Как AI връща филмовите звезди от мъртвите?

Как AI връща филмовите звезди от мъртвите?

Сподели

Повечето актьори мечтаят да изградят кариера, която да ги надживее. Не много от тях успяват – шоу бизнесът е трудно място за постигане на успех. Тези, които се справят с тежката задача обаче могат да постигнат един вид безсмъртие на екрана, което позволява имената им да живеят много след тях. Въпросът днес е дали може AI да върне някоя филмова звезда от мъртвите? Изненадващо или пък не, отговорът е „да“.

Една такава икона е американският филмов актьор Джеймс Дийн, който загива през 1955 г. в автомобилна катастрофа. Преди това той се е снимал само в три филма, всички от които са били високо оценени.

Близо седем десетилетия след смъртта си, Дийн е избран за главната роля в новия филм „Обратно в рая“

Дигитален клонинг на актьора, създаден с помощта на технология за изкуствен интелект, подобна на тази, използвана за създаване на дълбоки фалшификати ще ходи, ще говори и ще взаимодейства на екрана с другите актьори във филма.

Джеймс Дийн, който възкръсва 68 години след смъртта си в нова продукция / Фото кредит: Getty Images

Технологията е на върха на холивудските компютърно генерирани изображения (CGI). Но тя е и в основата на някои от опасенията, изразени от актьорите и сценаристите, които стачкуват в Холивуд за първи път от 43 години насам. Те се опасяват, че ще бъдат заменени от алгоритми с изкуствен интелект. Това е нещо, което според тях ще пожертва творчеството в името на печалбата. Актьорката Сюзън Сарандън е сред тези, които изразиха опасенията си. Тя предупреждава, че изкуственият интелект може да я накара „да казва и прави неща, за които няма избор“.

Цифровото възкресение на Дийн не е първият случай, в който починали актьори се връщат към живот на екрана

С помощта на усъвършенствани цифрови технологии и щипка холивудска магия Кари Фишър, Харолд Рамис и Пол Уокър са само няколко известни личности, които посмъртно са се превъплътили в емблематични филмови роли. Бразилската певица Елис Реджина също беше възкресена наскоро за реклама на автомобил. Тя беше показана в дует с дъщеря си Мария Рита. Техните екранни изяви представляват това, което Травис Клойд, главен изпълнителен директор на WorldwideXR (WXR), нарича „пасивни 2D изображения на плосък екран“, подобни на deepfakes.

Кари Фишър е „възкресена“ с помощта на CGI за ролята си на принцеса Лея във филма „Междузвездни войни“, „Възходът на Скайуокър“ / Фото кредит: Alamy

Това е вторият път, в който дигиталният клонинг на Дийн се подготвя за филм. През 2019 г. беше обявено, че той ще бъде възкресен в CGI за филм, наречен „Finding Jack“. По-късно той беше отменен. Клойд обаче потвърди пред BBC, че вместо това Дийн ще се снима в „Back to Eden“, научнофантастичен филм, в който „едно необичайно посещение за намиране на истината води до пътуване из Америка с легендата Джеймс Дийн“.

Дигиталното клониране на Дийн също представлява значителна промяна във възможностите. Неговият аватар с изкуствен интелект не само ще може да играе роля на плосък екран в „Back to Eden“ и поредица от последващи филми. Той ще може да се ангажира с публиката в интерактивни платформи, включително добавена реалност, виртуална реалност и игри. Технологията отива далеч отвъд пасивната цифрова реконструкция или технологията deepfake, която наслагва лицето на един човек върху чуждо тяло. Тя дава възможност на актьорите или на когото и да било друг да постигнат безсмъртие, което иначе би било невъзможно, с кариера, която продължава дълго след края на живота им.

Темата повдигна доста неудобни въпроси

Кой притежава правата върху лицето, гласа и личността на някого след смъртта му? Какъв контрол може да има върху посоката на кариерата му след смъртта? Може ли актьор, който е станал популярен с участието си в драматични филми да се появи в глупава комедия?

