Фотографски проект на Владо Карамазов и фондация „А‘Аскеер“ събира български актьори, отличени с „Изгряваща звезда“

Фотографски проект на Владо Карамазов и фондация „А‘Аскеер“ събира български актьори, отличени с „Изгряваща звезда“

Сподели

„Изгряваща звезда“ представлява дигитална галерия, създадена от актьора и фотограф Владимир Карамазов и фондация „А‘Аскеер“, съобщават от екипа на проекта.

Участват актьорите Виктория Николова, Ненчо Костов, Веселин Петров, Боян Крачолов, Александър Хаджиангелов, Радина Думанян, Бойко Кръстанов, Димитър Живков, Весела Бабинова, Павлин Димитров, Веселина Радева,  Яна Титова, Анастасия Лютова, Дарин Ангелов, Александра Василева, Елена Атанасова, Милена Маркова, Димитър Рачков, Мирослава Гоговска, Радена Вълканова, Иван Радоев, Емил Емилов, Радост Костова, Рени Врангова, Кръстьо Лафазанов. Той е първият, награден с „Аскеер“ за „Изгряваща звезда“ през 1991 година. И група „Суматоха“, които са последните носители на отличието за 2022 година, предава БТА.

Дигиталната галерия наподобява звездна карта. Тя е осеяна с инициалите на отличените с наградата „Изгряваща звезда“ на годишните театрални награди „Аскеер“, които имат над 30-годишна история. Зад тези инициали се крият специални фотографии на актьорите, заснети от Карамазов. Нишката, която свързва

отделните фотографии и превръща дигиталната инсталация в карта на съзвездие,

е индивидуален символичен предмет, чиято история всеки актьор разказва.

Целта на проекта е да представи в нова светлина познати и изгряващи лица от българската театрална сцена. И по този начин да оживи интереса и диалога с публиката на българското театрално изкуство и наградите „Аскеер“, разказват инициаторите.

„За мен да изразявам себе си и виждането си за света през фотография дойде на един по-зрял етап от развитието ми като артист и може би именно заради това толкова много се вълнувам, когато снимам, което се предава и на публиката. Проектът „Изгряваща звезда“ е

уникално преживяване за мен и, надявам се, за моите герои,

защото именно фотографските образи са тези, които исторически са превърнали нас актьорите в звезди. Фотографският образ има тази уникална способност да улови в един кадър едновременно и актьора, такъв какъвто го знаем от сцената, и личността извън сцената, и тъкмо в напрежението между тези два образа се ражда истинската звезда. Бидейки актьор да снимам своите колеги, беше истински провокативно и артистично приключение. Надявам се, че този проект ще вдъхнови младите хора да преследват мечтите си“ , коментира Владимир Карамазов.

„Като Директор на театър „Българска армия“ и член на фондация „А‘Аскеер“ съм наясно, че пътят към високите художествени постижения не е лесен и изисква много труд, отдаденост и постоянство. Въпреки това, с правилната подкрепа и насърчение от страна на нашите партньори, ние вярваме, че всичко е възможно. Срещата с тях е нещо повече от набавяне на средства. Става дума за

откриване на съмишленик,

който наистина е готов да застане зад нас и да бъде верен приятел на театър „Българска армия“. С подкрепата на такива партньори, ние получаваме сили да продължим напред, да изследваме творческите си търсения и да допринесем с нещо значимо за обществото. Те са движещата сила на фондация „А‘Аскеер“, която ни дава надежда и смелост да разширим границите на творчеството и да донесем красотата на изкуството на тези, които най-много се нуждаят от нея. Нашите партньори са звездите, които осветяват пътя ни и ще продължим да работим заедно за едно по-светло бъдеще“, казва Мирослав Пашов, директор на Театър „Българска армия“.

Дигиталната фотоизложба „Изгряваща звезда“ може да бъде посетена ТУК.

Актуално