„Моторджии“ – през призмата на бунтарския свят

Снимка: Форум Филм

„Моторджии“ – през призмата на бунтарския свят

Снимка: Форум Филм
Сподели

Ревът на двигателя, ароматът на асфалт и бензин, вятърът в косите и жаждата за адреналин ще ви пренесат в бунтарския свят на 60-те години в американския Среден Запад. На всичко това ставаме свидетели в новия филм на режисьора Джеф Никълс,,Моторджии“.

Криминалната драма е вдъхновена от изключителната фотожурналистическа книга на Дани Лайън.
През 1968 г., той се присъединява към мотоциклетен клуб, за да изследва психологията и да заснеме аутсайдерите в него.

Филмът разкрива действителните истории на мотористите, с които репортерът е споделял ежедневието си. На преден план са Остин Бътлър в ролята на Бени – най-бунтовният и харизматичен член на бандата, и Джoди Комър, която се превъплъщава в неговата съпруга Кати. Към тях се присъединява и Том Харди като Джони – непримиримият лидер на групата.

Историята черпи вдъхновение от ранните години на мотоциклетната банда ,,Chicago Outlaws“, представена под екранното име ,,Вандалите“, разказана през погледа на очарователната Кати. В една късна вечер, под звуците на джукбокса в местен бар в Чикаго, тя среща бунтаря Бени и от този миг животът ѝ поема в напълно нова посока. Запленена от неговата настоятелност и безумие, тя бързо се гмурка в света на живота на ръба на две гуми, проявявайки своята сила и решителност.

Снимка: Collider

През всички шамари, разговори и откровения, зрителят научава много за психиката на моториста. Закоравелият им външен вид и силната им импулсивност ни карат да си мислим, че са просто маска, прикриваща факта, че те са всъщност изгубени и отхвърлени от обществото момчета, изпълнени с много страхове.

Тези луди глави жадуват да бъдат чути и най-вече да бъдат разбрани. Отчуждени от подредените принципи на американския живот, тази общност им позволява да създадат свой собствен ред и правила. Тази хармония обаче не трае твърде дълго и така те попадат в ситуации, в които нямат право да показват повече слабост.
Снимка: Форум Филм

С разрастването на новосъздадените банди в Средния Запад, групата започва да привлича нови членове, чиито ценности често противоречат на тези на основателите. Със своята силна решителност и остроумие, Кати първа усеща наближаващата опасност.

Готова на всичко, за да защити живота на своя любим мъж, тя се изправя пред основателя на Вандалите Джони. Така възниква основният конфликт в историята, а именно изборът на Бени дали да остане или да се откаже от клуба. Това решение определя бъдещето на бандата, като Джони категорично избира Бени за свой наследник:

„Ти си всичко, към което момчетата се стремят.“
Снимка: Форум Филм
Режисьорът Джеф Никълс представя историята през ироничната призма на образа на моторджията. Той показва един по-нежен поглед към изкривеното им чувство за приятелство, или както можем да го наречем още, братска любов. Сред всички здравеняци, които имат своите слабости, той изтъква на преден план момчето, което действа бързо, без да мисли много. Но определено умее да слуша – Бени.

Младият чаровник, изигран от привлекателния Остин Бътлър, предпочита да говори с малко думи, а не с юмруци. Поради това жена му Кати го нарича често безчувствен пред камерата на репортера. Героят е изправен пред идването на новите времена. Така той осъзнава, че трябва да реши дали да остане верен на клуба или да запази семейството си.

Снимка: Форум Филм
С напредването на времето, динамиката нараства, както и конфликтите в бандата. Усещането за изолация също се задълбочава с всяка следваща сцена. Следейки развитието на сюжетната линия, забелязваме, че момчетата вървят все по-близо до ръба на пропастта.

Неспособни да намерят своето място и идентичност в този променящ се американски пейзаж, историята на фоторепортера се превръща в изследване на егото на бунтаря. Следвайки собствените си ограничения, те не осъзнават, че се самоунищожават и губят постепенно най-важните неща в живота си.

Снимка: Форум Филм

Интимните изповеди, безразсъдните побоища съчетани с превъзходните изпълнения на актьорския състав, провокират зрителя да се впусне в тях и да усети всяка капка адреналин във вените си. Така можем да кажем, че тази поредица от мелодраматични сцени се превръщат в нещо много повече – изследване на бунтарската душа.

Актуално

Избрано за вас