Проклятието над „Макбет“: от вещерски заклинания в текста до смъртни случаи на сцена

Фотокредит: Angus McBean/RSC

Проклятието над „Макбет“: от вещерски заклинания в текста до смъртни случаи на сцена

Фотокредит: Angus McBean/RSC
Сподели

Над „Макбет“ е надвиснал особен страх от така нареченото проклятие, което е приклещило трагедията на Шекспир. Да изречеш името на пиесата на глас в театъра, се счита за лош късмет. Но откъде идват тези суеверия?

Плам, пламти! Котел, бълбукай!
Адска смес, мехури пукай!

Шотландия през 16-и век е била изключително популярна с гоненията и публичните убийства на заклеймени жени, обвинени във вещерство. Това се дължи на обсесията на крал Джеймс VI, като дори се вярва, че майка му – кралица Мери, е екзекутирана заради страховете на сина си.

По-късно, през 1589 г., когато крал Джеймс се е завръщал в Шотландия със своята нова съпруга Ан, страховита буря връхлита морето и корабът им почти потъва. Джеймс VI обвинява стихийната буря, че е

дело на свръхестествени сили

и веднага щом се прибира в Шотландия издава заповед за масова гонитба, или „лов на вещици“.

Няколко години по-късно, през 1603 г. Джеймс става крал на Англия и приема името Джеймс I. Силната му суеверност и обсесиятаот свръхестествените сили е широко разпространена сред простолюдието.

Това ражда едни от легендарните текстове в световен аспект

Кристофър Марлоу написва през 1604 г. „Доктор Фауст“, а две години по-късно излиза и великата трагедия на Шекспир – „Макбет“, която се счита за вдъхновена от съдбоносната вечер, в която корабът на крал Джеймс почти потъва.

Фотокредит: The Tragedy of Macbeth; A24/screenshot
Проклятието над пиесата

Според фолклора, „Макбет“ е била прокълната още от самото си написване. Вярванията казват, че в текста на пиесата си Шекспир използва истински заклинания и затова група вещици проклинат „Макбет“.

Легендата гласи, че още първото поставяне на пиесата на сцена е завършило наистина трагично. По време на спектакъла,

актьорът, който играе Лейди Макбет, умира и самият Шекспир е трябвало да го замести,

за да не прекъсват представлението. Други източници пък твърдят, че оръжието, с което убиват Дънкан е подменено с истинско, което води и до убийството на актьора, който влиза в ролята на крал Дънкан. 

Най-известният случай обаче със сигурност остава този от 1849 г. в Ню Йорк, когато

по време на страшен скандал в театъра умират между 22 и 31 души

Спорът е между двама актьори Едуин Форест и Уилям Макреди, които по време на злополуката са играли ролята на Макбет в различни продукции.

Фотокредит: Angus McBean/RSC

Друга злокобна трагедия почти се осъществява през 1937 г. в театъра Old Vic, когато по време на представление, актьорът

Лорънс Оливие в ролята на Макбет е бил почти смазан от паднали тежести

Списъкът с мистериозни убийства и наранявания по време на представления не свършва до тук. В него можем да открием и самоубийства на актьори, герои, които се разхождат насън по сцената, кинжали, заменени с истински такива, и още много други.

Но спокойно! Изход все пак има! Ако случайно сте се изтървали и сте назовали името на трагедията, която не бива да се назовава в театъра, то за да развалите проклятието трябва да излезете отвън, да се завъртите три пъти, да се изплюете, изпсувате и чак тогава да почукате на вратата, за да ви пуснат обратно.

Актуално