Музика, композирана в концлагера Аушвиц, излиза на бял свят

Фото кредит: unsplash

Музика, композирана в концлагера Аушвиц, излиза на бял свят

Фото кредит: unsplash
Сподели

Музика, композирана от затворници от концентрационния лагер „Аушвиц“ по време на Холокоста, най-накрая ще види бял свят, предаде БТА, цитирайки ДПА.

„Оркестрите на Аушвиц“ включва четири от над 200 произведения, открити през 2015 г. от композитора диригент Лио Гайер. Той посещава лагера на смъртта през същата година. Отива там след кончината на британския историк и експерт по Холокоста Мартин Гилбърт, съобщи Си Ен Ен. На Гайер е възложено да композира творба, посветена на него.

„В един момент в „Аушвиц“ е имало шест оркестъра“,

обясни творецът, като отбеляза, че подобни затворнически формации е имало в повечето лагери. Някои от тях са били тайни и дори са включвали „музикални криптограми“ като форма на бунт.

Те са били малки и са включвали „странна смесица от инструменти“ в зависимост от това какво са имали затворниците. В оркестрите са липсвали основни инструменти като дървени духови, а често са се срещали такива, които рядко се присъстват в музикалните формации. Например акордеони и саксофони.

Архивист в музея и мемориала разказва на Лио Гайер за оцелелите партитури.

„Музиката в по-голямата си част е била унищожена като това, което е останало, е почти като счупен пъзел“, казва Гайер.

Изпълнение на оркестър в Аушвиц; Фото кредит: CNN

Той ще представи музиката за първи път на 27 ноември като част от концерта по случай 10-годишнината на проекта Constella Music. Творбите са съобразени с това, което затворниците са имали на разположение. Целта е да се „повиши осведомеността и финансирането, за да можем да довършим останалата част от работата и да представим пълната серия, така че хората да могат да чуят тази музика по целия свят“.

Фото кредит: unsplash

Актуално

Избрано за вас