Филмът „Гол за победа“ – сърцераздирателна история за човешкия позитивизъм

Снимка: imdb

Филмът „Гол за победа“ – сърцераздирателна история за човешкия позитивизъм

Снимка: imdb
Сподели

Ако не си спортен фен обикновено не гледаш филми за футбол. От една страна не можеш да ги оцениш подобаващо, от друга просто не са ти интересни. Аз определено не попадам в графата на феновете на спорта и затова гледайки филма „Гол за победа“ нямах никакви очаквания.

Футболните филми може и да не са по вкуса ми, но тези вдъхновени от истинска история са! Този е такъв. А най-интересното е, че

може да се подведете по заглавието

и да си помислите, че в „Гол за победа“ става въпрос основно за спорт. Истината всъщност е, че лентата разказва за взаимоотношенията, човешкия дух, смисъла от играта и истински важните неща в живота.

„Гол за победа“ ни отвежда на пътешествие в света на националния отбор по футбол на Американска Самоа, който

през 2001 г. претърпява опустошителна загуба от Австралия с 31:0

в квалификационен мач, превръщайки я в най-тежкото поражение в историята на Световната купа по футбол.

Американска Самоа е територия под владението на САЩ, притежаваща екзотична красота, силно вярващи хора и дългогодишни традиции и обичаи, според които местните изграждат живота си.

Снимка: imdb

Първите сцени на филма ни въвеждат в историята и подсказват какво да очакваме – леко хумористично намигване през цялото време.

Чрез кадри от реалния мач и зрителите съпреживяват тежката загуба за Самоа. И най-големият неразбирач би казал, че за да те победят с 31 на 0, значи наистина нещо в отбора не е както трябва. Запознавайки се с играчите, виждаме какъв е проблемът. Те не само не могат да играят добре, но дори нямат типичната визия на футболи играчи, нямат и добър треньор. Затова решават, че именно нов и професионален треньор ще им помогне да вдигнат нивото си и

да вкарат „само един гол“ – това е всичко, което искат.

Сякаш този един гол ще отмие дългогодишния срам от тези над 30 допуснати гола.

Професионален треньор наистина отива – само, че нито отива по собствено желание, нито е особено професионален. И така Томас Ронген се заема с невъзможната мисия да превърне футболния отбор на Американска Самоа от абсолютен аутсайдер в шампион, класирал се в квалификациите за Световната купа.

„Гол за победа“ е от филмите, в които главният герой трябва да реши дадена ситуация, която обаче го води до личен катарзис и в крайна сметка по някакъв начин ситуацията му помага да преодолее собствените си проблеми.

Филмът не е изцяло комедия, въпреки че притежава специфично чувство за хумор. Освен комедийните моменти, в него присъстват и много житейски мъдрости – „Седиш на плажа и търсиш отговори в морето, но отговорите са пред очите ти“, казва загадъчна жена на пясъка на замисления и изгубен в живота си треньор.

Основни теми са позитивизмът и простичкият живот.

Сюжетът показва историите на хора, жертващи всичко, за да играят футбол. Хора, които знаят защо правят това, което правят и, че нищо не е на всяка цена – дори победата. „Няма да се отречем от това, което сме, за да спечелим“.

Снимка: Searchlight Pictures

Като филм, създаден през 2023 г. и „Гол за победа“ не отстъпва от тенденцията кино-продукции да са политкоректни. 

Оригиналното заглавие на продукцията е Next Goal Wins. Режисьор е Тайка Уайтити, който пише и сценарият заедно с Йън Морис. В главните роли влизат Ангъс Сампсън, Рейчъл Хаус, Уил Арнет, Рийс Дарби, Франки Адамс, Елизабет Мос и Майкъл Фасбендер в ролята на треньора Томас.

„Гол за победа“ е базиран на едноименен документален филм от 2014 г., който е посрещнат възторжено още при премиерата си и впоследствие печели отличието за най-добър документален филм на Британските независими филмови награди. Подготвяйки се за ролята Майкъл Фасбендер гледа документалния разказ за случилото се и го определя като „сърцераздирателна история за човешкия позитивизъм“.

„Става въпрос за хората, за връзките и за желанието ни да покажем на света тихоокеанските острови“, споделя режисьора на филма. И добавя „Искахме да разкажем една история, в която нищо лошо не се случва. Има надежда и чувство за щастие“.

Снимка: Searchlight Pictures

Поуките от историята оставят много топло и светло чувство в теб. Всичко е възможно щом повярваш и дори след най-голямата загуба винаги имаш втори шанс, „винаги следва второ полувреме“.

На големия екран

ставаме свидетели повече на израстването на един човек

и борбата му със собствените страхове, травми и минали провали, отколкото с професионалното развитие на футболния отбор.

Накрая разбира се Давид побеждава Голиат, отборът отбелязва повече от „един гол“ и това предизвиква истинска радост. Най-хубавото както вече споменах е, че това не е просто добре написана, а истинска история, разказана с искреност.

След премиерната си прожекция на фестивала „Киномания“ „Гол за победа“ ще тръгне официално по кината в България на 29 декември 2023 г.

Актуално