„Страх от опитомяване“ или от провал?

Снимка: Божидар Марков

„Страх от опитомяване“ или от провал?

Снимка: Божидар Марков
Сподели

Представете си място, където можете да отидете след дълъг ден, изпълнен с проблеми, в който се е налагало да спазвате стриктни правила. Помислете за локация, където можете да изречете на глас дори най-тъмните си мисли и страхове. Там няма религиозни норми, псевдопрактики или каквито и да е ограничения. Там сте само вие, вашата истина и вижданията на другия. Вие сте просто хора – всеки със своите белези, които разголват душите ви в опит да се освободят от оковите на общественото мнение с надеждата да намерят пътя към себе си и щастието.

Представлението „Страх от опитомяване“, поставено на сцената на Народен театър „Иван Вазов“ под режисурата на Стефан Спасов, ни въвежда именно в един „нереален“ свят, изпълнен с чувство за хумор и самоирония. В него четирима души откриват причините за провалите в живота си. Всеки е сполетян от определена съдба, но прекрачвайки прага на тази стая, прави първата и най-важна крачка – да си даде шанс за промяна, възможност за нов живот.

След опит за различни медитативни практики първият, който се изповядва, е Димитри, изигран от Стефан Къшев:

„Вече никой не се интересува от истината“.

Той признава пред другите, че е бил заплашван от етичната полиция с отнемане на правото да практикува като лекар заради интимни отношения с непълнолетна пациентка. В този момент обаче вместо да го окуражат и посъветват, двамата слушатели – Емануела Шкодрева и Деян Ангелов (в ролите на Мария и Виктор) – започват да му обрисуват най-лошия сценарий за това, което може да се случи. Те не пропускат да подчертаят и какви биха били ползите от него, завършвайки с: „Но дори това да стане, със сигурност ще изпаднеш в депресия“.

Снимка: Божидар Марков

В този момент неочакван млад посетител на име Алекс позвънява и неуверено, сякаш с насмешка, пита: „Вие някаква секта ли сте?“ С този въпрос той сякаш забива нож в сърцето на създателката на това място за признания:

„Ти знаеш ли, че щях да умра преди да дойда тук?“

Мария се връща години назад, в началото на своята кариера на журналист, когато е вкусила от провала и унижението. Тя познава добре чувството земята „да се разтвори пред нея“.

Слушайки внимателно нейните думи, новодошлият мъж, изигран от Ненчо Костов, решава да рискува и да се „изповяда“.

„Преди два месеца предизвиках лавина“, признава младият сноубордист. Той разказва как е преминал на косъм от смъртта и как е обрекъл брат си на страдание.

Снимка: Божидар Марков

Поглеждайки се един в друг, изведнъж Мария и Димитри осъзнават, че не знаят нищо за костюмирания Виктор.

„Ще ви разочаровам  – за съжаление, не съм убил никого“, казва с насмешка той, признавайки, че най-голямата му болка в живота е професията му – мениджър в отдел „Човешки ресурси“. Разказвайки за опита си с уволняването на хора, той си припомня за един пресен пример с възрастен господин. В този момент в Алекс сякаш се вселява демон и той се нахвърля с обиди срещу Виктор, без никой да разбере защо…

„Не може ли човек да има още един шанс в живота, след като е сбъркал?“

След тези думи, изречени от Алекс, настъпва истински хаос на сцената и възникват хиляди неочаквани ситуации – шамари, въжета, прах. Камерната зала на театър „Иван Вазов“ се превръща в гладиаторска арена от Древен Рим. Изведнъж лампите светват и виждаме как всички герои, освен Алекс, са завързани и безпомощни. „Хайде сега – просто кажете нещо хубаво и да приключваме!“ – призовава заплашително той, очаквайки поредна доза признания.

Снимка: Божидар Марков

След минути мълчание идва ред на доктора да се изкаже. Какво ще сподели той, имайки предвид, че прави добро всеки ден за хиляди хора – може би, че ги лекува? Ами, Димитри определено изненадва всички и предизвиква истински обрат…

Снимка: Божидар Марков

Постановката, базирана на пиесата „Страх от опитомяване“, която Оля Стоянова пише преди 10 години, обрисува съвременна картина. В нея хората сякаш са забравили, че животът ни е съставен не само от успехи, но и от провали.

„Ние сме тъжно поколение с щастливи снимки в интернет“.

Това са заглавията на много съвременни подкасти, които описват ежедневието ни. Тези думи, макар и на пръв поглед плашещи, са много верни. В свят, в който на всичко се слага етикет, е истинско предизвикателство да откриеш истината за себе си – без да се съобразяваш с обществените норми и неистини. Просто се научи да се изправяш срещу страховете си и да се бориш докрай с чисто и добро сърце.

„Трябва да водим битките си докрай – това трябва да ни учат в училище“, каза докторът. Нека да си представим такъв свят… без страхове, без граници. Много хубаво звучи, нали?

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас