Капитан Марвел се завръща

Фото кредит: The Hollywood Reporter

Капитан Марвел се завръща

Фото кредит: The Hollywood Reporter
Сподели

Звездно трио, нуждаещи се от спасение планети, объркващи телепортации и сметки за разчистване – звучи като идеален сюжет на филм за супергерои.

Новият филм “The Marvels“ („Капитан Марвел 2“), който тръгва по кината от 10 ноември, е продължение на излезлия през 2019 г. „Капитан Марвел“. Във втората част към едноименния персонаж, изигран от Бри Ларсън, се присъединяват още две супергероини – Моника Рамбоу и Камала Кан, изиграни съответно от Тейона Парис и Иман Велани. Те се събират по неволя, след като разбират, че разменят местата си щом използват силите си.

Фото кредит: Marvel Studios

Моника е позната на феновете от минисериалът “WandaVision“, а младата Камала от поредицата „Мис Марвел“. Именно Камала измисля името на новосформирания екип, тъй като Капитан Марвел е нейният идол. Скоро обаче тя и зрителите разбират, че перфектната Капитан Марвел не е чак толкова перфектна.

Това е интересна промяна спрямо миналото, която можем да забележим, особено във филмите, в които силно се противопоставят доброто и злото.

Лошите не са изцяло лоши, а добрите вече не са идеализирани.

„Добър“ и „зъл“ са етикети, които Холивуд явно се опитва да размие или да задълбочи. Правят се дори филми, в които главният „герой“ е злодей. Пример за това е минисериалът „Локи“, поставящ под светлината на прожекторите злият брат на Тор.

В „Капитан Марвел 2“ „злият“ персонаж е Зави Аштън в ролята на Дар-Бен. Първоначално ненавистта ѝ към Капитан Марвел е необяснима, докато не разбираме, че това, което се е случило между първия и втория филм може да я оправдае. Изведнъж „лошият“ герой се оказва с благородни цели, които обаче осъществява по не особено благороден начин. Нараненият наранява…

Фото кредит: Marvel Studios

Необичайни обрати в сюжета, както в първата серия, няма. Появяват се лошите, светът е застрашен, идват добрите и ги побеждават. Бих казала, че краят изглежда дори леко прибързан и твърде лесен, на фона на многото и продължителни битки преди това.

Освен още суперГерои в „Капитан Марвел 2“ се появяват още суперКотки, които имат своя звезден момент, озвучен с прословутата песен “Memory“ от мюзикъла „Котки“.

Още няколко тенденции, които се налагат в световното кино не са подминали и новата продукция на Марвел – една от главната героиня е от индийско семейство, друга се оказва фиктивно женена за пеещ принц с азиатски черти. Третата пък е чернокожа. В този ред на мисли изискванията за разнообразие сред актьорския състав на наградите „Оскар“ със сигурност са покрити.

Не бива да пропускаме факта, че трите главни героини тук са именно жени. Поглеждайки към пантеона на супергероите, дамите там значително се увеличават през последните години, в унисон с набиращия популярност краен феминизъм.

А няма какво да се лъжем – където има толкова жени неизбежно има и силни емоции. Истини излизат наяве, дълго премълчавани думи биват казвани и да си призная –  тези моменти ме просълзиха. Банално, но трогателно…

Не можем да не отбележим също така колко добри са костюмите и специалните ефекти. А 3D прожекцията прави всичко още по-реално.

От Марвел обаче изобщо не са решили да прекратяват вече и без това достатъчно дългите си и объркващи, за „непосветените“, филмови поредици. Напротив! С всеки следващ филм сюжетите все повече се преплитат.

„Капитан Марвел 2“ не е изключение –

последната сцена загатва сформирането на нов екип от млади Отмъстители, включващ Кейт Бишоп. В сцената след надписите пък Моника, явно преминала в паралелна вселена се среща с герой от филмите за „Х-Мен“. Какво ще последва от това? Само трябва да почакаме, за да разберем. Във вселената на Марвел всеки край е ново начало…

Актуално

Избрано за вас