„Пиано в тревата“ звучи от Камерна сцена в Народния театър

„Пиано в тревата“ звучи от Камерна сцена в Народния театър

Сподели

Каква по-подходяща сцена за „Пиано в тревата“ от тази на Народния?

Със статут на една от най-емблематичните френски писателки от средата на миналия век, Франсоаз Саган –

добре позната и на читателите в България

със своите романи и драматургични текстове, владее майсторството на доброто писане за театър – живо, сочно и неочаквано. В това се убедиха преди броени дни, зрителите в Камерна зала на Народния театър, по време на премиерния спектакъл. Той е създаден по едноименната пиеса на Саган, която за първи път се поставя у нас.

Режисьорската адаптация на постановката е на Юрий Дачев. Сценографията и костюмите са дело на Радина Близнакова, а музиката – на Асен Аврамов. Актьорският състав включва: Емануела Шкодрева, Велислав Павлов, Христо Чешмеджиев, Вяра Табакова, Ева Данаилова и др.

„Пиано в тревата“ носи елегантен и същевременно смел и остър хумор. А и неслучайно авторката му е определяна като скандална от литературните, по-консервативни вкусове през XX век.
На сцената, пред зрителите се разгръщат емоциите от едно лято, дошло да припомни времето на отминалите соарета и вълнения. Докато неочаквано не разкрие един пред друг хора, които до този момент само са си мислели, че се познават.

„Човек трябва да знае, че притежава само кожата и походката си и че има право да няма нищо“, са думи на Франсоаз Саган, известна с романите си „Добър ден, тъга“, „Малко слънце в студената вода“, „Усмивка почти“ и др.
„Саган говори за любовта с простота и неочакваност, които носи самото чувство. За секса – без превземки, но и без излишества, за разделите – без сълзи, но с безпощаден „обзор“ на раните…. Саган остава сред авторите, които ще са наблизо, когато се изправим пред пораженията си. Пред изстиващото лято и самотата, които идват след тях“, споделя режисьорът Юрий Дачев.

„В тази пиеса на Франсоаз Саган несъмнено

се усеща своеобразната Чеховска атмосфера

на спотаеното желание – разбира се, обагрено с елегантна френска ирония, която я прави толкова истинска и съвременна“, добавя още драматургът и преводач на текста Светлана Панчева.

Следващите дати на „Пиано в тревата“ за среща с публиката са 23 ноември и 5 декември в Камерна зала на Народен театър „Иван Вазов“.

Актуално

Избрано за вас