Опасностите, които крие „Басейнът на смъртта“

Фото кредит: Franklin arts

Опасностите, които крие „Басейнът на смъртта“

Фото кредит: Franklin arts
Сподели

Огромни, блъскащи се в скалите вълни и невиждани приливи и отливи – това са причините уникален залив на остров Кауаи, Хавай да бъде наречен „Басейнът на смъртта“.

Официалното му име е “The Queen’s Bath“/„Банята на кралицата“ и е образуван от скали от лава.

Това естествено образувание е известно с нестабилните си приливи и отливи и се смята за изключително опасно за плуване. За миг водите му могат да преминат от спокойни към бурни, представлявайки смъртоносна заплаха.

Фото кредит: GETTY IMAGES

През лятото басейнът е красиво и романтично място за посещение. През по-топлите месеци водите обикновено са по-спокойни и вълните го правят чудесно място за плуване.

Периодът от есента до пролетта обаче е времето, когато опасността е най-голяма. Това не отказва търсачите на силни усещания. За съжаление, за някои това приключение е последното. Най-малко пет са смъртните случая, докладвани само през последното десетилетие. А общо най-малко

30 човека са загубили живота си на това място.

Оригиналната „Банята на кралицата“ се е намирала в Калапана на Големия остров на Хаваите. Образува се след срутване на лава и се пълнила с прясна вода от естествени извори. В древни времена само на кралските особи е било позволено да влизат в свещените води. През 1983 г. вулканът Килауеа изригва и през 1987 г. първоначалното място било унищожено от поток лава.

Едва след като басейнът на Големия остров Хавай бил унищожен, водният басейн на Кауай става по-известен като „Банята на кралицата“. Тя се е използвала точно по предназначение – място за къпане на кралските особи. Заливът е служел и като място за релаксация, когато хората със синя кръв са имали нужда да „отмият стреса“.

Макар опасността да е очевидна, „Басейнът на смъртта“ остава една от най-посещаваните и интересни за туристите атракции на острова.

Въпреки усилията на властите да поставят огради, да подобрят сигурността и да подновят предупредителните знаци, посетителите редовно прекрачват защитните бариери.

Това правят и трима плувци, решили да предизвикат съдбата като скочат в опасния басейн. Клипът с опасната им авантюра е качен в YouTube през 2010 г. и има над 6,4 милиона гледания. Борейки се с безмилостните вълни, те се опитват да останат на повърхността и да достигнат безопасността на скалите.

Фото кредит: Franklin arts

Актуално

Избрано за вас