Една любов по-силна от смъртта – Ленард Коен и Мариане

Една любов по-силна от смъртта – Ленард Коен и Мариане

Сподели

Излезе на български новата книга „Танцувай с мен. Ленард Коен и неговата голяма любов“. Романът е биографичен. С реални факти от живота на канадския поет, писател, композитор и автор. Тя е с художествен сюжет и успява да изгради една дълбоко прочувствена история за любовта. В нейния център са Ленард и Мариане – жената, която променя живота му, още от първия миг, в който я поглежда.

Най-красивото си време двамата влюбени прекарват на остров Хидра – малък гръцки остров със залив във формата на подкова. Там се срещат и се влюбват. Можем да кажем, че

съдбите им са предначертани.

Но пред това да се преплетат, стоят няколко предизвикателства. Едно от тях е, че самата Мариане е женена. Нейният съпруг е писателят Аксел Йенсен, който самата тя оприличава на прочутия монголски владетел Чингиз Хан. Като писател, той казва: „Всичко, което пиша трябва да бъде джаз„. Неслучайно и животът на Мариане с нейните любими мъже е свързан и с музика и вкуса към него.

Самото място

Хидра е средище за известни творци

и хора с интерес към сферата на културата. Там е и Ленард Коен, който по това време не е бил толкова известен. Мариане е посетила курорта с Йенсен и синът им. Надали тогава е очаквала, че ще срещне най-голямата си любов в лицето на Коен, но се е случило.

Най-красивата жена, която съм виждал“ така възкликва Ленард при първата си среща с очите на дамата от Норвегия. Годината е 1960. Пристигнал, наскоро младият писател Коен е седнал „на приказка“ с други чужденци пред малката бакалия в селото. И в този миг жената, която вижда преобръща представите му, вдъхновява бъдещите му песни и творби, оставя трайна следа в живота му, до самият му край.

Може би любовта им първоначално изглежда невъзможна. Но понякога

силната любов побеждава всичко

и сякаш обстоятелствата се променят, за да просъществува тя. Йенсен се разделя с Мариане и тя е свободна да разпери криле към голямата си любов – Коен. И става муза за перото му. Той започва да пише първия си роман, но за съжаление не среща добри отзиви от критиката. Това се отразява зле на емоционалното му състояние. Той се срива психически и търси утеха в наркотиците.

Но както казват, правилната жена до един мъж, не е само негова муза, но и силна подкрепа, която може да променя, като с вълшебна пръчка. Тя му връчва китара, с която да акомпанира стихове в песни. И така изгрява силата и мисията на любовта да бъде спасителна. Така Ленард става и най-популярен. Но дали цената на известността не е за сметка на здравата връзка?

Книгата и историята в нея са

урок за отношения, послания и човечност.

Доказват ни, че истинската любов съществува и че любовта може да бъде танц:

„Всеки от нас носи книга в себе си, но само на малцина е даден талантът да я напишат, както трябва.“

Снимки: protothema.gr

Ленард Коен е сред най-вълнуващите

креативни духове на миналия век.

Носител на престижната награда „Грами” за цялостен принос и безброй други отличия. Голям брой музиканти и групи правят кавъри на негови песни.

Скъпа Мариане, аз вървя съвсем малко след теб, достатъчно близо, за да те хвана за ръката. Старото ми тяло се предава, както се предава твоето. Никога не забравих твоята любов и твоята красота. Но ти знаеш това. Няма нужда да казвам повече. Приятно пътуване, любов моя. Скоро ще се срещнем.“ това послание на Ленард към любимата му, подсказва, че любовта между двамата ще надживее смъртта.

 

Снимка: novini.rozali.com

Автор на книгата „Танцувай с мен. Ленард Коен и неговата голяма любов“ е

успешната писателска двойка,

която пише под псевдонима Силвия Франк, създадена психоложката и художничка Силвия Вандермер и етнологът Франк Майерверт.

Книгата е посветена на любовта на световноизвестният композитор, поет и певец Ленард Коен към неговата голяма младежка любов, музата на неговия живот – Мариане.

 

Актуално

Избрано за вас