Откъде е вдъхновено логото на група „Ролинг Стоунс“?

Фото кредит: CBS

Откъде е вдъхновено логото на група „Ролинг Стоунс“?

Фото кредит: CBS
Сподели

Една от най-известните емблеми на рок бандата „Ролинг стоунс“ – алените устни и изплезен език – е вдъхновена от богинята Кали, каза фронтменът Мик Джагър пред индийски медии, цитиран от АФП. Това предаде БТА.

Британският музей „Виктория и Албърт“, където се съхранява оригинала на логото, го нарича „един от най-бързо разпознаваемите символи на рокендрола в света“. 

Вдъхновението дошло от изображението на богиня Кали с изплезен език и червени устни, казва Джагър в интервю за изданието „Таймс ъв Индия“, публикувано в сряда.

Кали, богиня със синя кожа, четири ръце и дълъг ален език, е хиндуисткият символ на разрушението и времето.

„Брат ми беше един от първите хора, които пътуваха до Индия. Той ми даде няколко книги“, казва рок звездата в интервю за индийски вестник в Мумбай.

„През 1969 г. търсех изображение, което да привлече вниманието,

и видях това на езика на Кали“, обясни той. „Помислих си, че то може да бъде източник на вдъхновение. Тогава дизайнерът Джон Паш създаде тази модернистична версия на логото на езика“.

Фото кредит: Amazon

Британският художник Джон Паш получава поръчка да създаде логото на групата за около 50 британски лири (57 евро), след като Мик Джагър е впечатлен от творбите му. Две години по-късно той получава още 200 британски лири като признание за успеха на емблематичния му език.

През 2008 г. музеят „Виктория и Албърт“ откупи от него оригиналната творба за 50 хил. британски лири (57 400 евро), припомня АФП.

„Ролинг стоунс“ е създадена в Лондон през 1962 г. и се превръща в най-известната рок група в света.

Миналия месец бандата издаде албума “Hackney Diamonds“ – първи след смъртта на барабаниста Чарли Уотс през 2019 г. Групата не беше издавала студиен албум с оригинални парчета от 2005 г., когато излезе “A Bigger Bang“.

Актуално

Избрано за вас