„Спящата красавица“ на Държавна опера Стара Загора в програмата на Новогодишен музикален фестивал

„Спящата красавица“ на Държавна опера Стара Загора в програмата на Новогодишен музикален фестивал

Сподели

Спящата красавица“ е четвъртото голямо класическо балетно заглавие, което влиза в репертоара на талантливата балетна трупа на Старозагорската опера, а на 23 декември от 19:00 часа в зала 1, зрителите ще могат да се насладят на класическия стил и хореография, базирани на гениалната интерпретация на Мариус Петипа.

Събитието е част от съпътстващата програма

на Новогодишния музикален фестивал през 2021 г. Тази година изданието обединява класика, джаз и детски концерти на изключителни млади и утвърдени изпълнители.

Постановката и режисурата на „Спящата красавица“ са на големия руски танцьор, хореограф, филмов актьор и утвърден балетен предприемач и преподавател Андрей Босов, който идва в Стара Загора по покана на примабалерината Силвия Томова – художествен ръководител на Балета на Старозагорската опера.

В спектакъла участва цялата многонационална балетна трупа

на Държавна опера-Стара Загора, която през последните творчески сезони бележи изумителен скок в своето професионално израстване. Постиженията й под ръководството на примабалерината и педагог Силвия Томова са високо оценени от професионалната критика, от познавачите и от зрителите във всички точки на България.

На сцената на зала 1 в ролята на Аврора ще танцува

примабалерината и носителка на „Кристална лира“ – Анелия Димитрова, Клара Ферер ще бъде Фея Люляк, Франческо Бориело ще се превъплъти в ролята на злата фея Карабос, Синя птица и Флорина ще изпълнят Томоки Ишиго и Акари Мориматсу.

Спектакълът ще бъде представен в съпровод на живо на оркестъра на Държавна опера-Стара Загора под диригентството на маестро Владимир Бошнаков. Декорите на „Спящата красавица“ са

дело на именития български художник-сценограф Иван Токаджиев,

а приказните костюми проектира Мария Блажева, за която това е втората постановка на „Спящата красавица“ /през 2004 година е автор на костюмите за постановката на Националния балет-София/.

„Спящата красавица” се счита за най-красивата балетна музика, написана от Пьотр Илич Чайковски и се превръща в един от най-известните балети от световния класически репертоар.

Наред с балетните шедьоври на великия композитор

„Лебедово езеро” и „Лешникотрошачката”, „Спящата красавица” присъства задължително в репертоара на всеки авторитетен световен театър. Поставен през 1890 година за първи път на сцената на Марийнския театър-Санкт Петербург, до днес това заглавие е сред най-любимите на малки и големи балети. Приказката на Шарл Перо,

представена чрез езика на танца, увлича с великолепната си музика,

виртуозност на танца, както и с многообразието от приказни персонажи, което освен танцовото предизвикателство предлага и ярки актьорски изяви.

„Спящата красавица” е балет, който се възприема от публиката с лекота, има естествен образователен характер и не на последно място акцентира върху утвърждаването на човешките ценности. Чайковски,

още преди да започне да пише балета „Спящата красавица”,

е уговорил и работил всички танци – валс, буре, полка, марш, фарандола и т.н. – заедно с Петипа. Това е балетът, който ясно демонстрира нивото на една трупа. В него Чайковски и Петипа разработват балетния симфонизъм, няма танци, които органично да не са свързани с основното действие,

всичко е подчинено на една идея, която протича от началото до края,

няма нищо външно и пришито. Музиката на Чайковски е съвършена, толкова чиста и наситена с разнообразни емоции. Петипа долавя образите в музиката и ги претворява гениално в движение.

Актуално

Избрано за вас