Ако нямаме утре: Видео игра проучва поведението ни преди Апокалипсиса

A man walks along the road in the forest in the fog, view from the back. Generative Al.

Ако нямаме утре: Видео игра проучва поведението ни преди Апокалипсиса

A man walks along the road in the forest in the fog, view from the back. Generative Al.
Сподели

Ако нямаме утре и астероид е на път да заличи човека от лицето на земята по подобие на динозаврите, вероятно ще бъде трудно да проучите как се чувстват  хората преди апокалипсиса. Компютърна игра заобикаля тази психологическа формалност.

Корейската компания за игри XL Games използва отворения свят,

масова мултиплейър онлайн ролева игра ArcheAge

за своя експеримент. В проучването, което се провежда по време на бета тест, играчите са оставени да играят както обикновено. Дадено им е да изпълняват куестове. Изследват, изравнявайки се и трупайки оборудване, както желаят. В края на 11-те седмици играчите знаят, че сървърът ще бъде изтрит и целият им напредък и герои ще бъдат загубени.

И по този начин“, пише екипът, „резултатът (или наказанието) от поведението на играчите по време на игра през последните няколко дни губи своето значение.

Създателите на играта вярват, че изтриването на света осигурява

добро прокси за края на реалния свят,

като не дава на играчите никакви последствия за техните действия. Те смятат, че това ще им помогне да отговорят на вековните въпроси дали хората ще изоставят моралните идеали, докато апокалипсисът се задава.

XL Games анализира над

270 милиона записа на поведението на играчите в играта.

Данни за изравняване и дневници на мисии. Анализите се събират, за да се следи за промяна в поведението на играчите, след като са наясно, че са „обречени“ и няма да имат „утре“. Играта се оказва изненадващо мирна, с изключение на няколко извънредни случаи на играчи, които избират да убиват.

Нашите констатации показват, че няма видими промени в поведението, но някои са по-склонни да проявяват антисоциално поведение (напр. убийство на играч)“, пишат разработчиците на ArcheAge. „Също така открихме, че противно на успокоителната поговорка, че „дори да знаех, че светът ще се разпадне утре, пак щях да засадя своето ябълково дърво“,

играчите изоставиха прогресията на персонажа,

показвайки драстично намаляване на завършването на куестовете, изравняването и способностите промени в края на бета теста.„, споделят от IflScience.

По същество, когато светът свърши, вероятно няма да отделяте много време за самоусъвършенстване (напр. джогинг). Хората, които са останали до края на играта, са били най-миролюбиви. Напусналите по-рано по собствено желание, които екипът нарича „търсачи“, са били склонни да

проявяват най-антисоциално поведение – убийство

на други играчи. Причината – те са загубили „чувството си за отговорност и привързаност към играта“.

Като цяло краят на този свят, макар и разигран във видео игра, се оказал доста мирен. На моменти дори положителен, с появата на просоциално поведение към края.

Нашите констатации, че настроенията на специфичните канали за чат в социални групи се движат към „по-щастливи“ с наближаването на последните времена, е първата индикация за това просоциално поведение:

съществуващите социални взаимоотношения вероятно се укрепват“,

заключават създателите на виртуалната вселена. „Освен това видяхме, че играчите, които са останали до края на света, показват пикове в броя на малките временни групи. Формират се нови социални взаимоотношения.

Проучването е публикувано в Сборника на 26-та международна конференция за World Wide Web Companion, а предпечатна версия – която не е рецензирана – може да бъде достъпна чрез arXiv.

 

Актуално

Избрано за вас