Николаос Цитиридис – „Човек без работа“, но с много таланти

Снимка: Dan Iliev

Николаос Цитиридис – „Човек без работа“, но с много таланти

Снимка: Dan Iliev
Сподели

„Пак ли?“ ми казва Николаос Цитиридис след като за втори път ме вижда на негово шоу. „Пак…“, отвръщам и се замислям – може ли едно стендъп шоу да се гледа повече от веднъж. Дали не се губи ефектът? Можеш ли два пъти да се смееш на една и съща шега? Убедих се, че можеш – стига шегата да е добра. Това е и отговорът, който ще получите, ако попитате Цитиридис на какво се смеят българите – на всичко, което влиза в категорията „добър хумор“. С близо 10 годишната си кариера като стендъп комик той изглежда знае точно какво означава това. Все пак за втори път разсмива (а понякога и скандализира) успешно хора от цялата страна на националните си турнета. „Бях си поставил за цел да отида там, където дори Любо Киров не ходи“, шегува се Цитиридис.

Снимка: Comedy Club

Този път, с шоуто си „Човек без работа“, Николаос е на сцената, която сякаш е негов втори дом – тази на Комеди клуб в София. Светлините загасват и човекът, когото всички очакват се появява на сцената. Преди него обаче публиката е приветствана от женски глас: „Добре дошли… Дали сте не малко пари, за да ви разсмива едно гърче и с това сте направили много повече за българо-гръцките отношения, отколкото което и да е правителство“. Ако смехът в залата беше мярка за това, значи България и Гърция са завинаги побратимени държави.

Но да се върнем към човека без работа.

Цитиридис обясни, че това шоу е много специално, тъй като с него слага край на турнето си „Човек без работа“. И точно като такъв, разбира се, едно от нещата, с които се шегува първо е бившия си работодател. На шоата си комикът и водещ често пита публиката колко от хората го познават само от телевизията. Не се заблуждавайте – на стендъп сцената няма да видите добре избръснатия, с лъскав костюм и премерен език, водещ. И както той самият признава ще чуете неща, които не са за по телевизията. Това изглежда не беше проблем за всички в публиката, които се наслаждаваха на шегите, историите и харизмата на Цитиридис.

Той определено владее умението да омагьосва зрителите

и често, взаимодействайки с тях, импровизира.

Снимка: Dan Iliev

Публиката е жив организъм, с който сякаш комикът води диалог. Точните думи в точния момент, паузите – всичко е премерено. На това, което чува публиката отвръща със смях, аплодисменти, а не рядко и вербално. Понякога, за да разберат шегата и да се засмеят на хората им е необходимо малко време. Така се получава пауза от едва няколко секунди, в които сякаш звукът пътува към ушите на публиката, за да осъществи мисията си успешно. Изключително искрени са и моментите, в които Николаос с удоволствие се засмива на собствените си шеги.

А те са палитра от теми – както злободневни, засягащи обществото, така и лични. Имайки предвид, че Николаос се занимава и с журналистика, не би трябвало да ви изненадам, ако ви кажа, че насред шегите той успя да направи и „етимологичен уъркшоп“. Резултатът от него, разбира се, беше смях.

Снимка: Личен архив

В духа на заглавието на шоуто – „Човек без работа“, Цитиридис разказва, че майка му все пак го кара да си намери работа, „не, че стендъп комедията не е работа…“, казва той. „А, то пък една работа…“, чувам да казва през смях човекът до мен.

И така независимо дали има работа или не,

Николаос Цитиридис със сигурност има много таланти.

Има и верни приятели – част от бившите му колеги на екран присъстваха и в залата на събитието. Николаос разказва шеги, а те шумно се смеят – точно като в доброто старо време.

Снимка: Личен архив

И за да не си помислите, че публиката е била „платена“ все пак трябва да кажем, че това шоу беше поредното разпродадено бързо като топъл хлюб. Така че интересът към Цитиридис и хумора му очевидно не стихва.

Следвайки примера му, от блога „Ревюта на вафли“ и книгата му „За вафлите и хората“, където Николаос завършва всяко свое ревю с оценка, е редно и аз да дам своята. Не живеем в прекалено идеален свят, така че 10/10 може би не съществува. Заради искрения смях, добрите шеги, взаимодействието с публиката и все пак една идея по-нецензурното съдържание, отколкото моят вкус понася – „Човек без работа“ получава 8/10 и препоръка към всеки, който не се е сблъсквал със стендъп комедията да го направи именно на шоу на Николаос Цитиридис.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас