„Кунг-фу панда 4“ – пътешествие в търсене на себе си

Снимка: DreamWorks

„Кунг-фу панда 4“ – пътешествие в търсене на себе си

Снимка: DreamWorks
Сподели

Знаете ли кое е първото правило на улицата? Не вярвай на никого. Поу ще научи този урок по трудния начин в продължението на историята за войнът дракон, започнала през 2008 г. „Кунг-фу панда 4“ е предлжението, което пристига на големите екрани с нова доза смях, кунг-фу битки, истински зли злодеи, несполучливи поговорки и неочаквани обрати.

В началото на филма виждаме Поу на върха на славата.

Точно като филмова звезда той е преследван от фенове, с които позира за снимки (или по-скоро моментни рисунки), раздава автографи и е затрупан с публични ангажименти.

Макар филмът да е нов, в него виждаме все същия Поу – пухкав, закръглен (което по впечатляващ начин не му пречи в битките) и все така мислещ основно за храна. За пореден път обаче пандата ще бъде предизвикана да излезе от зоната си на конфорт – буквално и преносно.

Снимка: Forum Film

Достигнал върха в кариерата си на войн дракон, Поу научава от учителя Шифу, че ще трябва да се оттегли и

да си намери заместник.

Ще трябва да изкачи следващото стъпало, което ще го отведе до най-високото ниво в кунг-фу. Ще се наложи Поу да поеме ролята на духовен лидер на Долината на мира, какъвто беше и великият майстор Угуей.

Лидер… може би. Но при това духов и то на долината на мира – това са думи, които не особено добре му пасват. Трудно бихме го описали като мъдър.

По-скоро е непохватен и наивен.

Поу първоначално се плаши от идеята, че трябва да предаде титлата си на войн дракон на някой друг. Той сякаш толкова дълго време е бил само това, че вече не знае как да бъде нещо друго. Той все едно има две лица. Първото е на глуповатата панда, която предизвиква усмвика, а второто на безстрашния войн дракон. По необичаен начин той носи и двете в себе си.

Снимка: DreamWorks

Какво е една история за победата на доброто, ако няма равностойно зло, което да задвижи сюжета. В това продължение Поу не само се изправя пред нов и изключително силен противник – Хамелеона, но и пред всички стари свои врагове. А залогът, разбира се, е спесението на света.

Въпреки могъщият неприятел Поу е готов да се изправи в битка срещу злото. Все пак, както казва баща му:

„Колко зла да е една зла магьосница?“.

А и пандата има помощник в битката, в измъкването от лапите на полицията и промъкването в двореца на Хамелеона.

Освен новия герой в лицето на лисицата Жен, която се сближава с Поу, във филма виждаме още един велик тандем – двамата бащи на войнът дракон, гъсокът г-н Пинг, който го е отгледал и пандата Ли, биологичният му баща. Обединени от загриженост към сина си, двамата потеглят на пътешествие, за да му помогнат.

Снимка: DreamWorks

Всъщност, ако трябва да бъда честна, има няколко неща, които бяха леко разочароващи в това продължение. Верните приятели на Поу в битките –

Великолепната петорка така и не се появиха през целия филм.

Изключение бяха няколкото техни фигурки, с които малките почитатели на война дракон си играеха и финалната сцена, където ги виждаме да обучават новия войн дракон. И макар злодеят, срещу когото се изправя кунг-фу пандата да е най-могъщият досега, беше победен със сякаш не особено големи усилия. Кунг-фу сцените в „Кунг-фу панда 4“ изглежда не бяха на преден план.

Снимка: DreamWorks

Фокус обаче определено имаше върху обрата в сюжета и пауките от историята. Героят в анимацията преминава през процес на трансформация. Без да осъзнава Поу постепенно се променя. Както всеки, той се плаши от промяната, но тя невинаги е лоша.

Добра метафора, която историята използва, е тази за костилката, която крие в себе си огромен потенциал, само ако някой повярва в нея. Костилката никога няма да порасне в дърво, ако не ѝ дадеш шанс. Войнът дракон поема риск, правейки точно това и след всичките предизвикателства костилката все пак се оказва красиво розово дърво, чийто път е само в началото.

Филмът може да гледате по кината, а трейлъра тук.

Актуално

Избрано за вас