Ван Гог – проваленият книжар и учител, превърнал се в изкусен художник

Снимка: amsterdam.info/ Van Gogh Museum

Ван Гог – проваленият книжар и учител, превърнал се в изкусен художник

Снимка: amsterdam.info/ Van Gogh Museum
Сподели

Едва ли има човек днес, който да не е чувал за Винсент ван Гог и неговите слънчогледи. Приживе обаче именият художник така и не успява да пробие във висшите среди на творците, страда от влошеното си психическо здраве и така и не намира любовта.  Тежката съдба на знаменития творец, както и интересни факти за живота му разказваме в деня, в който художникът щеше да празнува своя рожден ден – 30 март.

Става художник, след като се проваля в няколко други професии

През 1878 г. Ван Гог вече има три неуспешни кариери – на търговец на произведения на изкуството, на учител и на книжар. В периода 1878-80 г. той изоставя следването си по теология. В продължение на близо година Винсент е обхванат от тежка депресия. В крайна сметка той решава да послуша съвета на брат си Тео и да стане художник.

Винаги е обичал да рисува и е харесвал изкуството. Това обаче се оказва трудна задача, тъй като знаменитият художник не е бил природен талант.

Снимка: RMN-GRAND PALAIS
Колко картини продава, докато е жив?

Точният брой на картините, които Ван Гог  продава приживе, остава неясен. Първата поръчка на Винсент е от чичо му Кор. Той е търговец на произведения на изкуството и иска да помогне на племенника си по пътя му, затова поръчва 19 градски пейзажа от Хага. Винсент продава първата си картина на парижкия търговец на бои и произведения на изкуството Жулиен Танги, а брат му Тео успешно продава друга творба на галерия в Лондон. Картината „Червено лозе“, която Винсент рисува през 1888 г., е купена от Анна Бох, сестра на приятел на художника.

Ван Гог често

разменя творби с други художници

в по-младите си години. В замяна получавал храна или консумативи за рисуване. В този смисъл Винсент всъщност е „продал“ доста творби през живота си.

Става известен след смъртта си, благодарение на жената на брат си

През последните две години от живота си Винсент получава признание сред авангарда и негови творби са представени на изложби в Париж и Брюксел. След смъртта му неговият брат Тео не иска нищо друго, освен да популяризира творчеството на брат си. Но само шест месеца по-късно Тео също умира от сифилис.

Неговата вдовица Йохана ван Гог-Бонгер се заема да изпълни задачата. Тя продава някои от творбите на Винсент, предоставя други за изложби. Най-важното обаче е, че публикува писмата му до Тео. Увлекателната житейска история на Ван Гог е една от причините творчеството му постепенно да завладее целия свят.

Снимка: Britannica
Автопортретите на Ван Гог

Запазени са тридесет и девет автопортрета на Ван Гог – рисунки и картини. По-голямата част от тях са създадени в Париж, където Винсент се упражнява да използва нови по-светли нюанси и различни техники на рисуване. „Селфитата“ на Ван Гог отразяват развитието му както като личност, така и като художник.

Защо реже ухото си?

Винсент ван Гог отрязва лявото си ухо след скандал с Пол Гоген, художник, с когото работи известно време в Арл. Болестта му се проявява. Той започва да

халюцинира и получава пристъпи,

при които губи съзнание. Именно по време на един от тях решава да среже ухото си. По-късно не може да си спомни нищо за случилото се.

Заболяване

В медицинската литература могат да се намерят многобройни предположения за естеството на заболяването на Ван Гог. Сред изброените възможности са сифилис, dementia praecox, халюцинаторна психоза, алкохолизъм, отравяне с терпентин и газова интоксикация, но също така шизофрения, маниакално-депресивно разстройство, метаболитно разстройство, делириум тременс, гранично разстройство на личността, епилепсия на темпоралния лоб и дори слънчев удар.

Д-р Пейрон, лекарят на Винсент в институцията в Сен Реми, стига до заключението, че художникът е страдал от форма на епилепсия. И тъй като това е единствената официална медицинска диагноза, поставяна някога, това е най-близкият отговор, който можем да получим.

Снимка: Wikipedia
Любовен живот

През живота си Винсент е имал много любовни интереси, но нещата никога не са вървели гладко. Началото е лошо, тъй като се влюбва в племенницата си Кий Вос-Стрикър, която обаче отхвърля ухажванията му. Известно време в Хага той живее заедно със Сиен Хурник – бивша проститутка, с което още повече опозорява семейството си.

А след „невъзможната си любовна афера“ с италианката Агостина Сегатори в Париж Ван Гог най-накрая решава да приеме, че не му е писано да намери истинската си любов. Той се задоволява с това да си плаща за нея.

Актуално

Избрано за вас