Наградите „Грами“ бойкотират изкуствения интелект

Наградите „Грами“ бойкотират изкуствения интелект

Сподели

Националната академия за звукозапис обяви редица промени в наградите „Грами“. Включително правило, което постановява, че само хора творци могат да печелят отличия, съобщи АП, цитирана от БТА.

Решението е насочено срещу използването на изкуствен интелект в популярната музика.

„Произведение, което не съдържа човешко авторство, не отговаря на изискванията“, се казва в новите изисквания от петък.

Правилото беше установено след среща през май, където бе постигнато съгласие, че работа с елементи на изкуствен интелект е допустима при отговорност на човек създател.

През изминалата седмица Пол Маккартни обяви, че предстоящият „последен запис на The Beatles“ е бил композиран с помощта на изкуствен интелект. Гласът на Джон Ленън е бил извлечен от старо демо.

Академията за звукозапис обяви, че са направени промени и в други категории

За да спечели номинация за категорията „албум на годината“, създателят на музика трябва да представлява поне 20% от свръшената работа. Това включва всички признати артисти. Плюс представени изпълнители, автори на песни, продуценти, миксери, саунд и мастеринг инженери. Решението е в разрез  с правилата, приети през 2021 г. Те позволяваха на всеки, който е работил по албума, да получи номинация.

Броят на отговарящите на условията в ключовите категории за най-добри нови изпълнители, албум, песен и запис на годината – е намален от 10 на 8 номинирани

Академията добави и три нови категории – най-добър поп денс запис, най-добро афроизпълнение и най-добър алтернативен джаз албум.

 

Фотокредит откриваща снимка: Getty Images

 

Четете още:

И наградата „Грами“ е за … България

Бионсе надцака Джей Зи с „Грами“ рекорд

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас