Кои филми останаха зад борда на Оскарите (Галерия)

Кои филми останаха зад борда на Оскарите (Галерия)

Сподели

Номинациите за 95-ите награди „Оскар“ вече са обявени. Сред тях обаче отсъстват истински хитове от изминалата година. Вижте кои филми отпаднаха от надпреварата за престижните отличия през 2023 г.

Hustle

Снимка: Кадър от „Hustler“©Netflix/Courtesy Everett Collection

Новият филм с Адам Сандлър в Netflix е режисиран от Джеремая Загар (спомнете си чувствения му режисьорски дебют We the Animals). В Hustle Сандлър за пръв път не играе дебилно влюбен, или видиотен невротик в криза на средната възраст. Той е борещ се за оцеляване скаут, част от американската баскетболна асоциация. Получава шанс за изкупление, след като открива млада баскетболна надежда с опетнено минало. Сандлър успява да спечели изненадваща номинация за най-добър актьор от Гилдията на филмовите актьори, но това не е достатъчно, за да получи първата си номинация за „Оскар“, след като пропусна за Punch-Drunk Love.

 Успех, Лио Гранд!

Снимка: Кадър от „Успех, Лио Гранд!“ ©Searchlight Pictures/Courtesy Everett Collection

Ема Томпсън получи възторжени отзиви за „Успех, Лео Гранд!“. Но така и не се превърна в претендент за наградата за най-добра актриса. Според някои критици филмът се нарежда в ТОП 3 на най-добрите за 2022 г. Томпсън играе вдовица, която започва турбулентна връзка с мъж (Дилън Маккормак), чито професионална характеристика в цивилизования свят се определя като „ескорт“. А у нас е просто „компаньонка“.

След Янг

Снимка : Кадър от „След Янг“ ©Courtesy Everett Collection

Да кажем, че тук не страдаме толкова, защото Колин Фарел вече е сред  номинираните за „Оскар“ благодарение на „Баншите от Инишерин“. В „След Ян“ харизматичният ирландец играе баща, който се чуди как да оплаче загубата на семейния андроид в близкото бъдеще. Пулсът на зрителите едва ли ще се покачи, но режисьорът ги приканва  да се потопят толкова дълбоко, колкото искат да навлязат в темите на филма. Той провокира публиката да разчете подтекста в езика на тялото, мълчанието и пространството между героите.

Менюто

Снимка: Кадър от „Менюто“ ©Searchlight Pictures/Courtesy Everett Collection

Комедията на ужасите „Менюто“ на Searchlight Pictures спечели 36 млн. долара в националния боксофис. Приходите възлизат над 60 млн. долара в световен мащаб. Филмът дебютира и в стрийминг платформата на HBO Max. Аня Тейлър-Джой играе млада жена, която по случайност попада в бутиков „Мишлен“ ресторант на остров заедно с шайка презадоволени богаташи.  Готвачите, начело с Ралф Файнс, са на път да пренапишат историята на гурме културата, като включат всички гости в „Менюто“.

Emily the Criminal 

Снимка : Кадър от „Emily the Criminal “©Roadside Attractions/Courtesy Everett Collection

Обри Плаза печели възторжени отзиви за ролята си в „Белият лотос“, сезон 2. Умението й да гради пълнокръвни образи се вижда с просто око и във филма Emily The Criminal. Плаза играе млада жена, която има студентски дългове и се обръща към измамата, за да натрупа бързо състояние. Виждаме я в ролята на измамницата, която приканва към съчувствие и едновременно с това го отблъсква. Филмът се доближава до жанра ноар, който се лута из големите магазини, в един мрачен Лос Анджелис.

Актуално

Избрано за вас