносната серия е довела до това, че Кънанан се е превърнал в един от най-издирваните бегълци на ФБР Убийствата му са били не само внезапни и спорадични, но и ужасяващо жестоки.

Снимка: SPIEGEL
Кънанан изглежда е чакал Версаче да се върне в Маями

Макар да са минали няколко месеца, Кънанан очевидно е живял в Маями от 12 май в Normandy Plaza, на четири мили от имението на Версаче. Живеел е нещо като двойствен живот, обличал се е и е излизал да се наслаждава на нощния живот, а след това най-често е ял пица. Според Vanity Fair е бил забелязан да купува книги и порнографски списания.

През последните пет години Версаче прекарвал около половината от времето си в дома си в Маями Бийч. И в четвъртък, 10 юли, той се завръща. Два дни по-късно Кънанан се изнесъл от „Норманди Плаза“ – и още същия вторник нападнал.

Тъй като стрелял от толкова близко разстояние, очевидци го видели да бяга – а дрехите, с които бил облечен, били намерени до червен камион в един гараж. Накрая – на 23 юли полицейски екип се насочил към района на Маями, където се укривал. Имало доказателства, че се е опитвал да се сдобие с фалшив паспорт, за да напусне страната. Когато властите се приближават, той се застрелва.

Така и не става ясно защо Кънанан е убил Версаче нито колко дълго го е преследвал.

Смъртта на Версаче оставя празнина в света на модата
Снимка: Getty images

Около 2000 опечалени присъстват на погребението на Версаче в готическата римокатолическа църква в Милано на 22 юли. Сред тях са известни имена, с които е работил, включително Кембъл, Армани, Джон и Мадона. Това е

един от последните пъти, в които виждаме принцеса Даяна

преди смъртта ѝ на 31 август същата година. За да запази наследството му, семейството се фокусира върху модната му империя. Той оставя на сестра си Донатела 20-процентен дял, на Санто – 30-процентен дял, а на племенницата си – останалите 50 процента, въпреки че по това време тя е само на 11 години.

По-малко от три месеца след смъртта му шоуто на Версаче на седмицата на модата в Милано продължава. На 10 октомври 1997 г. вместо съперниците му да осъдят колекцията, всички те се появиха в нейна подкрепа. Армани, Дона Каран, Миуча Прада и Карл Лагерфелд седят в публиката, заедно със знаменитости като Шер, Бой Джордж и Деми Мур.

Въпреки че през 2018 г. компанията беше продадена на Майкъл Корс за 2,1 млрд. долара, Донатела продължава да ръководи марката. Тя работи, за да придаде свой собствен отпечатък , но знае, че нищо от това не би било възможно без скъпия ѝ брат.

Снимка: Getty images
„Брат ми беше кралят и целият ми свят се срина около мен“, 

казва тя. „Сега се чувствам така, сякаш смъртта му ме направи по-силна. Трябваше да бъда силна за компанията. Но най-вече трябваше да бъда силна за семейството“, споделя Версаче.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас