Universal Music Group бойкотира изкуствения интелект в музиката

Universal Music Group бойкотира изкуствения интелект в музиката

Сподели

Universal Music Group, в чиито каталог са суперзвезди като Стинг, The Weeknd, Ники Минаж и Ариана Гранде, бойкотира използването на изкуствени интелект (AI) в музиката.

Компанията изпрати спешни писма до стрийминг гиганти като Spotify и Apple Music, с молба да

блокират достъпа на изкуствен интелект до мелодии и текстове на песни от техния репертоар

 „Имаме морална и търговска отговорност към нашите артисти да работим срещу неразрешеното използване на тяхната музика. Да спрем платформите да поглъщат съдържание, което нарушава правата на артистите и други творци.“, споделя говорител на Universal Music Group пред CNN. „Очакваме нашите партньори в стрийминг услугите да предотвратят използването на техните услуги по начини, които вредят на артистите.

Ходът на UMG има за цел да попречи на изкуствения интелект да създаде потенциална заплаха за индустрията

AI музиката се генерира и развива стремглаво на база на съществуващи произведения в интернет, или чрез библиотека с музика, предоставена на AI от хората.

Фотокредит: TRF/STAR MAX/IPx

UMG казва, че не е против самата технология. Плашеща за моралния компас и финансовата стабилност на бизнеса е еволюцията на AI, който 

 пресъздава мелодии и дори гласове на музиканти за секунди

Това може да застраши необятния каталог на Universal Music Group от музика и изпълнители, които генерират милиарди долари приходи.

Успехът на UMG се дължи отчасти на възприемането на нови технологии и използването им за нашите артисти, както правим със собствените си иновации около AI от известно време“, казват от UMG в изявление. „Въпреки това обучението на генеративен AI с наши звукозаписи поставя въпроса от коя страна на историята искат да бъдат всички заинтересовани страни в музикалната екосистема.

Компанията каза, че AI, който използва музика на изпълнители,

нарушава споразуменията на UMG и закона за авторското право

UMG изпраща искания до стриймъри с молба да свалят песни, генерирани от AI.

Разбирам намерението зад този ход, но не съм сигурен колко ефективно ще бъде това. AI услугите вероятно все още ще имат достъп до защитените с авторски права материали по един или друг начин“, казва за CNN Карл Фоулкс, развлекателен и бизнес адвокат.

Не съществуват разпоредби, които да диктуват какво може и какво не може да „захранва“ и „образова“ изкуствения интелект. В отговор на лица, които искат да търсят авторски права за произведения, генерирани от AI, миналия месец Службата за авторско право на САЩ пусна нови насоки. Те са за това как да регистрирате литературни, музикални и художествени произведения, направени с AI.

В случай на произведения, съдържащи материал, генериран от AI, Службата ще прецени дали

приносът на AI е резултат от „механично възпроизвеждане“

или вместо „собствена оригинална умствена концепция на автора, на която той е дал видима форма, “ казват от новото ръководство.

Авторските права ще се определят за всеки отделен случай, продължава ръководството, въз основа на това как работи AI инструментът.  Съща така и как е бил използван за създаване на крайното парче или произведение.

Компаниите с изкуствен интелект, които използват произведения, защитени с авторски права, за да обучат своите модели да създават подобни произведения, е точно типът поведение, което

службата за авторски права и съдилищата трябва изрично да забранят.

Оригиналното изкуство е предназначено да бъде защитено от закона, а не произведения, създадени от машини, които са използвали оригиналното изкуство, за да създадат ново произведение“, каза Фаулкс.

Но според експертите по изкуствен интелект това не е толкова просто.

Фотокредит: Michael Buckner / Variety

Носителят на Грами DJ и продуцент Дейвид Гета доказа през февруари колко лесно е да създаваш нова музика с помощта на AI. Използвайки ChatGPT за текстове и Uberduck за вокали, Гета успя да създаде нова песен за по-малко от час.

Резултатът беше хип-хоп с глас, който звучеше точно като този на Еминем

Той пусна песента на един от концертите си през февруари, но каза, че никога няма да я пусне в търговската мрежа.

Гета вярва, че AI ще има значително влияние върху музикалната индустрия. Така че той го приема, вместо да се бори с него. Но той признава, че все още има въпроси относно авторските права. Това е етичен проблем, на който трябва да се обърне внимание. Звучи ми налудничаво, че днес мога да въвеждам текстове и ще звучи сякаш Дрейк го рапира, или Еминем“, споделя френският хитмейкър.

И точно това UMG иска да избегне. Музикалната компания оприличава AI музиката като

„дълбоки фалшификати, измами и отказ на артистите от дължимото им възнаграждение“

Тези случаи показват защо платформите имат фундаментална правна и етична отговорност да предотвратят използването на техните услуги по начини, които вредят на артистите“, се казва в изявлението на UMG.

Актуално