Как Коко Шанел бродира противоречивата си житейска история?

Фото кредит: Granger/REX/Shutterstock.

Коко Шанел се появява в многобройни образи, както подобава на най-великата кралица на модата в историята. Тя е разкривана последователно като куртизанка, любовница на Пикасо, Стравински и херцога на Уестминстър. Пионерка на кръстосването на дрехите, феминистка, сътрудничка на нацистите, а напоследък и вероятна агентка на френската съпротива. Да не говорим за ролята ѝ на изобретател на загара, диетата и „малката черна рокля“. Оказва се, че всички тези противоположни характеристики на Шанел са до голяма степен верни, пише The Guardian.

Сега нов филм на BBC ще я разкрие като изкусен опортюнист и талантлив влиятел, жена, която се е измъкнала от бедността до голямото богатство с най-ефективната потребителска марка, която светът е виждал.

„Хората биха искали любимите им артисти да бъдат и „добри хора“ и макар да разбирам това желание, не мисля, че те някога са чисто „добри“ или „лоши“, казва режисьорката Хана Бериман този уикенд. „Шанел е била от своето време,

опортюнистка и оцеляваща,

което вероятно е повлияло на избора ѝ.“

Лейди Абди и Габриел Шанел на улица Фобур-Сен-Оноре през 1929 г. / Фото кредит: Sasha/Getty Images.

Филмът на Бериман „Коко Шанел без копчета“, излъчен този петък по BBC2, свързва необикновените противоречия в живота ѝ, за да обясни как едно изоставено дете формира вкусовете на XX век, а след това рискува свободата и репутацията си в света на политиката.

Шанел вече е обект на много публикувани изследвания. През следващия уикенд ще бъде открита и голяма ретроспектива в музея „Виктория и Албърт“ преди старта на драматичния сериал „The New Look“ по Apple TV+ с участието на Жулиет Бинош, която ще разкаже за съперничеството ѝ с френския дизайнер Кристиан Диор. Британската писателка Жюстин Пикарди публикува актуализирано издание на биографията си за Шанел, „Легенда и живот“, в което

включва нови твърдения,

че макар и близка до десницата, дизайнерката може би е работила за френската съпротива. Филмът на Бериман обаче рисува по-широка картина на един оцелял и органичен интелект, който е повече от способен на подобни политически и лични интриги.

Документалният филм разказва за романтичните връзки на Шанел с илюстратора и френски националист Пол Ирибе и нацисткия офицер Ханс Гюнтер фон Динклаге. Повдига обаче и нови въпроси относно използването на тези връзки от страна на Шанел. Вероятно тя е повлияла на десни приятели, за да осигури освобождаването на обожавания си племенник Андре Палас. Той бил държан като военнопленник в Германия. Паласе, за когото се смята, че е син на една от покойните ѝ сестри, е отгледан от Шанел и доживява до 76-годишна възраст. Той умира 10 години след леля си през 1981 г.

Фото кредит: Granger/REX/Shutterstock.

Допълнителна индикация, че Шанел може да е била смятана за съюзнически „актив“ по време на войната, е

мистериозното ѝ предсрочно освобождаване от ареста

като колаборационистка след освобождението на Париж. Старото ѝ приятелство с Уинстън Чърчил, създадено в глухарските горички на Великобритания, по време на десетилетието, в което тя живее с херцога на Уестминстър, предлага вероятен отговор, твърди документалният филм. Чърчил веднъж описва Шанел като „подходяща да управлява човек и империя“.

Историята на Шанел всъщност започва в абатството на Обазин в Корез. Коко, родена като Габриел Шанел, е отгледана от монахини след смъртта на майка ѝ на 11 години и изоставянето ѝ от баща ѝ, който е странстващ търговец. Дизайнерката разказваше, че след загубата на майка ѝ и преместването на баща ѝ в Америка е отгледана от шестата ѝ годишнина от две строги лели. Това беше фалшив разказ, изграден по-скоро по начина, по който шпионинът приема „легенда“ или история за прикритие и след това започва да вярва в нея.

Филмът на Бериман се връща към тези ранни манастирски дни,

за да открие уликите, които разкриват тайните на Шанел,

включително витража, вдъхновил преплетените букви на логото ѝ. Смята се, че черно-белите навици на монахините и мънистата на броеницата са продиктували цветовата палитра и перлите на по-късните ѝ ключови визии. „Върнах се в абатството на нейното детство и съм изненадана, че повече хора не са го направили преди, за да покажат тези връзки на екрана. Мисля, че House of Chanel сега прави това донякъде, възстановявайки мястото“, казва Бериман.

Фото кредит: Foto: Granger/REX/Shutterstock.

Шанел рядко говори за детството си, освен че казва, че ранното щастие е било пречка за успеха, но със сигурност се е научила да шие и бродира при монахините.

Нейната модна империя започва с шапки през 1913 г. и се разширява с рокли, които премахват корсетите от епохата на красавицата и Едуардианската епоха. Но Шанел разбира и

необходимостта от постоянна промяна

и усеща силно конкуренцията с дизайнерите Жана Ланвин, Елза Скиапарели и Диор. „Модата трябва да умре и то бързо, за да може търговията да оцелее“, заявява тя веднъж.

Коко също така вижда необходимостта от създаване на мистика за даден продукт. Избирайки петата формула на парфюм, създаден в Грас през 1921 г., тя разпръсква Chanel No5 из парижките ресторанти. Освен това изпраща флакони на известни личности, преди да го пусне на пазара със своето име върху флакона.

„Мисля, че тя е изпреварила хора като Кардашиян, осъзнавайки търговските възможности да накара хората да искат да бъдат като нея“, казва Бериман.

Фото кредит: Man Ray, Granger/REX/Shutterstock.

Любовните афери на Шанел с културни дейци като Пабло Пикасо, Жан Кокто и Игор Стравински, както и подкрепата ѝ за балетния импресарио Сергей Дягилев, я открояват

по-скоро като покровител на изкуството,

отколкото като зависима любовница. На няколко от тези мъже тя дава жилище, както и финансова подкрепа.

Втората фаза на влияние на марката настъпва през 60-те години на ХХ век. По това време богатите американци приемат костюмите и чантите на Chanel като символи на непринудено величие. Това е вид, преобърнат от хип-хоп звезди като Лил Ким и Миса Хилтън, която казва на Бериман, че харесва бунтарството на Шанел. Но дизайнерката не се превръща в герой на народа, дори и да е работила за съпротивата.

Годините на луксозен живот в парижкия хотел „Риц“ изтриват симпатиите ѝ към бедните. През 30-те години на миналия век тя се опитва да уволни стачкуващите си работници. Това е битка, която продължава, както и марката. След най-добрите си досегашни приходи Chanel Корея е заплашена от напускане, ако работниците не получат по-голям дял от огромната печалба. В универсалните магазини и безмитните магазини вече се наблюдава акция на персонала. Така че славата на Chanel продължава да се развява, размахвайки перлите си.

Фото кредит откриваща снимка: Granger/REX/Shutterstock.

Подкрепете ни

Благодарим на всеки един от вас, който е част от културната екосистема в Централна и Източна Европа и дава своя принос за нашето развитие. За да запазим съдържанието си безплатно за всички, имаме нужда от вашата подкрепа. Основната ни мисия е да развием и да допринесем за културния живот в България и за това да има своята сцена за изява.

Актуално