Култовите роли на Джон Малкович в театъра и киното

Снимка: Thenationalnews.com

Култовите роли на Джон Малкович в театъра и киното

Снимка: Thenationalnews.com
Сподели

Докато тръпнем в очакване да го видим на българска сцена идната седмица, нека си припомним култовите роли, които изигра Джон Малкович в театъра и киното. Американски театрален и филмов актьор, както и режисьор, продуцент и моден дизайнер, Джон Малкович участва в повече от 70 филма през кариерата си. Освен това е носител на 25 награди и 26 номинации.

Джон Малкович е странен актьор. Но също така е и блестящ. Стилът му на игра е тих, спокоен. Но само привидно. И само когато ролята му го изисква. В други моменти може да бъде толкова луд, колкото не можете да си представите. Джон Малкович не е това, което бихме нарекли типичната холивудска звезда. Въобще, той не е нищо „типично“.  И макар да е далеч от общоприетите разбирания за вид, начин на игра и филми, в които да се снима, това не пречи да бъде един от най-добрите актьори в Холивуд. Съвсем спокойно можем да го наречем и един от най-добрите актьори в световен мащаб.

Но как започва всичко…

Завършва театрално изкуство в Илинойския държавен университет в Нормал. През 1976 г. Малкович се присъединява към трупата на театър „Степенулф“  в Чикаго. През 1980 г. печели наградата „Оби“ за изпълнението си във версията на „Истинският Запад“ на Сам Шепърд, което скоро е последвано от дебюта му на Бродуей в „Смъртта на търговския пътник“, за който печели наградата „Еми“. През 1982 г. участва в „Трамвай „Желание“ в чикагския театър „Wisdom Bridge.

През 1984 г. получава първата си номинация за „Оскар“

за най-добър актьор в поддържаща роля за изпълнението си в „Места в сърцето“. През 1984 г. печели наградите на National Board of Review, National Society of Film Critics и Kansas City Film Critics Circle за най-добър поддържащ актьор за филма Places in the Heart. Става звезда, когато изпълнява ролята на Валмон във филма „Опасни връзки“ от 1988 г. с участието на Глен Клоуз и Мишел Пфайфър. Именно тази роля пресъздава за музикалния клип към песента на Ани Ленъкс „Walking on Broken Glass“. През 1994 г. Малкович получава втора номинация за „Оскар“ за ролята си във филма „Под прицел“. Джон Малкович продължава да се занимава с по-необичайни роли и филми, сред които „Пътеводител на галактическия стопаджия“; „Беоулф“. Сред тях е черната комедия на братя Коен „Изгори след прочитане“.

Успоредно с филмовата му кариера, театралните успехи на Малкович

са повече от забележителни. През 2008 г. Малкович се превъплъщава в образа на Джак Унтервегер в „Адска комедия“, чиято премиера се състои в Barnum Hall в Санта Моника. През 2012 г. – постановката на новоадаптираната френскоезична версия на „Опасни връзки“ за Théâtre de l’Atelier в Париж. Но ролите му в няколко филма от 90-те безспорно ще останат в историята.

За мишките и хората (1992)
Снимка: Кадър от филма Of Mice and Man (1992)

Лени е големият тъп грубиян, който може да вдигне повече от двама-трима мъже и все още има ум на дете. Той не знае колко е силен, но когато Джордж го насъска срещу някого, което за щастие се случва рядко, може да нанесе сериозна болка. Подобно на дете обаче той съжалява в момента, в който се отдръпне, и ще ридае като бебе, докато някой не успее да го успокои. Това е вид невинност, която много актьори не могат да изиграят по този начин.

Под прицел  (1993) – Мич Лиъри
Снимка: Джон Малкович в ролята на Мич от филма „Под Прицел“ (1993)

Мич Лиъри е героят, който му позволява да покаже как Малкович „полудява“ в автентичната и в цялата му прелест. Малкович играе бивш агент-психопат, който се фиксира върху президента на Съединените щати и започва да се забърква с единствения настоящ агент, за когото знае, че е разяждан отвътре от неуспеха си да защити президента, заради чиято смърт в крайна сметка губи всичко.

Въздушен конвой (1997)
Снимка: Култова сцена от филма „Въздушен конвой“ (1997)

Няма по-лошо момче от Сайръс, когато говорим за лоши момчета. Той може да направи буквално всичко, за да си върне свободата и да повали колкото се може повече хора в този процес.

Да бъдеш Джон Малкович-Джон Малкович (1999)
Снимка: Постерът на филма „Да бъдеш Джон Малкович“ (1999)

Може би най-култовият филм на Малкович! Колко страшно би било някой да е в главата ви, без да знаете за това? Би могъл да ви контролира, да ви кара да правите неща, да казвате неща, а ако наистина иска, би могъл просто да седи и да ви остави да си вършите работата и да си води записки. А сега си представете, че сте в собствената си глава по този начин и виждате това, което никой човек на земята не би трябвало да може да види. О, човечество, накъде отиваш…

Известен с постиженията си като актьор, продуцент, режисьор и сценарист, Джон Малкович продължава да печели престижни награди в цял свят, включително награда „Еми“ за новинарски и документални филми през 2010 г.

Специална награда на Московския международен филмов фестивал през 2011 г. за приноса му към света на киното. И наградата „Независим дух“ през 2013 г. През 2014 г. на Международния филмов фестивал в Цюрих му е връчена и наградата „Златно око“ за цялостно творчество.

Актуално

Избрано за вас