Картина на Пикасо беше продадена за почти 140 млн. долара

Фото кредит: АП/БТА

Картина на Пикасо беше продадена за почти 140 млн. долара

Фото кредит: АП/БТА
Сподели

Картината на Пабло Пикасо „Жена с часовник“ беше продадена за почти 140 млн. щатски долара на аукцион в Ню Йорк, съобщиха Ройтерс, цитирани от БТА.

Това е втората най-скъпа творба на испанския художник,

продавана на търг, обяви аукционната къща „Сотбис“. Цената от 139,4 млн. щатски долара я нарежда след „Алжирски жени (Версия „О“)“, продадена от „Кристис“ в Ню Йорк за 179 млн.

Картината „Жена с часовник“ е портрет на партньорката на Пикасо Мари-Теерз Валтер и е била закупена от колекционерката Емили Фишър Ландау през 1968 г.

Ландау, която почина тази година на 102-годишна възраст, получава голяма сума пари от застраховател в края на 60-те години заради кражба на бижута. Тогава започва да купува произведения на изкуството. През годините тя създава една от най-забележителните колекции от модерно изкуство. Част от творбите са на Джорджа О’Кийф, Агнес Мартин, Кийт Харинг, Робърт Раушенбърг, Робърт Мейпълторп, Сай Туомбли и др.

Мари-Терез Валтер (1909-1977) е

„златната муза“ на Пикасо.

Неговата съпруга се запознава с нея през 1927 г. в Париж, когато испанският майстор е женен за руско-украинската балерина Олга Хохлова. Художничката, която има дъщеря от Пикасо, Мая Видмайер-Пикасо (1935-2022), е „обект на много от най-успешните му портрети“, посочва „Сотбис“.

Според Джулиан Доус, ръководител на отдела за импресионистично и модерно изкуство в „Сотбис“, картината на испанския майстор „е шедьовър във всичките си измерения“. „Нарисувана през 1932 г., тя е изпълнена едновременно с щастие и изоставена страст“, обяснява експертът.

Аукционната къща не обяви кой е новият собственик на картината на Пикасо.

По-рано тази година имаше спекулации, че картината ще бъде продадена за 120 млн. долара. Цената, на която е купена обаче надхвърли дори тази сума.

Още 120 други произведения на изкуството ще бъдат продадени на двудневния аукцион.

В края на октомври 2021 г. единадесет творби на испанския художник бяха продадени за почти 110 милиона долара. Преди това картините бяха изложени в хотел в Лас Вегас повече от 20 години.

 

Фото кредит: АП/БТА

Актуално

Избрано за вас