Братовчедът на Дийн, Марк Уинслоу, който е прекарал детството си с него, подозира че именно безспорната екранна привлекателност на братовчед му надхвърля границите на поколенията и го прави привлекателен избор за главна роля в съвременното кино. „Ако в сцената има още двама или трима души, погледът ви се насочва към него“, казва той. „Знаете ли, не мисля, че някой някога ще може да ги замени, но е възможно да направи това на екрана и да го направи много реалистично.“

Дигитални клонинги

Образът на Дийн е един от стотиците, представени от WRX и сестринската ѝ лицензионна компания CMG Worldwide. Включително Амелия Еърхарт, Бети Пейдж, Малкълм Х и Роза Паркс.

Зад гърба си Дийн има достатъчно „изходен материал“, но не и дигитален отпечатък

Когато Дийн умира преди 68 години, той оставя след себе си богата колекция от свои образи във филми, снимки и аудиозаписи. Нещо, което Клойд от WRX нарича „изходен материал“. Той казва, че за да се постигне фотореалистично представяне на Дийн, безброй изображения се сканират и настройват до висока резолюция. След това се обработват от екип от цифрови експерти с помощта на съвременни технологии. „Добавете аудио, видео и изкуствен интелект и изведнъж тези материали се превръщат в градивните елементи на цифров клонинг, който изглежда, звучи, движи се и дори реагира като Дийн“, казва Клойд.

Дигитален клонинг

Това, което Дийн не е оставил след себе си, е дигитален отпечатък. За разлика от днешните знаменитости, които се включват в социалните медии, правят си лични селфита, изпращат текстови съобщения и имейли. Тези дейности предоставят огромни количества данни за начина, по който мислим и действаме. Те потенциално могат да бъдат използвани, за да се превърне цифровият клонинг от повърхностен двойник в интелигентен, който може убедително да разговаря с живите.

Вече има дори компании, които позволяват на потребителите да качват цифровите данни на починали близки. Целта е да създадат „мъртви ботове“, които разговарят с живите от отвъдното. Колкото повече е изходният материал, толкова по-точен и интелигентен е мъртвецът. Това означава, че изпълнителят на наследството на съвременна знаменитост може потенциално да позволи на убедително реалистичен клонинг на починалата звезда да продължи да работи във филмовата индустрия за вечни времена.

Актьорът Том Ханкс наскоро прогнозира, че може да работи и след края на човешкия си живот

Той заяви в подкаста на Адам Бъкстон: „Утре може да ме блъсне автобус и това да е всичко, но моите представления могат да продължат и да продължат, и да продължат.“

Актьори, които губят работата си заради мъртвите

Коментарът на Ханкс загатва за съвсем реална загриженост на актьорите, които се опасяват, че следващият етап на дигиталното човешко възкресение поставя тревожни етични, правни и практически въпроси. Не само за знаменитостите, но и за обикновените граждани.

„За гласовете на Мики Маус, Прасето Порки, Снежанка – всеки път, когато някой глас почине, се наема нов актьор, който да го изиграе“, казва Тим Фридлендър, президент и основател на Националната асоциация на дублиращите актьори (Nava) в САЩ. „Но какво би станало, ако можехте да използвате Мел Бланк завинаги?“

Изкуственият интелект може да премахне работните места на живите актьори

Фридлендър и колегите му озвучаващи актьори се опасяват, че тази ситуация е неизбежна. Според тях цифрово възкресените озвучаващи артисти ще монополизират индустрията, премахвайки работните места за живите актьори.

Клойд признава потенциала за по-малко актьорски възможности, но предлага „наполовина пълна чаша“ към наемането на мъртви актьори. „В крайна сметка това създава много работни места“, казва той, като има предвид филмовите работни места, които технологията може да създаде. „Въпреки че това може да застраши ролята или работата на един човек, в същото време се създават стотици работни места по отношение на това, което е необходимо, за да се направи на високо ниво.“

Правата на мъртвите

Ако мъртвите – или по-скоро техните дигитални клонинги – са обречени на вечен труд, кой има финансова полза? И имат ли мъртвите някакви права?

