„Граф Монте Кристо“ и вечната история за избора

Снимка: PATHE FILMS

„Граф Монте Кристо“ и вечната история за избора

Снимка: PATHE FILMS
Сподели
Болка, ужас, гняв – легенда, която ни оставя без дъх и ни пренася отвъд действителността. „Граф Монте Кристо“ – една от най-великите митологични истории в нашата литература, пречупена през призмата на френските режисьори Матийо Делапорт и Александър дьо ла Пателиер, влиза в киносалоните и ни зарежда с палитра от емоции.
Светът на Едмон Дантес, разказан от великия Александър Дюма, е изигран от носителя на ,,Сезар“ за най-добър актьор през 2014 – Пиер Нине. Той се потапя умело в епохата на Юлската монархия, преминавайки
през пълен екзистенциален катарзис.
От един жизнен млад мъж, пленен от необятния свят на морето, срещнал голямата любов в лицето на Мерседес, в ролята на Анаис Демустие, той се превръща в предател. Оплетен в клопка от лъжи, смисълът на съществуването му става всеки слънчев лъч стигащ до малкия скалист остров Иф.
Снимка: Фотограф Жером Предоа
Четири години в изгнание, загубил представа за всичко, което го е заобикаляло, Дантес потъва в скръб по неизживяното. Живее с една единствена мисъл – да хване отново ръката на любимата си. Точно когато черните мисли все повече навлизат в главата му,
той среща капка надежда в лицето на Абат Фариа,
в ролята на италианския актьор Пиерфранческо Фавино. За тези, които сме чели романа на Дюма, знаем, че тази среща напълно преобръща живота на героя и така започва едно ново начало…
Снимка: M6 FILMS – FARGO FILMS – PATHE FILMS
Събрали дългата и многопластова история на живота на Едмон Дантес, отнет от алчните и безсъвестни постъпки на три важни личности във френското общество, режисьорите са се опитали да разкрият най-знаковите моменти. Тези, които предопределят съдбата на героите. Проследявайки емоционалното състояние на главния герой, те избират да не ни покажат изработването на плана на отмъщение, а директно неговото изпълнение заедно с новооткритите му съюзници.
Снимка: Фотограф Жером Предоа

Така действието се развива още по-динамично и лесно задържа вниманието на зрителя. Можем смело да кажем, че нито един друг филм, базиран на историята на Александър Дюма, не постига същата степен на вълнение.

Опиянени от безкрайните градини и величествените замъци от Марсилия до Париж, се запознаваме с един безкомпромисен персонаж – този на Граф Монте Кристо, с очи пълни с мъст и болка. Той прецизира всяка своя стъпка, всяка дума, мисълта за провал дори не преминава през ума му. Готов на всичко, за да унищожи щастливия живот на някога най-близките хора в живота му, забравя, че
границата между справедливостта и отмъщението е изключително тънка.
Снимка: PATHE FILMS
Така идва време за нови завои, разкриване на тайни, заровени в миналото, които ни държат в напрежение през цялото време. Сблъсъкът между любовта и изкуплението срещу гнева и отмъщението слага своя краен предел. Той обърква изцяло мислите на тези, които са решени да изобличат истината в това алчно и лицемерено общество. В този момент виждаме брилянтната игра на Пиер Нине, който успява да разтърси напълно нашето съзнание.
Снимка: Фотограф Жером Предоа
Какво е това, което сме готови да простим и можем ли да обичаме отново както преди? Действително ли животът е способен да ни промени до такава степен, че да се превърнем в нещо абсолютно различно от преди? Тези и много други въпроси изникват в главата ми и ме отвеждат на дълго пътуване от емоции.

Сцена след сцена, куршум след куршум, ни довеждат до извода, че историята на Дюма ще остане уникална по своя начин, защото винаги ще бъде актуална.

Филмът получи своята премиера на кинофестивала в Кан през май и тръгна по кината във Франция на 28 юни 2024 г. В България „Граф Монте Кристо“ е в кината от 5 юли 2024 г., разпространяван от ,,Про Филмс“.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас