Биотоп с United Cowboys: първата копродукция на Топлоцентрала

Биотоп с United Cowboys: първата копродукция на Топлоцентрала

Сподели

Биотоп с United Cowboys: първата копродукция на Топлоцентрала – какво означава да се “потопим” в един пърформанс? Далеч от метафоричния смисъл на израза, нидерландската танцова компания United Cowboys ще потопи своята българска публика в 4-часовия си биотоп Body (R) Evolution – буквално. Събитието ще бъде на 8 юни (сряда) от 19:30 до 23:30 часа.

След изключителния успех на първата собствена продукция

на Топлоцентрала пърформансът In C по музика на Тери Райли и хореография на Саша Валц, следващата седмица в регионалния център за съвременни изкуства предстои биотопът Body (R) Evolution неговата първа европейска копродукция. Тя се осъществява съвмество с ACT Асоциация за свободен театър (България), Асоциацията Contemporary Dance Platform (Украйна) и арт фестивала Fringe в Гьотеборг, Норвегия.

Жанрът “биотоп” представлява продължителен, обвързан

с конкретно пространство театрално-танцов пърформанс, в който публиката учaства и сякаш потъва. За България това пространство е РЦСИ Топлоцентрала, където на 8 юни (сряда) в продължение на 4 часа без прекъсване нидерландската танцова компания United Cowboys ще създаде своя имерсивен пърформанс.

В рамките на 4 часа между 19:30 и 23:30 часа

публиката ще има възможност да открие един напълно необичаен, но дълбоко приобщаващ театрален формат, който ще я отведе там, докъдето тя рядко може да стигне сама.

United Cowboys идват у нас за втори път

след гостуването им на ACT през 2019 г. – за да изнесат пърформанс съвместно с български артисти. Техният неповторим творчески метод произвежда поредица от сайт-спесифик пърформанси в различни точки на света, обединени от принципа на биотопа: продължително изживяване, в което

публиката може да се движи и взаимодейства с артистите,

да напуска и да се връща, да съжителства с обитателите му в рамките на представлението. Всеки пърформанс-биотоп е различен, съобразен със спецификите на локалния контекст и насочен към местната публика.

Биотопът Body (R) Evolution ще бъде първото по рода си “потапяне” в пространството на РЦСИ Топлоцентрала.

За танцовата компания:

United Cowboys са колектив от международни артисти под ръководството на специален творчески екип. Вдъхновени от различни форми на изкуството, артистите от United Cowboys създават мултидисциплинарни представления на границата между танца, музиката на живо, видеото и инсталационното изкуство, главно в национални и международни сътрудничества. Танцовата компания менажира арт-пространство в центъра на Айндховен. То функционира като международна артистична платформа. Като арт резиденция и като основно място за тримесечния публичен микрофестивал Seasoning. Който е отворен за местни и международни артисти и публика. Срещите и обменът между артистите с тяхната (бъдеща) публика винаги са постоянен обект на изследване, продукция, представяне и размисъл.

Двамата художествени ръководители на United Cowboys са Маартен ван дер Пут (концепция, посока, природа) и Полин Роландс (хореография и концепция).

За проекта Body (R) Evolution и Perform Europe

Body (R) Evolution е копродукция в рамките на европейската платформа Perform Europe. Тя си поставя целта да преосмисли трансграничното представяне на сценични изкуства по по-приобщаващ, устойчив и балансиран начин. Партньори по проекта са United Cowboys (Нидерландия), Gothenburg Fringe Festival (Швеция), UA Association Contemporary Dance Platform (Украйна)(Украйна) и АСТ Асоциация за свободен театър (България).

Perform Europe се финансира от програмата Creative Europe на Европейския съюз и се управлява съвместно от консорциум от 5 организации: IETM – Международна мрежа за съвременни сценични изкуства, Европейската асоциация на фестивалите (EFA), Circostrada, EDN – European Dancehouse Network и Консултирайте се с IDEA.

Актуално

Избрано за вас