Просто казано, правилата са неясни, а в някои региони на света изобщо не съществуват

Адвокат Ерик Кан, който е съавтор на статия за правата на публичност на известни личности след смъртта им за списанието Landslide на Американската асоциация на юристите, казва че във всеки щат в САЩ ситуацията е различна. В някои щати изобщо няма ясни права за публичност, които да защитават желанията на мъртвите знаменитости.

Робин Уилямс / Фото кредит: Getty Images

Като цяло, когато дадена личност почине, „правата на публичност“ преминават от знаменитостта към близките роднини или към страната, на която тези права са предоставени в завещанието. Кан казва, че дори завещанието, което обикновено определя кой ще има финансова полза от търговското използване на образа и подобието на починалата знаменитост, има ограничена правна тежест. Причината е, че „не е като договор, защото е еднопосочен документ“. Правомощията за използването на образа на това лице се прехвърлят на неговия жив изпълнител.

Робин Уилямс ограничава използването на образа му след смъртта, но това ограничение изтича след 25 години

Мерилин Монро не може да бъде включена посмъртно в порнографски филм, ако имуществото ѝ не е одобрило използването на нейния образ и подобие. В зависимост от държавата, имуществото на Монро може да твърди, че авторските права са били нарушени. Също така, че тя е била оклеветена чрез неверни твърдения, които не отразяват истинската ѝ репутация. Освен това федералният закон „Lanham Act“ служи като допълнителен буфер, който защитава починали известни личности от използване в невярна или подвеждаща реклама и от нарушаване на права върху търговска марка.

Ню Йорк може да се похвали с най-изчерпателното определение за „право на публичност“. То защитава починали лица срещу търговска експлоатация или неразрешено използване на личните им характеристики. Но дори и в щатите с привидно строги разпоредби, правото на публичност наистина защитава имуществото на починалия, а не непременно починалото лице.

Очевидно Мерилин Монро все пак би могла да се появи в порнографски филм посмъртно

„Ако семейството ви иска да ви продаде, а вие сте мъртъв, не можете да направите много“, казва нюйоркският адвокат Поу-И „Бони“ Лий. Той е съавтор на правната статия в Landslide заедно с Кан. Това означава, че Мерилин Монро би могла да се появи в порнографски филм посмъртно. И това ще е законно, ако наследството ѝ даде съгласие за използване на образа и подобието ѝ по този начин.

Лична употреба и частни лица

Мъртвите знаменитости имат някои неясни защити в определени юрисдикции, когато става въпрос за търговска експлоатация на техния образ и подобие. Обикновените граждани обаче могат да имат много по-малък контрол върху начина, по който се използва тяхното подобие и цифрово наследство след смъртта им. В САЩ има малко законодателство, което да защитава мъртвите от цифрово възкресяване за лична употреба.

Когато умрете, почти всеки може да да създаде deadbot или интерактивен аватар с изкуствен интелект

Щатите с по-разширена посмъртна защита, като Ню Йорк, забраняват използването на личните данни на лицата за определени нечисти цели. Лий обаче е скептичен към начина, по който тези защити се прилагат. „В крайна сметка някой трябва да ги прилага“, казва тя.

Клойд, Фридландер и Кан са съгласни, че е необходимо рано или късно да бъде въведено законодателство за защита на правата и наследството на мъртвите – както на известните личности, така и на останалите. Технологиите се развиват с бързи темпове и етичните дебати около цифровите изображения на мъртвите вече се появяват. Клойд признава, че първоначално е бил „малко притеснен“ от начина, по който мъртвите се съживяват в цифров вид. Той обаче казва, че е уверен, че WXR действа проактивно и деликатно при решаването на тези въпроси.

Фридландер също активно се застъпва за законодателство, което да защитава дублиращите актьори от загуба на работа. Той се надява, че работата на „Nava“ ще помогне на актьорските асоциации по света да се организират и да се застъпват за справедливи възможности.

Що се отнася до Уинслоу, той признава, че изпитва смесени чувства от това, че братовчед му е възкръснал в цифров вид. „Не знам какво да мисля за това“, казва той. „Искам да бъде уважаван. Той наистина се занимаваше с актьорско майсторство, приемаше го много сериозно. Бих искал да се създаде същият образ.“

Актуално

Избрано за вас